Skocz do zawartości

"Szerokie" nerki?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, w moim garażu pojawiło się BMW E46 330d z 2000 roku :cool2: :dance: , fotki TUTAJ.

Jestem bardzo zadowolony z zakupu i planuję przez najbliższe dwa lata pozostać przy tym aucie. Co za tym idzie planuje wprowadzić kilka modyfikacji dla polepszenia wyglądu komfortu itp :)

Na pierwszy ogień poszły świece żarowe, odma. Wszystkie filtry i olej zostały wymienione przez poprzedniego właściciela przy mnie zaraz przed zakupem.

Zmieniłem też kierunkowskazy na DEPO ponieważ oryginalne nie pasowały do ksenonów(dołożone w czasie eksploatacji samochodu) oraz założyłem blokadę skrzyni biegów.

W najbliższym czasie planuję:

-uruchomić spryskiwacze ksenonów

-wymienić poduszki pod silnikiem (nic nie tłucze ale już widzę że nie są w idealnym stanie)

-wymienić tarcze (tu pojawia się pytanie czy wstawiać fabryczne czy coś innego?)

-wstawić ringi ccfl

Jestem pewien że jest jeszcze wiele rzeczy które będę chciał , tylko że teraz ni przychodzą mi do głowy.

Ogólnie w tym wątku planuje opisywać kolejne zabiegi i prowadzić dyskusję, wszystko aby nie zakładać wielu tematów. :wink:

Pojawia sie od samego początku pytanie, czy prawy ksenon powinien oświetlać wyższy obszar)? Miałem ksenony w E39 ale nie pamiętam jak tam było.

Pozdrawiam

Edytowane przez greq

Opublikowano

U mnie prawy ksenon również świeci wyżej więc chyba tak ma być. W drugim aucie (bez ksenonu) prawy reflektor również świeci wyżej.

Mógłbyś napisać gdzie kupiłeś kierunkowskazy, w jakiej cenie i czy można tam też dostać takie do coupe ? A co do ringów to planujesz sam zakładać czy komuś to zlecić ? Bo też się nosze z zamiarem ich założenia.

Gratuluje zakupu :wink:

Opublikowano

gratuluje auta.

Klocki zmienialem juz kilka razy i teraz jezdze na EBC Green Stuff- bardzo sobie chwale- nie pyla.

Tarcze jednak tylko orginal- nie koroduja jak auto duzo stoi.

Opublikowano

co do spryskiwaczy xenonów, to od razu podpowiem iż pęka pompka przy zbiorniczku z wodą, widać gołym okiem,...

ja nie kupowałem tylko klej (distal) i jak nowa :-) (już nigdy nie pęknie ;-)

BMW X3 3.0d LCI

było:

BMW 3 E46 330d - ten silnik to poezja !

Audi A6 quattro 2.5 TDI- silnik specjalnej troski

Audi A4 1.8 Turbo 200 PS.., b.mile wspominam

Opublikowano
Gratuluje nowego nabytku!! :cool2: Co wysokości świecenia prawej lampy, w zwykłych żarówkach tak jest, że prawy snop światła jest delikatnie wyżej niż drugi, aby np. lepiej doświetlać prawe pobocze. Z xenon-em nie za bardzo się orientuję, myślę, że powinno być podobnie. Jedź na ustawienie świateł, koszt w sumie nie wielki, ale spokój będziesz miał. ;)
Opublikowano
Jedź na ustawienie świateł, koszt w sumie nie wielki, ale spokój będziesz miał. ;)

swoją drogą, to ciekawe ile kosztuje ustawienie xenonów ???

oczywiście trzeba to zrobić w ASO aby ustawili interfejsem diagnostycznym światła w pozycję "neutralną" (autka z automatycznym poziomowaniem świateł, czyli wszystkie z xenonami)

BMW X3 3.0d LCI

było:

BMW 3 E46 330d - ten silnik to poezja !

Audi A6 quattro 2.5 TDI- silnik specjalnej troski

Audi A4 1.8 Turbo 200 PS.., b.mile wspominam

Opublikowano
swoją drogą, to ciekawe ile kosztuje ustawienie xenonów ???

oczywiście trzeba to zrobić w ASO aby ustawili interfejsem diagnostycznym światła w pozycję "neutralną" (autka z automatycznym poziomowaniem świateł, czyli wszystkie z xenonami)

Też racja. :worried: :shock:

Opublikowano
w celu ustawienia świateł (góra-dół) nie trzeba jechać do ASO w E46 po FL przy reflektorach (także xenony z autopoziomowaniem) znajdują sie pokrętełka którymi ustawie sie wysokość świateł, orientacyjnie można to zrobić "domowym sposobem", a dokładnie na każdej stacji diagnostycznej (cena 10-20PLN)
Opublikowano

moze ja sie troche nie znam ale wydaje mi sie ze nie ustawia sie prawego swiatla wyzej, chyba ze w Calibrze dla lepszego szpanu i ochrony przed nadlatujacymi samolotami.

Swiatla powinny byc ustawione rowno i wg maszyny na stacji diagnostycznej (szczegolnie dotyczy to xenonow bo one duzo bardziej oslepiaja)

Kazdy reflektor europejski nie rzuca idelanie plaskiego poozimo snopu swiatla tylko w prawej jego czesci jest podwyzszenie wlasnie w celu lepszego oswietlania znakow.

Ale mowie, moze ja sie nie znam

Opublikowano
  • Autor
U mnie prawy ksenon również świeci wyżej więc chyba tak ma być. W drugim aucie (bez ksenonu) prawy reflektor również świeci wyżej.

Mógłbyś napisać gdzie kupiłeś kierunkowskazy, w jakiej cenie i czy można tam też dostać takie do coupe ? A co do ringów to planujesz sam zakładać czy komuś to zlecić ? Bo też się nosze z zamiarem ich założenia.

