Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od pewnego czasu latam sobie 323Ci (2,5L) a parę dni temu miałem okazję pojeździć 330Ci brata i od razu refleksja i parę pytań bez odpowiedzi zaświtało mi w głowie.Po pierwsze reakcja na gaz w 330 jest atomowa a w mojej nazwałbym to płynna(ile wcisnę tyle jedzie) i nie wiem czy któryś z nas ma coś zepsute czy tak ma być.Nie chodzi tu o przyspieszenie bo powalającej różnicy nie ma ale ta REAKCJA mnie zabiła!!! Druga sprawa to brat ma M pakiet fabryczny ja nie i jest wyraźnie szersza tylna oś oraz twardsze zawieszenie,czy jest to norma.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Opublikowano
z jednej strony to z tą reakcją dziwne trochę bo M-pakiet zazwyczaj waży wiecej , ciekawe co inni napiszą

Pisząc o M pakiecie miałem na myśli zawieszenie ale w sumie bardziej pasuje mi moje bo na te drogi :lol:

Opublikowano
Nie chodzi o osiągi ani monent obr.tylko o REAKCJE NA GAZ w mojej aby ruszyć wciskam 1/4 gazu,tam wystarczy musnąć pedał.W 318 żony też reakcja była lepsza niż w mojej.
Opublikowano
Nie chodzi o osiągi ani monent obr.tylko o REAKCJE NA GAZ w mojej aby ruszyć wciskam 1/4 gazu,tam wystarczy musnąć pedał.W 318 żony też reakcja była lepsza niż w mojej.

No ale to inne silniki, nic dziwnego ze maja inna reakcje na gaz

Xdrive

Koder

Opublikowano

No ale to inne silniki, nic dziwnego ze maja inna reakcje na gaz

Więc pozostaje mi jedynie porównać dwie 323Ci

Opublikowano

dwie sprawy:

1. kiedys bylo na forum ze mozna ustawic czas reakcji auta na pedal gazu, musialbys bardziej poszukac bo mi cos swita o tym. wystarczylo cos odlaczyc w e46 i reagowala odrazu bez mulenia.

2. tez mam 323 i strasznie mnie meczy temat 330i, piszesz ze nie ma powalajacej roznicy ale na papierze to wyglada niezle. Kiedys kolega mial 330i i powiem ci ze w porownaniu do 323i to wypadalo calkiem niezle :twisted:

Opublikowano
dwie sprawy:

1. kiedys bylo na forum ze mozna ustawic czas reakcji auta na pedal gazu, musialbys bardziej poszukac bo mi cos swita o tym. wystarczylo cos odlaczyc w e46 i reagowala odrazu bez mulenia.

2. tez mam 323 i strasznie mnie meczy temat 330i, piszesz ze nie ma powalajacej roznicy ale na papierze to wyglada niezle. Kiedys kolega mial 330i i powiem ci ze w porownaniu do 323i to wypadalo calkiem niezle :twisted:

To by wiele tłumaczyło gdyby dało się ustawić reakcję.

Co do osiągów to uważam że wszystko poniżej 8s do setki to b.dobry wynik ale przyznam, myślałem że różnica będzie większa,tym bardziej że cenowo to jest gruuubo więcej.

Opublikowano

ja niestety nie mialem okazji jezdzic kolegi 330i bo mial je strasznie krotko, tylko tyle co na drodze sie widzielismy.

Co do reakcji jak dobrze pamietam ze to mozna wylaczyc calkiem, nie ma jakiejs regulacji ze 1 czy 2 s opuznienia. Masz to lub nie.

zaraz poszukam moze znajde ten temat, lub lepiej jakby ktos sie wypowiedzial kto to pamieta. Bo sie okaze ze chodzilo np o sprzeglo i bedzie ze sciemniam heheh

Opublikowano
a moze poprostu masz filtr palia badz powietrza zapchany....

Nieeee ,regularnie dbam o moje auta i olej z filtrami wymieniam czasem nawet po 8-10 tysiącach.Poza tym osiągi mam bardzo dobre,tylko ta reakcja :?: :?: :?:

Opublikowano
no witam , jestem posiadaczem e46 323i 125kw 24v podwójny vanos , i także miałem zawsze takie odczucie że za spokojnie wchodzi na obroty , no ale widze że nie jestem sam , może tak ma być ???
Opublikowano

a ja mam taki sam silnik i chodzi jak zyleta- reaguje na dotkniecie pedalu.

W tym roku chcialem zmienic na 330i ale jak piszecie ze nie ma duzej roznicy to bede musial rozejrzec sie za ...

M3 ;-)