Skocz do zawartości

zamiana silnika m52b20 na m52b25 w e36 96r.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Mam problem z moja bunią a mianowicie z silniczkiem reszta jest rewelacyjna jak to bmw :), a wiec moja bimka pali olej hmmm pali to malo powiedziane 2 litry na 1000km to przesada i zdecydowalem sie na zamiane silnika ale jak juz wymianiac to na cos wiekszego czy to wykonalne bez wiekszych problemow??

Opublikowano
Wpisz w szukajkę: SWAP... Nie wiem czy Ci nocy starczy na czytanie. ;) Pomysł dobry, poczytaj, pomyśl - może wyjść tak, że taniej będzie drugą bumę kupić ;) - i zabieraj się do roboty. :cool2: :mrgreen:
Opublikowano
Silniki od 1.6 do 2.0 w e36 mają taką samą skrznie biegów i most poza małą rożnicą przełożenia dyfra w silnku M44 i M43 ale to praktycznie nie ma znaczenia. Natomiat zmiana silnika z 2.0 na 2.5 niestety wiąże się z koniecznością zamian również skrzyni i dyfra. POza tym wystarcz ci goły silnik z przypływką, kilkoma rurkami i komputer do niego, oczywiście mówimy tu o zmianie silnika M50 na M50. Przy M52 zostaje jeszcze EWS kompletny.
  • 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano
Krotka pilka Musisz miec silnik, ecu z ews i wkladasz silnik to prawie to samo smiem twierdzic ze nawet bez zmiany komputera by to ruszylo simens sie niezle uczy ale lepiej wymienic :twisted:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
nie kumam trochę bo tez troszkę na ten temat się dowiadywałem tylko ze ja od razu wolał bym 2,8 przecież,skrzynia podejdzie i cała reszta tez fakt ze potem może się okazać ze w niedługim czasie coś może polecieć np. dyfer ale od razu nie ma chyba potrzeby tego wymieniać no chyba ze ma się kasę to nic na przeszkodzie nie stoi :) i poco mu wiązka wystarczy kompa przerobić i tyle bo silniki sa takie same tylko troszkę pojemność inna mają a to za pewne za przyczyną skoku tłoka i tyle a jeśli się mylę to bardzo proszę o wytłumaczeni na prw albo w temacie co i jak
Opublikowano

Wiazka zostaje stara sam komputer powinno sie wymienic skrzynia i dyfer bez problemu wytrzyma

A roznica miedzy m52b20 a m52b25 to nietylko skok tloka ale tez srednica cylindra

natomiast przy silnikach m52b25 i m52b28 roznica to wysokosc tloka i inny wal nawiasem kuty :mrgreen:

A bym zapomnial w m52b28 tarcza sprzegla ma 240 mm a w reszcie silnikow m50/52 ma 228mm

Opublikowano

róznice miedzy m52b20 a m52b25 sa nastepujace:

- oczywiście silnik i czesc osprzetu tj: przepkywka, komputer sterujacy ( do niego musisz mieć moduł ews i pestke z kluczyka)

-dolot powietrza

- dyfer ma duzej głowie

- hamulce wentylowane z tyłu

alternator, pompa wspomagania, czujniki, cewki wtryski kolektor, wydech, skrzynia sprzeglo, wał są te same co w 2.0

Opublikowano
róznice miedzy m52b20 a m52b25 sa nastepujace:

- oczywiście silnik i czesc osprzetu tj: przepkywka, komputer sterujacy ( do niego musisz mieć moduł ews i pestke z kluczyka)

-dolot powietrza

- dyfer ma duzej głowie

- hamulce wentylowane z tyłu

alternator, pompa wspomagania, czujniki, cewki wtryski kolektor, wydech, skrzynia sprzeglo, wał są te same co w 2.0

Ale opisujesz ogolnie czym sie rozni bmw 320 od 323 w tej chwili :norty:

Opublikowano
a jeśli chodzi o przeróbkę 523 na 528 i jak mam silnik, ecu ews i pestkę do kluczyka to wszystko podchodzi w te same wtyczki i wystarczy tylko przepiąć moduły czy jest więcej z tym zabawy?
Opublikowano
Pasuje na wymianke tylko sprzeglo wypada wymienic na 240mm jeszcze