Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Od pewnego czasu dziwnie zachowuje sie sprzegło:(pedał zrobił się bardziej miekki,ma mniejszy opór.Po agresywnej jezdzie jest jeszcze gorzej!najlepiej z rana kiedy jest zimny.Ostatnio po ruszaniu pod małe wzniesienie szybko wzrosły obroty na 1 biegu,potem na drugim,ale auto słabo przyspieszalo,jakby sie slizgalo,ale gdy wlaczylem na 4 i chcialem ruszyc z miejsca,cos zajeczalo,kawalek ruszyłem i auto zgasło...I przy szybszej ezdzie przy zmianie biegu przy wcisneciu sprzegla obroty wolno spadaja,po zmianie biegu i puszczeniu sprzegla cos tam jeknie.Ale biegi wchodza w miare dobrze....Co to moze byc??mam zamiar narazie wymienic plyn hamulcowy.Jest wogole sens?Pozdrawiam i prosze o rade
Opublikowano
Zrobilo sie tak po slizganiu na mokory na szerokich kapciach ale juz kiedys tez tak mialem ale znowu sie zaczelo.Trza bedzie do foty podleciec:)ale najpierw wymienie plyn!bono mialy byc zdjecia:/
Opublikowano
Mialem podobne objawy.Dodajac gazu obroty wzrastaly a samochod powoli bardzo sie rozpedzal-sprzegło sie slizgalo.Mysle ze konczy Ci sie sprzegło.
Opublikowano
Kolego..nie wiem czy jest sens wymieniac plyn..noo chyba ze masz stary..sprawdz jego poziom czy jest ok! Jest pewien sposob sprawdzenia sprzegla..nie wiem na ile jest on wiarygodny..ale u mnie u mnie okazal sie skuteczny..dlatego o nim napisze..podjedz np pod kraweznik..lub inna przeszkode..i probuj pod nia podjechac..jesli auto podjedzie to jest ok..jesli sprzeglo sie konczy..podczas proby podjazdu napewno odczujesz ze sie slizga..jesli sie myle niech ktos mnie poprawi!
Opublikowano
Robilem taki test,ruszalem tez z czwartego biegu i nie slizga sie tak tylko jeczy cos no i ten pedal taki miekki!wolno odpuszcza po zmianie biegu.Na zimnym jest w miare ok ale jak sie rozgzreje to wtedy cizej sie rusza,auto zaczyna jechac dopiero wtedy gdy pedal juz prawie puszczam.Sam nie wiem co to moze byc.Ile moze kosztowac wymiana sprzegla???
Opublikowano
właśnie przerabiam ten sam temat, cena kompletnego sprzęgła (tds) - ok 440 zł, wymiana w zależności gdzie, od 150 do 800 zł.
Opublikowano

jeżeli chcesz sprawdzic czy napewno sliza się sprzęgło to wrzuc jedynkę i prawą nogą trzymaj hamulec do dechy i lekko gaz, puszczaj powoli sprzęgło, jeżeli puścisz całkiem i auto zgaśnie to masz dobre sprzęgło jeżeli nie zgaśnie to się ślizga

tak mi mechanik sprawdzał jak miałem 318is

........srebrne beem wjeżdża na teren........
Opublikowano
jeżeli chcesz sprawdzic czy napewno sliza się sprzęgło to wrzuc jedynkę i prawą nogą trzymaj hamulec do dechy i lekko gaz, puszczaj powoli sprzęgło, jeżeli puścisz całkiem i auto zgaśnie to masz dobre sprzęgło jeżeli nie zgaśnie to się ślizga

tak mi mechanik sprawdzał jak miałem 318is

ale to juz w ekstremalnych koncowych dniach sprzegla.

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano

Tak na 99% komplet sprzegla do wymiany z tego co piszesz. U mnie sie zaczelo od wibracji pedalu a potem zaczelo slizgac.

Za wymiane w UK skasowali mnie £265 razem z czesciami. W Polsce komplet sprzegla okolo 400PLN a za wymiane chyba bedzie taniej.

Co ciekawe u mnie teraz pedal czasem dalej jakby troche dostawal wibracji ale wszystko jest OK.

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
robilem te testy i auto gasnie,nie slizga sie.Ale przy szybszej jezdzie po kazdej zmianie biegu na wyzszy i puszczeniu sprzegla cos tam jeknie i wtedy jaky byl poslizg na sprzegle.Moze to dopiero poczatek konca sprzegla...na zimnym jest w miare poprawnie,gdy sie rozgzreje wtedy zaczyna byc problem z miekkim pedalem sprzegla.i wydaje mi sie ze cos tam szumi!wlasnie z okolic sprzegla lub skrzyni!na luzie jest cicho a podczas jazdy cos tam slychac,najbardziej na jedynce i dwójce.Dzieki za porady!
Opublikowano
też mam podobny problem, jak robiłem te testy o których wyżej pisano też mi gasł ale czuję podczas jazdy że się ślizga, zwłaszcza przy zmianie biegów na wyższych obrotach, zawsze się chwile zaślizga zanim załapie. byłem u mechanika wsiadł w samochód i udało mu się ruszyć pod górkę na trzecim biegu. kupiłem już sprzęgło i jutro szukam kogoś kto mi to zrobi bo mój mechanik wolny termin ma za dwa tygodnie dopiero.