Skocz do zawartości

[ E36 ] kłopot z rozruchem silnika 318 tds

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jeżeli możecie to ratunku, 318 tds nie zawsze zapala na zimnym silniku swiece gasną a wyświetla się awaria wtrysku po kilkukrotnym kręceniu rozrusznikiem i grzaniu swiec zapala na tyk, jak przejade kilka kilometrów też pali na tyk oraz na ciepłym motorze pali bez problemów, jeśli możecie dajcie namiar na dobry warsztat w okolicy Wodzisławia Śląskiego w woj Śląskim pozdro :D
Opublikowano
Cały czas ci się świeci ta kontrolka?? może po prostu kabelek od wtrysku sterującego Ci się odpiął. Albo pod kolektorem może być nie podłączony. A silnik nie stracił na mocy?? Sprawdź najpierw te kabelki
Opublikowano
nie kontrolka się nie swieci cały czas tylko przez chwilę po tym jak próbuję uruchomić jak jest zimny po chwili kręcenia rozrusznikiem wyłanczam stacyjkę i na nowo grzeję swiece i wtrysk też gasnie i bunia zapala na tyk
Opublikowano
nie kontrolka się nie swieci cały czas tylko przez chwilę po tym jak próbuję uruchomić jak jest zimny po chwili kręcenia rozrusznikiem wyłanczam stacyjkę i na nowo grzeję swiece i wtrysk też gasnie i bunia zapala na tyk

ja tak mialem jakis miesiac temu :)

wymien swiece, jak beda nie dogrzewaly to bedzie dokladnie taki efekt :]

wymiana swiec to maxymalnie 1h roboty samemu :] i wydatek ~56zl (komplet swiec champion), a radosc z odpalania na dotyk bezcenna :D

e36 318tds compact '95/e34 525tds touring '94/e39 525tds touring '97
Opublikowano
Wymien swiece. To jest czesta przyczyna ciezkiego palenia diesli. Swiece nie wiwlki wydatek i proponuje od tego szukac przyczyny klopotu.
Opublikowano
Cześć czy Tobie też swieciła kontrolka z uszkodzonego wtrysku jak zapalałeś na zimnym

szczerze to dalej czasem mi sie zaswieci kontrolka od wtrysku na zimnym ale klopot z paleniem zniknal po wymianie swiec :)

e36 318tds compact '95/e34 525tds touring '94/e39 525tds touring '97
Opublikowano
jak mu sie pali ta kontrolka od wtrysku to chyba raczej coś innego niz swiece :? , proponuje koledze podjechac na komp to sie dowiesz o co kaman i ci przyokazji tez swiece sprawdzą :norty:

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

Opublikowano
Jak już będziesz wymieniał świece to proponuje zerknąć na wtryskiwacz:)tak jak jeden z kolegów napisał :) zobaczyć ten kabelek/przeczyścić styki :wink:
Opublikowano
no tak pojechałem na kompa i co się okazało że przez trzy dni pobytu u gościa i pali na tyk bez błędu no to idę po odbiór i co!!! mi nie zapaliła na zimnym, no to zostawiłem podłączył pod kompa i błąd od pompy poczyścili połączenia ale nie sprawdzili świec i bunia im paliła za każdym razem odebrałem auto dzisiaj zobaczę czy rano odpali, jeszcze coś wspominali o jakimś zaworku na pompie wtryskowej no i sam nie weiem co dalej będzie :D
Opublikowano

no to rano pójdź z kimś odpalać niech patrzy na wężyk, który idzie od filtra do pompy czy nie idą w nim bombelki powietrza. A jak dale będzie ciężko to spróbuj zalać zbiornik najlepiej do pełna i jak wtedy odpali, to znaczy, ze albo musisz założyć zaworek zwrotny (od tego bym zaczął bo mniej roboty, a byś ubezpieczył się już na przyszłość), albo sprawdzić pompkę paliwa w zbiorniku, najlepiej jakimś przyrządem do mierzenia podawanego ciśnienia

9 ma podawać około 0,5atmosfery) jeżeli tak nie będzie to przeczyść ją

Opublikowano
no to rano pójdź z kimś odpalać niech patrzy na wężyk, który idzie od filtra do pompy czy nie idą w nim bombelki powietrza.

moze spokojnie isc sam, zobaczyc najpierw na "zimno" a potem wlaczyc na zapolon i zobaczyc, u mnie swego czasu 2bomble sie ze sobą scigaly który ma lepszy czas :mrgreen: ,przyznam ze bylo to dosc ciekawe i nawet emocjonujące :mrgreen:

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

Opublikowano
SIE ma maniacy i kloops Bunia nie zapaliła i świeci wtrysk nawet kilkukrotne kręcenie rozrusznikiem nic nie dało kanał totalny a paliwa prawie cały bak i też bez echa, przewody paliwowe mam nie przeźroczyste i nie widzę tych bąbli i co tu dalej zrobić ????????????????????????
Opublikowano
:twisted2: Pełne zwycięstwo bunia pali jak przedtem czyli??????????? za każdym razem zdiagnozowano uszkodzony zawór na pompie wtryskowej wymieniono za ????????????????????????????????? 50 zilka plus robota czyli demontaż kolektora tj 150 zilka i pełnia szczęścia znowu świeci słońce pozdrawiam :cool2:
Opublikowano
witaj a mógłbyś okreslic gdzie jest ten zawór który ci wymienili ewentualnie jesli go posiadasz prosił bym o jakies foto bede naprawde wdzieczny pozdrawiam
przedni napęd jest dla dziewczyn...