Skocz do zawartości

Dziwne rzeczy z elektryką. Szyby, lusterka, fotel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam dość dziwny problem z elektryką w BMW e32. Jakiś czas temu padła mi szyba pasażera - ale tutaj podejrzewam silnik lub coś innego - aktualnie nieważne. Po jakimś czasie zaczęły mi się harce z innymi rzeczami, fotel nie działa - nic, zagłówek, oparcia, podgrzewanie... podobnie z reszta szyb, czasami działa dobrze, czasami się zacina w trakcie zamykania, podobnie jest z szyberdachem...

Co to moze byc w czym jest problem ? Gdzie zajrzec ?

Z gory dziekuje.

Marcin

Opublikowano
Szyby, i dach są sterowane poprzez jeden z zespolonych modułów pod tylnym siedzeniem. (jeśli dobrze pamiętam, to ten bliżej przodu) Miałem podobną sytuację w poprzednim e32. Szyby i dach potrafiły stanąć bez ostrzeżenia. Przyczyną było uszkodzenie tego właśnie modułu + lekki bałagan w kablach dochodzących do skrzynki pod siedzeniem. Jeśli chodzi o w/w, to jestem pewien, że rozwiązanie znajdziesz tam. Jeśli chodzi zaś o siedzenia, to jeśli nie masz pamięci, sprawa wygląda dość prosto: Bezpiecznik 43 na stałym plusie w tylnej skrzynce i tylko jedno złącze pod siedzeniem. Poprostu przegrzeb lub zleć przegrzebanie całej skrzynki, bo możesz mieć tam burdello i stąd kłopoty.
Opublikowano

Dziekuje za odpowiedz odnośnie szybek - dobrze wiedzieć, jak padnie do końca to bede wiedział za co się zabrać.

A co do fotela... mam z pamiecia, szukałem tam gdzie pisales ale bezpiecznik jest ok, nie wiem co dalej ale troche mnie to denerwuje - zmienilbym sobie troszke polozenie fotela ;)

Pozdrawiam,

Marcin

Opublikowano

Polska-północ wita;

miałem ten sam cyrk-rozwiązania szukaj pod fotelem kierowcy,znajdziesz tam wielką skrzynię odpowiedzialną za fotele i lusterka.U mnie pomogło przelutowanie wszystkich punktów lutowniczych(zimne luty)

pozdrawiam-PADRE

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam

co do szybek i szyberdachu to u mnie problem też dosyć poważny .

przy otwieraniu szyby kierowcy potrafi sie upuścić lekko szyba za kierowcą, nastepnie przy zamykaniu szyby od kierowcy otwiera sie bardziej tylna szyba i szyber dach .ta tylna szyba za kierowća czasami zablokuje sie 2 cm przed koniecm albo jak czasem zostawie na noc pozamykane wszystko jak nalezy przychodze rano a ta tylna szyba opuszczona 2 cm.Prawa strona samochodu jeszcze do opanowania .Tylko jak dwie przednie chce naraz opuscic to sie szyber potrafi jednoczesnie otwierać :P czasami ubaw po pachy ale jednak fajnie było by mieć sprawne to.Wiec

1. prośba o dokładne opisanie gdzei dokladnie pod siedzeniem znajdują sie elementy dopowiedzialen za to (powiązane z szybami i szyberem)

2 aha zapomniałem ze przy maksymalnym szybkim opuszczeniem okna kierowcy czasami potrafi wyskoczyć bepiecznik chyba 16 nr choc nie pamietam dokładnie.

czy są gdzieś jeszcze jakies elemety sterowniki co mozna rzeczyćić od tych szybek/Czy przełaczniki od szyb co są koło recznego tez warto wyczyścić rozebrać ?

przepraszam za tak długi post i błedy ort i literówki.Mam obie ręce w gipsie i nie lada wyzwanie zeby napisać cos a pózniej poprawiać sie nie chce (zrozumcie)

pozdrawiam i dzieki za odp :)

.....::: Zaczynaj każdy swój dzień jakby miał swój cel :::....
Opublikowano
Koledzy miałem podobne problemy z szybami i winny za to okazał się przewód(jest gruby i zawsze pierwszy się złamie) w drzwiach kierowcy od silnika szyby,był pęknięty i raz szyba działała a raz nie(złamanie było między słupkiem a dzrzwiami w tej gumie niezbyt widoczne okiem).Poza tym ten pęknięty kabelek czasem iskrzył i skutecznie blokował i ogłupiał moduł sterowania szybami.

W124 260E

W201 200E ex.

W126 260SE

W115 240D (250 M123) ex.

BMW 730i E32 ex.

Opublikowano

a jesli nie ten kabelek? czy tylko jest 1 bezpiecznik i jeden przekaźnik od szyb ?

ponawiam pytania z poprzedniego mojego postu

.....::: Zaczynaj każdy swój dzień jakby miał swój cel :::....