Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.. od grudnia mam moja drugą e32, dokładniej 740i z 5-o biegowym automatem i tylko do niego mogę mieć pretensje... co się dzieje:

- Odpalany z zimnej nocy ma problem by ruszyć ze wstecznego (ślizga się)

gdy silnik się rozgrzeje problem znika

- włączając na "2" auto ma problem z ruszeniem i szarpie (czy to znaczy, że ktoś palił nim gumy??)

- na wstecznym (jak rozgrzany) przez chwilę zaszarpie autem, ale później cofa...

Na rozgrzanym silniku autko zmienia pięknie biegi i nie mam do niego zastrzeżeń podczas jazdy na "D"

Skrzynia się kończy czy wymiana oleju w skrzyni może pomóc?

Skrzynia lekko się poci, rocznik auta '93 więc nie ma bagnetu do sprawdzenia poziomu oleju.

Pozdrawiam

Opublikowano
Niestety jest to typowa przypadlosc tych skrzyn, ze pada wsteczny. Predzej czy pozniej kazdy ma z ta skrzynia problemy :( W akcie rozpaczy sprobowalbym jeszcze dolac oleju do skrzyni. Kup na stacji benzynowej lub sklepie motoryzacyjnym olej do przekladni hydraulicznych klasy Dexron II lub III. Powinien wystarczyc 1 litr, gora 2l. Dolewa sie go w prosty sposob, mozna to zrobic nawet od biedy bez kanalu, chociaz jest zalecany.
Opublikowano

czy to kwestia tylko wstecznego, czy kompletnie całej skrzyni? błąd zrobiłem sprzedając poprzednią 7-emke i nie mam zamiaru zrobić tego błędu po raz drugi, ale musze być pewien, że dbam o to auto tak jak się należy. Myślałem o podjechaniu do aso i wymianie oleju na nowy, czy jest sens? Czy szykować się na wymianę skrzyni? i typowa przypadłość pewnie skrzyń w 740? Bo w poprzedniej 735 wszystko chodziło idealnie. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź!

mój cel to kolekcja e32, e38 i e31:P

Opublikowano
Niestety jest to typowa przypadlosc tych skrzyn, ze pada wsteczny. Predzej czy pozniej kazdy ma z ta skrzynia problemy :( W akcie rozpaczy sprobowalbym jeszcze dolac oleju do skrzyni. Kup na stacji benzynowej lub sklepie motoryzacyjnym olej do przekladni hydraulicznych klasy Dexron II lub III. Powinien wystarczyc 1 litr, gora 2l. Dolewa sie go w prosty sposob, mozna to zrobic nawet od biedy bez kanalu, chociaz jest zalecany.
Cos mi sie wydaje,ze zaden dextron.Ja mam tez taka skrzynie i ostatnio wymienialem olej.Kolega dzwonil do serwisu w Niemczech i podal numery skrzyni i powiedzieli,ze ma byc olej nie pamietam symbolu ale jest koloru zoltego a dextron jest chyba czerwony.Kategorycznie zabronili lac zwykly czerwony.Podali konkretny rodzaj oleju i jest on zolty.Dobra rada nie dolewaj nic sam i nie kombinuj.Jedz do kogos kto zna naprawde te skrzynie.Pozdrawiam.A jesli chodzi o wsteczny to faktycznie wada tych skrzyn.Padl wsteczny Kiedys mojemu Bratu w takiej 740tce a potem kolesiowi w 540stce.
Opublikowano
Cos mi sie wydaje,ze zaden dextron.Ja mam tez taka skrzynie i ostatnio wymienialem olej.Kolega dzwonil do serwisu w Niemczech i podal numery skrzyni i powiedzieli,ze ma byc olej nie pamietam symbolu ale jest koloru zoltego a dextron jest chyba czerwony.Kategorycznie zabronili lac zwykly czerwony.Podali konkretny rodzaj oleju i jest on zolty..

Dokładnie,,

Dla śmieszności dodam jeszcze że występuje on tylko w 50litrowych beczkach :( i 1 litr kupisz tylko w aso coś koło 70zł

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.

