Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy konieczność dolania 1l oleju po 8 tysiącach kilometrów to normalne? Silnik 2,0 150km Vanos M52 rok 1995. Ostatnia wymiana przy 175000 mobil super s 10/40. Teraz jest 183000 i muszę z 1l dolać.
"Jak się przyłożysz to osiągniesz każdy cel"
Opublikowano
Nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze to chyba ciut za duzo. kiedys mialem toyotke z poczatku 90 lat dosc mocna bo 160 kucykow pod maska brykalo i powiem Ci ze od wymiany do wymiany nawt kropelki nie musialem dolewac. Jesli chodzi o BMW to jeszcze sie ucze bo sam swoja zrobilem dopiero kolo 2 tys km. i narazie nic ne musialem dolac. Moze nich ktos inny sie wypowi kto zna troche lepiej ten silnik.
Opublikowano
Zasadniczo to jesli przez 8 000 wzieło litr, to przy 10 000 mógłbyś juz ten olej zmienić. Nawet dobrze by było jakbys teraz zmienił.
Opublikowano
Czy konieczność dolania 1l oleju po 8 tysiącach kilometrów to normalne?

Kolego nie musisz sie nic martwic :wink: To całkowicie normalne spalanie.

Książka podaje spalanie oleju w normie 1l na 1000km :duh: :mad2:

PS. Musisz zaglądac na stan oleju co jakiś czas regularnie i dolewac po trochu, a nie że jeździsz i nagle musisz litr dolac.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
.Książka podaje spalanie oleju w normie 1l na 1000km :duh: :mad2:

książka sam naprawiam BMW podaje nawet 1,5 litra na 1000km :shock: dziś się zdziwiłem jak wyliczyłem że bierze mi około 0,6 litra na 1000km. z ciekawości zajrzałem do książki napraw i względem tego co tam piszą to mój silniczek jest cacy ;d

Opublikowano
a skad dokladnie wiecie, ze trzeba wlac np litr ? po czym to poznac ?