Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, potrafi ktoś wycenic mniej wiecej ile dostane za swoja bmw 730iA bo niestety chyba bede miał szkode całkowitą ;(...

Więc tak:

Rok 1992, automat 3.0 r6 320tys. KM przebieg

- instalacja gaz. II gen.

- 2x poduszka pow.

- servotronic

- tempomat

- asc, abs

- klimatyzacja automatyczna

- webasto

- el. szyby, lusterka, fotele przednie (welur)

- spryskiwacze reflektorów

- telefon

- centralny zamek na pilota + dobry alarm.

Opublikowano
ja rok temu z pzu za szkode calkowita dostalem 4000zl dla ford aerostar 3.0 w pelnej opcji ;-)
BMW 750i V12 E32 - Będziesz Mógł Więcej :)))
Opublikowano

Co to znaczy "ile dostane"?

Odszkodowanie to 100% kosztów naprawy samochodu o ile nie przekroczą wartości auta.

I oczywiście w gestii ubezpieczyciela jest wykazać jak najwyższe uszkodzenia i jednocześnie jak najniższa wartość auta tak, aby doprowadzić do uznania szkody całkowitej.

A Ty masz udowodnić jak najwyższą wartość auta, żeby naprawy jej nie przekroczyły. Wtedy jest najlepsze odszkodowanie, najszybciej i najprościej.

Wartość auta określa sie na chwilę, kiedy nastąpiła szkoda, więc jeśli było tam zamontowane audio za 5k pln i chromowane felgi za 15k, to wartość auta należy wyceniać na lekko ponad 20 patyków.

Trwa ładowanie podpisu...
Opublikowano
Co to znaczy "ile dostane"?

A Ty masz udowodnić jak najwyższą wartość auta, żeby naprawy jej nie przekroczyły. Wtedy jest najlepsze odszkodowanie, najszybciej i najprościej.

Napisałem że raczej będzie szkoda całkowita bo koszty naprawy przekroczą wartośc, wystarczy juz sama maska, zderzak, błotniki, chłodnice, wisko, poduszki wystrzelone, nie mówie już o reszcie. Chodzi mi ile okolo beda chcieli mi wypłacic za nia, bo i tak jestem przygotowany że walna jakąś smieszna cene ;/ jak wtedy udowadniac wartośc?

Opublikowano
Wiosną uznali szkodę całkowitą mojego Mercedesa 124. Wyliczyli wartość auta chyba na 8200 - oczywiście cena niższa niż tych giełdowych ale tak im wychodziło z taryfikatora. Wypłacili mi 4800 i zostawili rozbite auto. Za rozbite proponowali mi dodatkowo 2800 (jakiś niby przetarg urządzają i proponują najwyższą cenę jaką uzyskali), ale się nie zgodziłem i sprzedałem za 4000 przez allegro.
Opublikowano
Chodzi mi ile okolo beda chcieli mi wypłacic za nia, bo i tak jestem przygotowany że walna jakąś smieszna cene ;/ jak wtedy udowadniac wartośc?

Wartość udowadniać poprzez niezależnego rzeczoznawcę. Koszt 100-200 zł, ale to i tak na 99% odzyskasz wyciągając większą kasę od ubezpieczyciela.

W przypadku szkody całkowitej wygląda to tak:

Wartość auta przed szkodą: 10 000

Koszty naprawy: 20 000

Wobec powyższego uznaje się szkodę całkowitą, gdyż ubezpieczyciel nie może wypłacić odszkodowania wyższego od wartości auta i wtedy:

Wartość auta przed szkodą: 10 000

Wartość wraku: 4 000

Do wypłaty: 10 000 - 4 000 = 6 000

Tak to wygląda, choć ja upierałbym sie przy tym, że wrak jest wart 0 zł, gdyż skoro wg. nich naprawa jest ekonomicznie nieuzasadniona, to dlaczego mnie albo komukolwiek innemu ma sie to opłacić?

Druga sprawa: wrak, którego nie naprawiasz musisz oddać KOMPLETNY do stacji demontażu pojazdów, gdzie nie musisz za to dostać ani złotówki.

Czyli musisz udowodnić jak najwyższą wartość auta i jak najniższą wraku.

Szczegóły powie Ci tylko rzeczoznawca albo jedno z tzw. biuro pomocy poszkodowanym. Ubezpieczyciel myśli tylko i wyłącznie o wypłacie jak najniższego odszkodowania.

Trwa ładowanie podpisu...
Opublikowano
Moją na ubezpieczenie AC wyceniali na 8600 zł (samopomoc).

Pozdrawiam

a z którego masz roku? Da się jakoś załatwić AC na E32??

I'm in love, but don't tell my real Love :D Alpina...
Opublikowano
Ja mam bunię z 88roku i mam AC w Warcie - załatwione bez problemu. Co do stłuczek: przedni pas, maska, grill, okulary na reflektory, lekko obtarty zderzak i wiatrak wisko dotknął chłodnicy - chłodnica cała wisko do wymiany. Wszystko w listopadzie ubiegłego roku - Warta wypłaciła szkodę całkowitą z ubezpieczenia OC sprawcy w wysokości 4800PLN ;) Fajnie
Obecnie AUDI S4 QUATTRO... do BMW wrócimy na wiosnę
Opublikowano
popatrz ile jest cena rynkowa i wez najmniejsza cene i odejmij 30% to bedziesz wiedzial ile dostaniesz

PAL GUME NIE DUSZE

BMW KLUB SZCZECIN

• 2 tygodnie później...