Gratuluje zakupu :wink:

Kupiłem na allegro, odezwij sie na priv to dam ci dane gościa. Zapłaciłem 136zl z wysyłka kurierem.

Co do ksenonów to ustawie je jak będę jechał w sobotę na przegląd. Ale wydaje mi się że prawy powinien wyżej świecić żeby właśnie doświetlał pobocze i ew pieszych.

Jeśli chodzi o spryskiwacze to mi pękła pompka w e39 to zakleiłem ją silikonem sanitarnym i też trzymało. Niestety za zrobienie spryskiwaczy zapłacę z 600zl ponieważ muszę dokupić też dysze do reflektorów :/

@ShakeIt: Planuje samemu zakładać ringi nie jest to nic trudnego a przynajmniej wiem że mam dobrze zrobione.

Opublikowano
zgadzam się z przedmówcą niski7. Światła ustawie się równo, tyle że oba reflektory świecą bardziej w prawo niż w lewo, dlatego jest wrażenie że prawa lampa świeci wyżej. Jeżeli chodzi o xenony to rażą mniej niż zwykłe światła (przy poprawnym ustawieniu), tyle że dają światło innego koloru niż zwykłe lampy, co może sprawiać że myślimy że nas rażą bardziej.
Opublikowano
  • Autor

Pisałem już w innym temacie nt problemów z przerywaniem radia. Wydaje mi się że przyczyną jest dość luźno zamontowany tuner radiowy oraz styki w kostce.

Po wyjęciu swojego i wyczyszczeniu problem już praktycznie nie występuje. Jednak planuje zamontować w lepszy sposób sam tuner. Kto tam zaglądał, wie że trzyma się on na jednej śrubce a na wybojach lata sobie w każdą stronę.

Opublikowano
Greg byłbym ci wdzięczny gdybyś napisał czy wahacze w twoim modelu mają wymienne sworznie, z punktu widzenia naszych dróg istotna sprawa. Z tego co wiem w e39 były niewymienne tak? Jeszcze jedno- czy rzeczywiście jest tak ciasno w środku jak niektórzy piszą?
Siódmego dnia Bóg wcale nie odpoczywał Tworzył BMW
Opublikowano
prosze cie ... zdejmij ten spojler ;]
Opublikowano
  • Autor

@jaccoobb: jutro będe na przeglądzie to postaram się sprawdzić. Co do miejsca to z przodu jest go dla mnie dużo a mam 182cm wzrostu. Nie wiem jak z tyłu bo nie jechałem tam.

@karol659: Myślałem żeby ściągnąć ale jest zamontowany na stałe do klapy bagażnika i musiał bym wymienić całą klapę :/

Zauważyłem przed chwilą ze przez nasze wspaniałe drogi autko siedzi o ok 8mm niżej z prawej strony :/ czyli szykuje sie wymiana sprężyn..... :(

Opublikowano
  • Autor

Jakie sprężyny kupić na tył do autka?

Może mi ktoś powiedzieć od czego jest taka mała chłodnica w okolicy filtru paliwa?

Opublikowano
NIE ma samochodów idealnych i nie bedzie :nienie: :nienie: :nienie: :nienie: !!!!!!!!
Opublikowano
  • Autor
NIE ma samochodów idealnych i nie bedzie :nienie: :nienie: :nienie: :nienie: !!!!!!!!

To w odpowiedzi na moje pytanie? :D:D eee tam, ja właśnie na taki trafiłem :lol:

Opublikowano
  • Autor

Dziś wstawiłem nowy ekran od navi 16:9 zupełnie inna jazda :D Dzieki Sebast :)

planuje teraz wymienić sprężyny z tyłu, tylko niestety nie wiem na jakie co radzicie?

Zauważyłem dziś dziwną rzecz mianowicie gdy jadę na 5 biegu obroty ok 2tys i prędkość ok 110km/h to przy pewnym wychyleniu pedału gazu słychać dziwne świszczenie sprężarki (tylko i wyłącznie na 5 biegu i przy tych konkretnych obrotach i prędkości). Co to może być, czy szykuje mi się naprawa sprężarki?

Opublikowano
  • Autor
tak jest :P to prawidlowy objaw

czyli tzn ze sprężarka działa? :D:D

To jeszcze jedna sprawa, czy ktoś kto montował to swojego autka spryskiwacze reflektorów może wypowiedzieć się w jaki sposób rozwiązał problem ich aktywacji?

Opublikowano
  • Autor
@zbigniewst: pisałeś kiedyś źe wiesz jak dostać się do parownika w e46. planuje odgrzybić klimę, więc twoja wiedza przyda mi się :D
Opublikowano
Wymiana spręzyn chyba nic Ci nie da... ja po wymianie nadal mam różnicę :-) a też myślałem ze to sprężyny. Zaleta po wymianie spreżyn jest taka ze [BAD] na koleinach nie pływa!!!
Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
  • Autor
Wymiana spręzyn chyba nic Ci nie da... ja po wymianie nadal mam różnicę :-) a też myślałem ze to sprężyny. Zaleta po wymianie spreżyn jest taka ze [bAD] na koleinach nie pływa!!!

Hm a nie doszedłeś do przyczyny takiego stanu rzeczy? I z ciekawości ile masz mm/cm różnicy?

Zauważyłem dziwna rzecz. Jak jadę na 3 to przy przyspieszaniu ok 2600-2700 rpm auto delikatnie przestaje ciągnąc, i wszystko wraca do normy przy ok 3000rpm. Jednak jest to też zależne od tego jak bardzo doda sie gazu. Czy winny jest jakiś zawór sterujący czy cos innego?

Opublikowano
  • Autor
Any ideas? :?: