Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie .Mam problem z e36 318is mianowicie SPALANIE :(:(:(...zaczyna palić coraz więcej ...dokładniej, jeżdżę normalnie to znaczy nie mule ani nie piszczę spod świateł , jazda wczesne godziny ranne bez korków wracam z pracy też późno wracam więc korków raczej nie zastaje ,w układzie wydechowym okazało sie że nie mam katalizatora:(:( poprzedni właściciel usuną .Auto pali mi około 14litrów!!!! nie przekraczając 80 km/h.

Czy to może być przez tego kata czy też sąda-lambda ?? proszę o podpowiedz.

Opublikowano
Brak katalizatora nie ma wpływu na spalanie, jego jedyne zadanie to oczyścić spaliny. Natomiast na spalanie ma wpływ wiele innych czynników. Przebieg a co za tym idzie stan silnika, opony-jakie są założone standard czy szerokie, świece, filtr powietrza, auto zagazowane.
"Jak się przyłożysz to osiągniesz każdy cel"
Opublikowano
auto jeździ na standardowych oponach czyli 15" 185/65 nie zagazowane przebieg 224 tyś nie wymieniony jedynie filtr paliwa i świece z przewodami
Opublikowano
A komputer nie pokazał że sonda się skończyła? Ja w omedze też miałem ten problem to na komputerze pokazało sonde. Wymieniłem i wszystko gra. Ale wzrost spalania to moze być duze rzeczy.
Opublikowano
Na kompie pokazało mi tylko błędy na przepustnicy .Oczywiście wykasowane zostały ,no ale z tym spalaniem dalej tak jak było
Opublikowano
Auto pali mi około 14litrów!!!! nie przekraczając 80 km/h.

jesli to jest spalanie na trasie to za duzo pali, ale w miescie tyle weźmie, za chwile pewnie ktos wyskoczy z mitem ze mu pali w miescie 9litrów :) na trasie powinno być coś około 10l

co do pytania to moze być objaw zepsutej sondy

Opublikowano
nie chce sie kłucić ale 14 litrów to nie jest spalanie tego silnika moim zdaniem jeździłem wczescniej e36 318i sedan i paliła 11 max przy dynamicznej jeździe po mieście ta jest wiadomo w coupe is troche mocniejsza ale nie powinna moim zdaniem aż tyle jarać
Opublikowano
14 litrów to zdecydowanie za dużo. U mnie w mieście bez żadnego oszczędzania wychodzi ok. 10l ; albo inaczej: tankując za 100zł benz. 98 (cena ok 4.50zł/litr) robię ok. 200km. Przy szerokich kapciach oczywiście( w sumie to nie widzę jakieś większej różnicy w spalaniu przy wąskich a szerokich gumach)
Opublikowano
A powiedźcie mi chłopaki jak najlepiej sprawdzić ile pali samochód??? Tak najdokładniejszyy sposób to jaki?? Bo Ja jakoś nie wiem ile moja buma pali.
BeEmWu
Opublikowano
Podjedz na stację benzynową,nalej paliwa do pełna,wyzeruj licznik i zrób sto kilometrów.Po tym znów podjedz na stację i dolej do pełna...wynik sam wyjdzie na dystrybutorze.

KTO SZYBKO JEDZIE, TEGO WOLNO NIOSĄ !!!

http://img529.imageshack.us/img529/5021/qqqwr.jpg

Opublikowano

Tak jak kolega wyzej napisał. Odłącz sondę, pojezdzij troche i jezeli auto spali tyle samo to wymień sondę.

Na kompie mogło nic nie wykazać bo sonda może działać ale niepoprawnie.

Sprawdź także czy filtr powietrza nie jest brudny.

Co do opon to spalanie nie wzrasta. Jezdzilem na 205/60r15 i 245/40r18 i auto tyle samo paliło.

Sprawdz tez swiece czy nie są osmolone.

Moim zdaniem jak już jechac na kompa to tylko do ASO gdzie mają porządny sprzęt i pokazuje wszystko odbiegające od normy. Podpięcie około 150zł.

Pozdrawiam

http://img692.imageshack.us/img692/9379/podpiswb.jpg
Opublikowano
odradzam jeżdzenie bez sondy,tak sie nie diagnozuje usterki po to jest komputer na stacji diagnostycznej,u mnie przy niesprawnym termostacie i jeżdzeniu bez sondy za bogata mieszanka doprowadziła do zbierania sie paliwa w oleju silnikowym co mogło doprowadzić do zatarcia silnika,okopcone świece świadcza o za bogatej mieszance, jedz na dobrego kompa niech sprawdza sonde na wykresie lub tescie co2 w spalinach,pozniej juz tylko zakup nowej lambdy pozostaje
Opublikowano
jesli to jest spalanie na trasie to za duzo pali, ale w miescie tyle weźmie, za chwile pewnie ktos wyskoczy z mitem ze mu pali w miescie 9litrów :) na trasie powinno być coś około 10l

:modlitwa: :modlitwa: :modlitwa:

Masz zepsute auto, mi 2.8 na trasie tyle nie spali a 1.8is tez nie

Moze Tobie 1.6 pali 10 w trasie, bo to nie jest auto na trasy.

Opublikowano
Tak zrobie nie będe odpinał sondy , podjade na kompa i sprawdze w tedy jeszcze ras i mam wrażenie że jak zapalam silnik to długi czas chodzi na wyższych obritach tak około 1200 stu
Opublikowano

318is (w manualu) według BMW w mieście powinien spalić 11,4 a trasa 6,1 średnio 8 (wiadomo zawsze się zaniża)

jak robić testy to tylko w trasie bo każde miasto jest inne dla przykładu do pracy mam 1,3km a po drodze mam 7 świateł w tym 2 koreczki, jak jestem na miejscu to temperatura wychodzi dopiero z niebieskiego pola, spalanie mam średnio 14, w trasie pali normalnie czyli średnio ok. 8 więc normalnie.

Swego czasu walczyłem z tym spalaniem bo myślałem że coś jest zwalone.

Na kompie wszystko było ok., ale wymieniłem sonde, wisko, świece, kable, filtr paliwa, oleje i filtry, pompe paliwa, wyczyściłem krokowca z przepływką i uszczelniłem cały dolot i pali jak palił. Miałem wymienić jeszcze katalizator ale dałem sobie spokój.

Radze ci kolego na początek reset kompa odepnij na noc akumulator i rano zobacz czy z obrotami coś lepiej. Jak nie pomogło to wyczyścić cały dolot z krokowcem i uszczelnić, sprawdzić swiece i kable.

A spalanie to tylko w trasie!!

=======================

BMW 528i e39 Sedan M-PAKIET, 99r benz+gaz