Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie , w niedalekiej przyszłości planujemy kupić E38 i tutaj pojawia sie dylemat czy wybrać 740i (4,4) czy 750i.

1.Auto nie bedzie używane codziennie

2.Raczej na wyjazdy w trasy ,czasem miasto [70/30]- w takiej mniejwięcej proporcji.

3.Auto bedzie utrzymywane przez 3 osoby (taki samochodzik rodzinno hobbystyczny :8) ) o zarobkach 1500 , 2500 , 3500 zł

I tutaj moje pytanie : czy przy takich funduszach jakimi dysponujemy bardziej opłaca się kupić 740 czy 750 ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Czy 750 czy 730 to nie ma większego znaczenia,,

Spalanie prawie takie samo,,pozostałe koszty też,, komfort prawie identyczny,,,,,,,,,,,,,,

Jeśli będzie jakiś wybór proponuje kupić autko w jak najlepszym i jak najbardzie orginalnie utrzymanym stanie i nie szukać na siłe jednego z nich

Pozdrawiam

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.

Opublikowano

no nie przesadzaj że spalanie to samo w 750 i 730 :))

Ja bym kupił 740. I dodam że miesięcznie mniej więcej jedna wypłata któregoś z Was pójdzie w auto.

Moim zdaniem : Gdzie drajwerów sześć tam....

Opublikowano
Witam serdecznie , w niedalekiej przyszłości planujemy kupić E38 i tutaj pojawia sie dylemat czy wybrać 740i (4,4) czy 750i.

1.Auto nie bedzie używane codziennie

2.Raczej na wyjazdy w trasy ,czasem miasto [70/30]- w takiej mniejwięcej proporcji.

3.Auto bedzie utrzymywane przez 3 osoby (taki samochodzik rodzinno hobbystyczny :8) ) o zarobkach 1500 , 2500 , 3500 zł

I tutaj moje pytanie : czy przy takich funduszach jakimi dysponujemy bardziej opłaca się kupić 740 czy 750 ?

spalanie e38 750 w miescie okolo 21 litrów , a jak bedziesz chcial sie "pobawic" to nawet około 40

musisz przyjąc ze przejechanie kilometra kosztuje 1 zł - mówiy oczywiscie o samej benie bez kosztów materiałów,częsci itp.

generalnie e38 nie nalezy do aut tanich w eksplatacji , jest natomiast stosunkowo tania w zakupie.

Opublikowano
Czy 750 czy 730 to nie ma większego znaczenia,,

Spalanie prawie takie samo,,pozostałe koszty też,, komfort prawie identyczny,,,,,,,,,,,,,,

:nienie:

kolego nie ma co porównywać 750 do 730

w utrzymaniu jest naprawdę duża różnica

nie licząc samej benzyny ale inne koszty np. olej itd.

Opublikowano

Ja bym kupił 740. I dodam że miesięcznie mniej więcej jedna wypłata któregoś z Was pójdzie w auto.

miesieczna wyplata pojdzie w auto???????? ja zarabiam 2tys i stac mnie na e38

www.auto-optima.pl
Opublikowano

miesieczna wyplata pojdzie w auto???????? ja zarabiam 2tys i stac mnie na e38

To zależy jak serwisujesz (sam, znajomy mechanik, specjalista, ASO; części używane częściowo; wszystko nowe) i czy serwisujesz czy może auto jest wyeksploatowane czyli ciągle stan coraz gorszy, żadnych napraw... i NAJWAŻNIEJSZE... ile % zarobku idzie na auto :) Bo nie mów mi że wynajmiesz własne mieszkanie, kupisz jedzenie i stać Cie na E38...

Dodaj jeszcze koszt utraty wartości pojazdu.

Teraz np jest warte 25 000 pln za 6 lat będzie warte 10 000 pln (jak będziesz o niego dbał) to daje 208 pln miesięcznie... paliwo... wystarczy 1500 km miesięcznie = 15*12*4,3 = 774 zł to już prawie 1000 pln...

Bardzo, bardzo podstawowe części eksploatacyjne opony, klocki, tarcze, olej to wszystko daje nam w ciągu 50 000 km jakieś 3 500 pln czyli na 100 km jest to koszt 7 pln... do tego dorzucić parę drobiazgów i można uzyskać spokojnie kolejne kilkaset miesięcznie...

Umyć auto też trzeba... raz w tygodniu to nie aż tak często... można samemu można zapłacić...

Pozdrawiam

Opublikowano

co maja opony do tego?? w 730 sa identyczne, a za 2 tys zl utrzymuje miejszkanie, auto zony, i inne wydatki, razem zarabiamy lekko ponad 3tys i wystarcza na 2 BMW w domu, a jezeli chodzo i 750 to jedynie paliwo bo wydatki eksploatacyjne sa na podobnym poziomie, jaka to roznica 2 litry oleju wiecej jak robisz to raz w roku i co to za bajka ze trzeba w auto wsadzac 1.5 tys miesiecznie????

moje zdanie bartek ze przy takich warunkach jakie podales na 1000000000000% stac ciebie bedzie na 750

www.auto-optima.pl
Opublikowano
co maja opony do tego?? w 730 sa identyczne, a za 2 tys zl utrzymuje miejszkanie, auto zony, i inne wydatki, razem zarabiamy lekko ponad 3tys i wystarcza na 2 BMW w domu, a jezeli chodzo i 750 to jedynie paliwo bo wydatki eksploatacyjne sa na podobnym poziomie, jaka to roznica 2 litry oleju wiecej jak robisz to raz w roku i co to za bajka ze trzeba w auto wsadzac 1.5 tys miesiecznie????

moje zdanie bartek ze przy takich warunkach jakie podales na 1000000000000% stac ciebie bedzie na 750

Ogólnie piszę o E38... jakie bajki o 1500 zł miesięcznie? Skoro wymieniłem że 780 zł trzeba na paliwo... i tak generalnie trzeba liczyć że drugie tyle na części i utratę wartości.

