Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. w moim bmw zauważyłem że traci sie olej.;/ jakie mogą być tego przyczyny i ewentualnie jaki byłby koszt naprawy?? aaa. ciśnienie podobno jest dobre w cylindrach i przez pierścienie nie ucieka olej. czekam na wasze opinie i sugestie. z góry dziękuję. pozdrawiam
Przemyslaw
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Jeśli pierścienie olejowe-zgarniające masz pękniętę to ciśnienie nie jest wyznacznikiem. Ponad to branie oleju może być spowodeowane stwardniałymi uszczelniaczami zaworowymi lub wytartymi prowadnicami zaworów.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano

Weź pod uwage, ze jak juz remontujesz góre, to aż zal nie remontowac dołu od razu. Jak ubywa Ci olej to zobacz

a) czy nie miesza sie z płynem chłodniczym ( smietana na bagnecie/korkuoleju.

b) czy silnik gdzieś się nie poci.

c) czy zostawiasz za sobą siwy dym na wysokich obrotach.

d) jaki kolor ma olej w misce.

i analogicznie:

a - uszczelka

b - prosty wyciek

c - remoncik

d- jak olej czarny to tez remoncik.

Opublikowano
w płynie chlodniczym nie ma oznak oleju. czy silnik gdzieś sie poci?? hmm a co masz na myśli?? chmurę za sobą hmm. może nawet ,chyba tak. ale dokładnie nie patrzyłem. a olej w misce to nie wiem jaki ma kolor. ile może kosztować ta naprawa ????
Przemyslaw
Opublikowano
Jak ubywa Ci olej to zobacz

a) czy nie miesza sie z płynem chłodniczym ( smietana na bagnecie/korkuoleju.

"Śmietana" na korku oleju nie musi i najczęściej nie świadczy o mieszaniu się oleju z płynem chłodniczym. Biały osad o konsystencji śmietany powstaje najczęściej jako skutek jazdy na krótkich dystansach, szczególnie w zimie gdy silnik jest niedogrzany. Ma to nawet mój znajomy w niespełna rocznej Toyocie. U mnie kiedyś, jak mniej jeździłem, pojawiało sie w zimie, a na wiosnę znikało :D .

Opublikowano
Tak, może to być wilgoć, jeśli to są " sporadyczne " ilości, a nie cały budyń. Chociaz sam najczęściej jezdze krótkie dystanse, to tego u mnie nie ma ;) A Ty załozycielu tematu sprawdzaj podpunkty po koleji to sie dojdzie do seDNA sprawy.
Opublikowano

To ja się podłącze pod temacik i wam zadam ciosa :D tzw. twardy orzech do zgryzienia! U mnie też silnik bierze sporo oleju i tak:

- nie widać żadnych wycieków (oglądany dokładnie ze wszystkich stron)

- płyn chłodzący jest czysty

- brak widocznych spalin

- brak musztardy/śmietany pod korkiem i na bagnecie

Męczę się z tym już od dawna i nie potrafię ustalić przyczyny zaniku oleju. Mechanicy powiedzieli, że może to być wina niesprawnej odmy, ale nie są pewni... Kapa :mad2:

:)
Opublikowano

A ja mam z kolei taki problem ze niebierze nic oleju a mam 193 tkm przebiegu i sie dziwie bo od wymiany do wymiany co 15 tkm znika zaledwie 0.3mm to chyba tez niezdrowe.

Ale dodam ze wczesniej mialem astre 98 r i po wymianie uszczelniaczy olej zamienil sie w kawke z mlekiem(a wczesniej bylo OK) i po moim mysleniu poszla uszczelka pod glowica i wymienilem ale bez skutku :

Prawdopodobnie odpowietrzenie silnika.A myslalem ze w BMW to sie nie zdarza :D a mniemanie jest zeBMW oleju napewno troche pociagnie ale zeby az tak duzo?.A z tym ze na krotkich dystansach ma prawo pojawic sie cos bialego w oleju to napewno nic dobrego nie wrozy poniewaz tylko woda (plyn) reaguje w ten sposob z olejem:Ja zrobilem ponad 70tkm w 2lata i z niczym takim sie nie spotkalem a do pracy mam 10 km zima czy lato. Moze wina oleju?? Silnik do rematu w najgorszym wypadku.

Opublikowano
A ja mam z kolei taki problem ze niebierze nic oleju a mam 193 tkm przebiegu i sie dziwie bo od wymiany do wymiany co 15 tkm znika zaledwie 0.3mm to chyba tez niezdrowe.

