Skocz do zawartości

e46- zakup dobrej bmw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Czy wg. Was KAŻDE dobre auto będzie kosztować dużo?

Radek

Z tego co ja miałem okazje się przekonać to każde. To które jest prawdziwie okazyjne sprzedaje się samo, bez ogłoszeń, reklamy itd.

Opublikowano

Taka moja rada do kolegi - jak szukasz po komisach - to uważaj na Turków i Jugoli - oszukują tak samo jak polacy.

Zresztą sam powinieneś wiedzieć czy warto po takie auto jechać - wypytaj najpierw o historie auta, mozliwość sprawdzenia itd a potem zdecydujesz czy kupisz czy też nie.

VERKAUF NUR AN HÄNDLER ODER EXPORT <--------------- ja unikam takich ogłoszeń. Upewnij się, że cena zawarta w ogłoszeniu zawiera VAT, poza tym ogłoszenia typu TYLKO NA EKSPORT są podejrzane.

Opublikowano
Kolega znalazł e46 z 99 roku za 23 tyś - miał po nią jechać w niedzielę popłudniu - - bo tak się umówił z facetem(dodam tylko że by to pierwszy właściciel a autko było serwisowane)- ale tamten facet rano pojechał na giełdę - zobaczył w jakich cenach stoją e46 z tego roku i zażyczył sobie 5 tyś . więcej - także nie wiem czy tańsze to zawsze nie warte obejrzenia- wystarczy że ktoś jest laikiem w dziedzinie motoryzacji- jeśli jest tańsze to zawsze można obejrzeć a nóż - może akurat trafi się na kogoś kto nie jest pasjonatem branży motoryzacyjnej - wiem że takich ludzi jest niewiele - ale to już szczęście jak sie na takiego trafi :wink:
masqo
Opublikowano
  • Autor

o to mi właśnie chodzi, że czasami ludzie sprzedają dobre auta pewnie nie za grosze, ale za rozsądna cenę. Być może gdzieś tam moja "okazja e46" czeka już na mnie...

Z tego co piszecie, to nie kupować: na allegro, u handarzy, w komisach??? czy tylko osoby prywatne- czyt. właściciele- wchodzą w grę?

Radek

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
o to mi właśnie chodzi, że czasami ludzie sprzedają dobre auta pewnie nie za grosze, ale za rozsądna cenę. Być może gdzieś tam moja "okazja e46" czeka już na mnie...

Z tego co piszecie, to nie kupować: na allegro, u handarzy, w komisach??? czy tylko osoby prywatne- czyt. właściciele- wchodzą w grę?

Radek

Komisy bym sobie odpuścił, to co ja oglądałem to strata czasu. Przejechałem kiedyś wszystkie komisy od Wadowic przez Bielsko po Katowice. Na więkoszości nie było BMW, a jak coś stało to nie chciało się tego nawet oglądać. Zresztą podobnie było jak szukałem auta dla żony, w końcu kupiłem i sobie i jej auto "z domu". Oczywiście mogą się gdzieś pojawić naprawdę auta godne uwagi ale podejrzewam, że nie postoją takie dłużej jak 2-3 dni

Opublikowano
  • Autor

u naszych kolegów za granicą też tylko od "Privatanbieter"

Radek

Opublikowano
  • Autor

jeszcze jedno pytanie: jak z niezawodnością e46 w porównaniu z innymi samochodami lub tak ogólnie (głównie chodzi mi o ten silnik 1,9b). Czy taka 10latka po zakupie od razu wymaga jakiś inwestycji- wiadomo, że to kwestia utrzmania samochodu, ale jakie Wy mieliści doświadczenie?

Radek

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

zacząłem powoli szukać e46 na stronach niemieckich i z tego co zauważyłem, że 1,9b z małym przebiegiem ok 100-120 tys można kupić za 7,5tys euro, a 320d za 8tys euro. Fakt, że desel ma przebieg ok 160-180tys, ale różnica jest chyba warta...

Coraz częściej myslę jednak o 320d?

Radek

Opublikowano
  • Autor

szukam tylko ofert prywatnych,

Radek

Opublikowano

Ech ci handlarze

Cytuje "BADRZO BOGATO WYPOSAŻONY!!!"

Wg mnie to raczej standard niż bodate wyposazenie

Brak:

1. Skórzanej tapicerki

2. Radia z CD - jak już jest kaseciak mógłby mieć chociaz małą nawigacje

3. Szyby na krobki z tyłu :P:P

4. Felgi stalowe

Pewnie wg handlarza BOGATE WYPOSAŻENIE oznacza elektryczne lusterka i wspomaganie kierownicy

Pzdr

Opublikowano
Witam. sprowadziłem 2 miesiące temu BMW E-46 2.0 Diesel 136 KM wyprodukowane w pazdzierniku 99r. samochód zakupiłem od 1 właściciela w sumie od serwisu BMW ponieważ poprzedni właściciel zostawił mój obecny samochód i wziął w rozliczeniu E-46 ale po liftingu. samochód ma obecnie przejechane 178 tyś a ostatni przeglad w serwise BMW był przy przebiegu 171 bo mam wpis do książki serwisowej. na twoim miejscu głęboko bym sie zastanowił nad silnikiem benzynowym a dieslem. Fakt że diesel jest droższy ale oszczędniejszy co dzisiaj jest ważne. dam ci przykład,zalałem 12 litrów za 50 zł i zrobiłem nią trase Przemyśl-Rzeszów(90 kilometrów w jedną strone) w jedną i drugą strone i zaskoczenie było wielkie bo spaliła mi w granicach 5,5 litra przy jezdzie do 120 km/h. policz 180 kilometrów i kilka kółek po mieście w korkach. ostatnio zrobiłem na 25 litrach 390 kilometrów i nie chce zadnej benzyny lub LPG. za mój samochód dałem 7.500 euro i ma bardzo bogate wyposażenie +2000zł opłaty,przeglądy,tłumaczenia i takie tam. i radziłbym ci poszukać 2.0 diesel w Polsce żeby sie nie srać w szukaniu po innych krajach. i nie sugeruj sie nigdy gadaniem że BMW to wydatki,części drogie i takie tak pierdoły bo to jest moje pierwsze BMW i chyba przy tej marce zostane. Solidne,bezpieczne i do tego auto z klasą. a jeśli stać cie na BMW to stać cie na utrzymanie. A jeśli będziesz dbał o auto to do twoich obowiązków bedzie należało wymiana oleju i wlanie ropy. zastanów sie nad benzyniakiem+LPG a dieslem, oblicz koszty eksplatacji i podejmij decyzje. pozdrawiam[/img]
Opublikowano
  • Autor

jak kupię 1,9benzynę to będę jeździł na benzynie, nie założe LPG. Oczywiście wiem, że palił będzie więcej niż diesel, ale wg mnie benzyna będzie miała mniej przejechane, a co za tym idzie będzie mniej "wybita" i tańsza.

Jak troszeczkę wcześniej podałem, że 320d można kupić w niemczech za 8tys euro, to nie chcę mówić jaki był komentarz... Skoro Ty kupiłeś za 7,5tys (plus oczywiście opłaty) to faktycznie atrakcyjna cena. Pytanie tylko jaki jest stan auta- bez urazy oczywiście.

Radek

Opublikowano
Witam panowie , to mój pierwszy post na tym forum , nosze sie z zamiarem kupna e46 albo a4(b6) mniej wiecej rocznika 01/02 i tu moja takie małe pytanie na wstępie , czy w bmw na kielichach powinny byc przynitowane blaszki po obu stronach czy tylko po stronie kierowcy ?? przeszukując ogłoszenia znalazłem tylko dwa takie modele gdzie były po dwóch stronach reszta ma w mniejszosci po jednaj a pozostałe nie maja wcale , wiem że to nie jest wykładnikiem formy samochodu ale może byc pomocne
Opublikowano
Na kielichu po stronie kierowcy powinna być naklejona tabliczka znamionowa, a nad nią wybyty numer (nie nr nadwozia, niestety sam nie wiem co to za numer), a na prawym kielichu powinien być wybity nr nadwozia (nr VIN)
E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
ale na prawym nr jest wybity na tabliczce czy na samym kielichu ??
Opublikowano
ale na prawym nr jest wybity na tabliczce czy na samym kielichu ??

Nr jest wybity na kielichu, a na nim jest naklejona jakby bezbarwna folia (nalepka). Nie ma tam już naklejonej czarnej tabliczki znamionowej, takiej jak na lewym kielichu. Mniej więcej ta to wygląda:

http://images33.fotosik.pl/201/9d13207dd805b981.jpg

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
pytasz mnie o stan auta. nie ma problemu. jeśli chcesz to nawet moge ci przesłać fotki. jest to auto od pierwszego właściciela i ma przejechane obecnie 178 tyś a jak kupowałem to miało 174. ostatni raz w serwisie było przy 171 tys. nie wierze w to że diesel jest więcej jeżdżony niż benzyna. u nas w kraju już jest chyba taki zwyczaj że diesel ma kilkaset tysięcy przejechane i idzie na sprzedaż. przynajmniej tak mówią garażowi mechanicy którzy nawet motorynki poskładać nie potrafią. jeśli chcesz to możesz pooglądać moje BMW. wez fachowca kóry zna sie na tej marce i przekonasz sie że auto jest dobre. dla mnie tez cena była atrakcyjna bo jechałem za granice w sumie po Golfa 4 ale jak zobaczyłem to BMW to juz od niej nie odszedłem. a jeśli mi nie wierzysz to zapraszam na jazde i sam sie przekonasz. a jeśli sie tyczy benzyniaka to fakt że sie zbiera lepiej(benzyniak) bo to jest mój pierwszy diesel i zawsze byłem przeciwny ropniakom ale przekonałem sie że lepiej dodać kilka groszy niż mieć spalanie benzyny w granicach 8-10 litrów. a wiem o czym mówie bo ojciec miał serie 7 w LONGU 4.0 V8 i to dopiero paliło mimo tego że jazda sprawiał ogromą frajde. spalanie w tej lalce wychodziło 15 litró na mieście.
Opublikowano

Też się nosze z zakupem E46 tylko u mnie tylko i wyłacznie diesel wchodzi w gre , kwestia ekonomi choć napewno zatęsknie za dzwiekiem silnika ,

pytanie do znawców - czy przebieg grand total da się skasować przez magików , słyszałem że jest to niemożliwe , dowiedziałem się o tym niedawno i sprawdziłem przebieg w swojej pokazuje 240 tys a w grand total (chyba tak to nazywają) 340 tyś :)) sprawdzałem u kolegów i średnie przekłamania to były 100 tys przy rocznikach 1992-1996

szukaliśmy ostatnio dla brata betki e36 cupe nom i tam było duzo wieksze , samochodzik mial 180 tys na liczniku a w grand total 360 tys , taki przebieg oczywiście nas odstraszył ale autko naprawde fajne było i długo się zastanawialiśmy .

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano
  • Autor
pytasz mnie o stan auta. nie ma problemu. jeśli chcesz to nawet moge ci przesłać fotki. jest to auto od pierwszego właściciela i ma przejechane obecnie 178 tyś a jak kupowałem to miało 174. ostatni raz w serwisie było przy 171 tys. nie wierze w to że diesel jest więcej jeżdżony niż benzyna. u nas w kraju już jest chyba taki zwyczaj że diesel ma kilkaset tysięcy przejechane i idzie na sprzedaż. przynajmniej tak mówią garażowi mechanicy którzy nawet motorynki poskładać nie potrafią. jeśli chcesz to możesz pooglądać moje BMW. wez fachowca kóry zna sie na tej marce i przekonasz sie że auto jest dobre. dla mnie tez cena była atrakcyjna bo jechałem za granice w sumie po Golfa 4 ale jak zobaczyłem to BMW to juz od niej nie odszedłem. a jeśli mi nie wierzysz to zapraszam na jazde i sam sie przekonasz. a jeśli sie tyczy benzyniaka to fakt że sie zbiera lepiej(benzyniak) bo to jest mój pierwszy diesel i zawsze byłem przeciwny ropniakom ale przekonałem sie że lepiej dodać kilka groszy niż mieć spalanie benzyny w granicach 8-10 litrów. a wiem o czym mówie bo ojciec miał serie 7 w LONGU 4.0 V8 i to dopiero paliło mimo tego że jazda sprawiał ogromą frajde. spalanie w tej lalce wychodziło 15 litró na mieście.

jak możesz przesłać mi kilka fotek na pw to będę wdzięczny. Czy kupiłeś ją w bawarii, czy innym regjonie Niemiec, bo kolega mi polecał tylko z okolic bawarii- abym szykał tylko tam e46. Jeszcze jedno, o ile pamiętam, to kupowałeś ją z "komisu przyserwisowego bmw" czy oni nie dają jakąś gwarancję.

Radek

Opublikowano
  • Autor
Też się nosze z zakupem E46 tylko u mnie tylko i wyłacznie diesel wchodzi w gre , kwestia ekonomi choć napewno zatęsknie za dzwiekiem silnika ,

pytanie do znawców - czy przebieg grand total da się skasować przez magików , słyszałem że jest to niemożliwe , dowiedziałem się o tym niedawno i sprawdziłem przebieg w swojej pokazuje 240 tys a w grand total (chyba tak to nazywają) 340 tyś :)) sprawdzałem u kolegów i średnie przekłamania to były 100 tys przy rocznikach 1992-1996

szukaliśmy ostatnio dla brata betki e36 cupe nom i tam było duzo wieksze , samochodzik mial 180 tys na liczniku a w grand total 360 tys , taki przebieg oczywiście nas odstraszył ale autko naprawde fajne było i długo się zastanawialiśmy .

piszesz o teście zegarów!!!! Jeżeli tak, to tam nie jest podawany przebieg, tam wogóle nie ma takiej "pozycji"

Radek

Opublikowano

chłopaki chyba troche przesadzacie z tymi cenami e46.. moze Wasze autka sa dla Was tyle warte ze wzgledu na sentyment i to ze sa zadbane, ale ta cena za benzyne z rocznika '99 pod 30 tys jest przesadzona.

Sam teraz ze spokojem szukam e46 320d '98 lub '99(za granica) i chce za niego dac do 7 tys EU, moich dwoch znajomych kupilo w ciagu ost. roku takie autka z rocznika 2000 i cena ich byla podobna, sa w bdb stanie :)

Takze radze szukac powoli i zaangazowac znajomych ktorzy maja rodzine lub znajomosci na zachodzie. pozdro

Opublikowano
  • Autor
a szukasz tylko po znajomych??? Jeżeli gdzieś jeszcze to gdzie? Piszesz, że Twoi znajomi w ostatnim roku kupili, tylko pytanie ile czasu szukali i jakie siły w to angażowali- być może nie wszyscy mają znajomych, rodziny w DE, aby sobie na to pozwolić.
Opublikowano

czas poszukiwan zalezal glownie od ceny jaka Cie interesuje.. ogolnie bez wiekszego zaangazowania, bo to w wiekszosci sa ludzie ktorzy wiedza gdzie jechac po auto, albo maja w tamtych okolicach rodzine.

A jesli chodzi o osoby ktore nie maja takich mozliwosci, to moze warto sprobowac, pojechac z kims kto daje ogloszenie ze organizuje wyjazdy za granice po auta?