Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jeśli chodzi o braci Jagieło to jak dzwoniłem na wymiane chłodnicy to musiałbym czekac dwa tyg :( co do opinii to są różne, ja nie narzekałem ale znajomi niektózy mówili, ze to cwaniacy itp, nie wiem, ogólnie znają się na rzeczy, ale terminy maja strasznie długie
Opublikowano
a co powiecie o czujniku polozenia wału rozrządu ? i Vanosie

wymieniałem u siebie ten czujnik - koszt czujnika 350 zł. potem trzeba wykasować jeszcze błąd, który pozostał po starym uszkodzonym czujniku

montrealblau metallic

http://images32.fotosik.pl/159/5915b878132dde91.jpg

Opublikowano
ja boje sie ze objawy szarpania nie są spowodowane tylko czujnikiem ale uszkodzonym Vanosem ;/ mam nadzieje ze wymiana samego czujnika i wykasowanie błędu będzie koncem tego problemu, zastanawiam sie jaki czujnik kupic, intercarsowy od 220 - 280zł różnią sie dlugością kabla chyba, czy 350zł oryginalny...
Opublikowano

Hej,

Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę, ale jak silnik nie był rozbierany i nie słychać jak Vanos rzęzi, to raczej tam się z nim nic złego nie dzieje.

Natomiast czujnik z troski o przyszłość auta polecam wziąć oryginalny.

/Andrzej

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!

Opublikowano

Dodam ze tylko na ciepłym silniku tak się dzieje, na zimnym wszystko jest w normie, nie wiem poprostu chyba jeszcze nie pracuje to na zimnym dopiero pozniej....

jesli chodzi o czujnik intercars a oryg. hmm, ja wiem czy jest róznica skoro w cenie 70zł tylko... no ale nie wiem juz sam, poprostu stoje ciezko z kasą, i jednak nawet to 7 dych robi mi duza roznice poki co, a wymienic musze bo trza wiedziec czy cos z vanosem czy tylko czujnik, poza tym nie da sie normalnie jechac z tym problemem szarpania ;/ wk**wia strasznie... nie wiem co robic

Opublikowano

Hej,

http://www.realoem.com/bmw/select.do

Wpisz tutaj ostatnie 7 znaków VIN-u a potem klikasz SEARCH, nastepnie > BROWSE PARTS.

Jak już jesteś w częściach to:

ENGINE ELECTRICAL SYSTEM => IGNITION SYSTEM => IGNITION COIL/SPARK PLUG

Tam znajdziesz wszystko co potrzebujesz wiedzieć :)

/Andrzej

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
niestety jeszcze nie, otóż jadę w poniedziałek rano w Łodzi do warsztatu braci Jagiełło na ul. św.teresy, sprawdzic dokładnie o który czujnik położenia wałka rozrządu chodzi, bo są dwa, ponieważ sprawdzalem na uniwersalnym kompie bosh'a u znajomego i wykazało błąd czujnika położenia wałka rozrządu ale nie określiło dokładnie którego i zamiaruję własnie tam sprawdzic za który mam sie zabrac, poniewaz ten cały VANOS zmienne fazy rozrządu czy jakos tak nie smiga tak jak powinien przez to i brakuje mu mocy troche, trzepie sie czasem, no i szarpie zawsze od 1tys. do 2 tys. obrotów, mam nadzieję ze zakonczy się tylko na czujniku, czujnik zamiennik kosztuje od 220 do 280 a oryginalny 340zł z serwisu, ja osobiscie wole ten oryginalny, z tym ze jak juz mowilem są dwa takie czujniki, na ssącym bodajze i wydechowym i musze wiedziec ktory wymienic, biore sie za diagnoze w poniedzialek natomiast czujnik zaloze pod koniec tygodnia pewnie jakos, z racji tego ze fundusze mi nie pozwalają teraz ;/ obroty nie falują ani autko nie gasnie, objawy te co mowilem, mysle ze zakonczy sie na czujniczku bo w przeciwnym razie czarno widze cały problem.....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
napisz koniecznie jak juz rozwiażesz ten problem
Opublikowano
byłem w Łodzi, podpieli pod kompa, mam do wymiany czujnik położenia wałka rozrządu ten na wydechowym. Tak więc pojechałem do serwisu TŁOKIŃSKI BMW i zostawiłem zadatek na oryginalny czujnik, jadę teraz w tygodniu go odebrać jeszcze i podejrzewam, że pod koniec tygodnia już go założę, natomiast facet dodał, żebym sprawdził na piątym cylindrze bo gdzies moze byc jakies przebicie na cewce czy cos i ogolnie zebym wyciagnal swiece czy nie jest zalana olejem troche i ogolnie kuknął swiece, bo na tym piatym cos mu tam wykazalo tez i mi podpowiedzial co i jak, tak więc jesli juz będe jakies kroki do przodu to napewno dam znać
Opublikowano
takie szarpanie z jedynki i potem mniej to powiedział mi mechanik mojej (530D) że to koło dwumasowe i żebym się tym nie przejmował aż się stanie nie do zniesienia, naprawa, czyli regeneracja około 2800 zł, ja na razie jeźdże i nie stanowi to większego problemu. Dodoam, że mój mechanik też jeździ 530D
Opublikowano
nie nie, to nie jest dwumasowe koło, a tu nie szarpie lekko, a na jedynce nie szarpie wogole, poza tym diesel to jeszcze inna bajka :) ale dzieki za wskazowke...
Opublikowano