Owszem można jeździć i nic nie dokładać i nie odkładać na nowe ale to nie jest eksploatacja tylko wyeksploatowanie auta :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Ogólnie piszę o E38... jakie bajki o 1500 zł miesięcznie? Skoro wymieniłem że 780 zł trzeba na paliwo... i tak generalnie trzeba liczyć że drugie tyle na części i utratę wartości.

Owszem można jeździć i nic nie dokładać i nie odkładać na nowe ale to nie jest eksploatacja tylko wyeksploatowanie auta :)

A co do paliwa... w przypadku 730i będzie 780 zł a 750i to już 1000 zł...

Opony też lepsze szersze do 750i... a choćby wydech też droższy do 750i a świece, paski i wiele wiele innych części? Często nawet jeśli coś kosztuje tyle samo to wymiana trudniejsza przy większym silniku...

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

a co ma do tego utrata wartosci???? kazdy wie ze kupowanie auta jest z tym zwiazane, jak dostaniesz za darmo nowe e65 u utrata wartosci wyjdzie z 5 tys miesiecznie tz ze cie na nie niestac??

i jeszcze jedno drugie tyle na czesci i servis?????? niewiem jakim autem jezdzisz ale wydawac ponad 700zl miesiecznie w servis to juz chyba naprawde bajeczka, ja do swojego jezeli chodzi o eksploatacje niewiem czy wydalem wiecej niz 2 tys zl przez caly okres uzytkowania

Edytowane przez krzywy191
www.auto-optima.pl
Opublikowano
a co ma do tego utrata wartosci???? kazdy wie ze kupowanie auta jest z tym zwiazane, jak dostaniesz za darmo nowe e65 u utrata wartosci wyjdzie z 5 tys miesiecznie tz ze cie na nie niestac??

Tak, dlatego jakbym za darmo nowe E65 to bym je sprzedał.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak zwykle, odchodzimy od tematu :-).

Ja na moje e32 730 (na gazie) wydaję 1,6-2 kpln/mc (średnio). Napoje (LPG, Pb), elementy eksploatacyjne (klocki, oleje etc.) + nasze drogi (zawieszenie = amory, wachacze, łączniki itd).

W e38 chyba będzie trochę drożej.

pozdr

Mariusz

Opublikowano
a w temaci jak bylo napisane???? bartek tez powiedzial ze auto bedzie uzywane hobbystyczne i sporadycznie a tu mu kazdy ze bedzie wydawal na czesci 1.5tys miesiecznie
www.auto-optima.pl
Opublikowano

Na autko planuje wydać od 30-40 tys zł ,nie będe go używał codziennie (od tego jest Omega B :P ) tak jak wcześniej wspomniałem w większości trasy. Co do utrzymania stanu technicznego to mam w rodzinie swietnego mechanika i wydaje mi się (może się myle :P )że będzie mógł sobie poradzić z wiekszością usterek.

Głównie zalezy mi na opini czy przy takich pieniądzach jakimi dysponujemy opłaca sie ładowac w 750i czy lepej wybrać 740i

Przypomnę że na samo utrzymanie techniczne(części itp) miesięczne moglibyśmy przeznaczyć około 2tyś zł (wiadomo że jak coś sie zepsuje to wiecej :P )

Opublikowano
Do hobbystyczno-turystycznej jazdy brałbym 750, do codziennej 740, a i tak by się to sprowadziło do tego jaki egzemplarz się trafi, brać ten w lepszym stanie. Pozdro.

BMW - Broń Masowego Wrażenia

Moja 850i

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=120911

http://img121.imageshack.us/img121/5670/pasek2e.jpg

detailing http://www.funkyking.eu

Opublikowano
Od ilu euro zaczynaja się w Niemczech w miare zadbane(wizualnie i technicznie) siódemki? Pytam bo to bedzie moje 1 bmw a u nas na allagro 90% 7 to cena rzędu 20 tys.(wiec przypuszczam że może byc z nimi kiepsko w większości)
Opublikowano
ja rowniez zbieram sie do zmiany mojej e34 na e38. troche obawialem sie spalania w miescie, to glowna moja trasa ale ze robie max 1000km to czego sie nie robi dla tego komfortu hehe ale wracajac do sedna celuje w 740-750 bez L, bez LPG i po tym co widac na autoscout24 czy mobile trzeba liczyc 7-9 tys za autko po lifcie a przypuszczam ze i tak po obejrzeniu na zywo okaze sie ze 80% to ruiny jak nie wiecej... coz pozostaje jechac tylko odwiedzic bawarie/szwajcarie i szukac lokalnie a nie w portalach ktore sa oblegane przez handlarzy