Ale dodam ze wczesniej mialem astre 98 r i po wymianie uszczelniaczy olej zamienil sie w kawke z mlekiem(a wczesniej bylo OK) i po moim mysleniu poszla uszczelka pod glowica i wymienilem ale bez skutku :

Prawdopodobnie odpowietrzenie silnika.A myslalem ze w BMW to sie nie zdarza :D a mniemanie jest zeBMW oleju napewno troche pociagnie ale zeby az tak duzo?.A z tym ze na krotkich dystansach ma prawo pojawic sie cos bialego w oleju to napewno nic dobrego nie wrozy poniewaz tylko woda (plyn) reaguje w ten sposob z olejem:Ja zrobilem ponad 70tkm w 2lata i z niczym takim sie nie spotkalem a do pracy mam 10 km zima czy lato. Moze wina oleju?? Silnik do rematu w najgorszym wypadku.

Czytam to co napisales i nie moge zrozumiec czy Ty sie chwalisz czy zalisz? I o co chodzi w tej wypowiedzi.

Auto nie bierze Ci oleju? No to wszystko ok.

Astra po remoncie miala plyn w oleju swiadczy to o skopaniu remontu. Jak do pracy masz 10km to po pracy musisz niezle jezdzic aby prze 2 lata nakrecic 70tys km.

Opublikowano

Czytam to co napisales i nie moge zrozumiec czy Ty sie chwalisz czy zalisz? I o co chodzi w tej wypowiedzi.

Auto nie bierze Ci oleju? No to wszystko ok.

Astra po remoncie miala plyn w oleju swiadczy to o skopaniu remontu. Jak do pracy masz 10km to po pracy musisz niezle jezdzic aby prze 2 lata nakrecic 70tys km.

Dokładnie to samo chciałem napisać, że to iż auto oleju nie konsumuje to raczej nie jest problem tylko zaleta. Widocznie to, co jest zaletą dla jednego - jest wadą dla drugiego. Tylko co to za zaleta jak auto połyka nieskończone ilości oleju :mad2: .

Tak samo z tymi kilometrami :P:P - 70tys/2lata = 35tys/rok. Załóżmy, że kolega jeździ 6 dni w tygodniu a 7 odpoczywa - czyli daje nam to srednio 26 dni w miesiącu. Reasumując wychodzi około 112km/dziennie - nieźle śmiga i tak przez cały rok :mrgreen:

Jeżdząc takie trasy (przeszło 100km/dzień) - nawet zimą trudno mówić o niedogrzaniu silnika spowodowanego niewystarczającą długością trasy.

Pzdr,

Opublikowano
Jezdze czesto do polski 1050 tkm w jedna strone :mrgreen:

chciałbym się zapytać co to jest tkm :?: :?: :?:

Dziwna jednostka odległości.

tkm to tonokilometr stosowana w transporcie towarowym ...

Były:

E30 324d '87

E36 325td '91

E36 318tds '96

Passat B5 1,9 TDI '97

E46 320d '00

Audi A4 1,9 TDI Multitronic '03

Mazda 6 1,8 '05

E46 320d '03

Opublikowano
Jezdze czesto do polski 1050 tkm w jedna strone :mrgreen:

chciałbym się zapytać co to jest tkm :?: :?: :?:

Dziwna jednostka odległości.

tkm to tonokilometr stosowana w transporcie towarowym ...

No dobra z tym tkm ze 1050 niechcacy a tkm Tausend KiloMeter co mozn rowniez tlumaczyc na Tysiecy KiloMetrow ale kogo..

Opublikowano

No dobra z tym tkm ze 1050 niechcacy a tkm Tausend KiloMeter co mozn rowniez tlumaczyc na Tysiecy KiloMetrow ale kogo..

1050 tysięcy kilometrów (1050000km)- :jawdrop: :jawdrop: :jawdrop: to jest odległość przeszło 26 razy większa niż długość równika ( równik ma długość 40076km) . To gdzie kolega mieszka :?:

Pzdr,

Opublikowano

1050 tysięcy kilometrów (1050000km)- :jawdrop: :jawdrop: :jawdrop: to jest odległość przeszło 26 razy większa niż długość równika ( równik ma długość 40076km) . To gdzie kolega mieszka :?:

Pzdr,

Kolega ma zapis powalajacy na kolana dlatego wyszlo mu ze jadac do pracy 10km przez 2 lata pokona 70tkm :modlitwa: jestem pod wielkim wrazeniem.