Dokładnie przy Dieslach częściej siadają dwumasówki , ja już kupiłem używkę i pojechałem wymienić ale mech mi odradził twierdząc że to nie koło

pousuwał błędy na kompie i faktycznie jest trochę lepiej ale jeszcze szarpie trochę, świece mam nowe więc odpada.

Większy problem mam z drganiami cały samochód mi drży drążek biegów najbardziej i w czasie jazdy jak wcisne sprzęgło to jest mniej drgań na drążku nie wiem już co robić :mad2:

Opublikowano
problem wkońcu z głowy!!! nie ma szarpania, cała moc dostepna płynna jazda... jesli chodzi o czujnik to wymienilem go na nowy oryginalny z salonu bmw, wykasowalem blad po wymianie ale objawy nie ustapily, na piatym cylindrze cos tam wyskoczylo, trzeba bylo sprawdzic czy przebic nie ma czy swieca ok itd... no i podmienilem swiece i objawy ustapily, autko smiga elegancko.... a czujnik przynajmniej mam z glowy ;) tak wogole to musze wymienic swiece na nowe i tak, i fajki do tego, bo samo podmienienie jednej swiecy to tylko po to zeby zobaczyc czy to bylo powodem, po wymianie napewno juz na nowe swiece i fajki bedzie nieogar straszny ;P takze brac sie za cylindry i zapłon panowie ;)
Opublikowano
byłem w Łodzi, podpieli pod kompa, mam do wymiany czujnik położenia wałka rozrządu ten na wydechowym. Tak więc pojechałem do serwisu TŁOKIŃSKI BMW i zostawiłem zadatek na oryginalny czujnik, jadę teraz w tygodniu go odebrać jeszcze i podejrzewam, że pod koniec tygodnia już go założę, natomiast facet dodał, żebym sprawdził na piątym cylindrze bo gdzies moze byc jakies przebicie na cewce czy cos i ogolnie zebym wyciagnal swiece czy nie jest zalana olejem troche i ogolnie kuknął swiece, bo na tym piatym cos mu tam wykazalo tez i mi podpowiedzial co i jak, tak więc jesli juz będe jakies kroki do przodu to napewno dam znać

tak z ciekawości ile zazyczyli sobie u Tłokińskiego za takie podpięcie i pełny przeglad tego wszystkiego??

Opublikowano
nie robiłem tego u tłokinskiego, część kupiłem w serwisie tłokinski, natomiast podpiecie czujnika i zrobienie tego z piatym cylindrem i wykasowanie bledu po zamontowaniu czujnika robilem wszystko u braci Jagiełło na ul. św teresy w Łodzi :]
Opublikowano

karolass,

Cieszę, się,. że już wszystko gra :)

Mówiłem, że zbytnio się przejmujesz, że to Vanos :)

Ciekawe tylko, czy sama wymiana świec by nie pomogła :p, oczywiście to tylko tak teoretycznie, bo jazda z uszkodzonym czujnikiem nic dobrego by nie wniosła.

Nauczka dla potomnych, nie przejmować się za wczasu, tylko badać układ zapłonowy :)

Pozdrawiam,

Andrzej