Opublikowano

W takim razie przepraszam za wprowadzenie w blad. Zanim opublikowalem moj post upewnilem sie znajdujac poprzez wyszukiwarke taki post: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=527060#527060

Do mojego 4hp24 mozna zalac dexron, do 5 biegowej skrzyni od nowszego M62 rowniez zalalem Dexron, to myslalem ze i tutaj leje sie ten olej :oops: Przepraszam za wprowadzenie w blad :hand:

Opublikowano

ok, i tak wybiore sie do aso warszawa i dam skrzynie do sprawdzenia i wymiany oleju, oni pewnie najlepiej beda wiedzieli jaki olej wymienic (bynajmniej powinni) - co prawda do aso warszawa mam 250km a do aso bydgoszcz 100, ale jak uslyszalem podejscie do mnie klienta i 150zł więcej za robocizne to olac ich...

No i pytanie dosc tendencyjne:) Co jak strace wsteczny. wypychac z garażu? Kupować nową skrzynię? da się ten wsteczny jakoś naprawić?:) Ile do świnki żetonów wrzucać, bym był gotowy?

Pozdrawiam

Patryk

ten olej podał mi poprzedni właściciel auta (Busaart):

USE ONLY SHELL LA 2634

BMW PART NUMBER

83 22 9 407 765

5 LITER BLACK - LIFETIME FILL

Opublikowano

podobnie mam, tylko ze do tego swiszczy mi przyzmianie biegow, szrpie rzy redukcji i wogole nieprzyjemnie zmienia....oczywiscie im zimniejszy tym gorzej, na goracym jest w miare ok.

skatowalem ta skrzynie, bo juz dlugo tak jezdze z tymi objawiami - brak kaski na remont. ale juz niedlugo do za tydzien - remont (i tak byl nieunikniony).....3 tysie mi koles krzyczy....wiec nie ma az takiej tragedii, a wole zrobic remont tej co mam niz kupowac kota w worku i robic przeszczep....

Opublikowano
do 5hp30 z m62 zalales dextrona ??

Tak, po konsultacjach z czlowiekiem z Samko zalalem taki olej do 5hp30 i 5hp24. W obu tych skrzyniach juz wczesniej byl czerwony olej, takze wydaje mi sie ze dolalem to samo...

Opublikowano
Uszkodzony kosz wstecznego biegu. Jeszcze trzyma ciśnienie, ale już niedługo niestety. Żeby usunąć tą usterkę, trzeba rozebrać skrzynię. Rozbierając ją, grzech nie zrobić remontu, tym bardziej, że i tak będziesz musiał kupić zestaw uszczelek. Na sam wsteczny nie dostaniesz. Przód pracuje na innych sprzęgłach, dlatego jest w porządku. Jednak, weź pod uwagę, że skrzynia przejechała już ze 300kkm i napewno remont jej nie zaszkodzi.
Opublikowano

Zgadzam się z kolegą Banol'em.

Sama wymiana tarczek to tylko usunięcie skutków uszkodzenia skrzyni, a przyczyna będzie raczej leżała w płycie sterującej (np. pozacinane zawory). Uszczelki i tak kupuje się w komplecie (oszczelki + oringi - a jest ich całkiem sporo), więc w cenie nie ma różnicy. Po takiej naprawie ma się pewność, że dziesiątki (jeśli nie setki) kilometrów przed Tobą.

pozdr

Mariusz

Opublikowano
Witam posiadam e32 730 v8 w automacie myślę o wymianie oleju w skrzyni czytałem forum i nie wiem jaki nalać bo podobno często pada wsteczny,zadzwoniłem do serwisu BMW Katowice i mechanik powiedział jeżeli skrzynia jest sucha i płynie zmienia biegi to nic nie wymieniać a olej w 5 biegowym automacie to Dexron 3.Ceny olej-1l 45zł,filtr oleju 98zł,uszczelka miski 35zł dotyczy skrzyni automatycznej 5b ceny z BMW Katowice.Co do wymiany oleju to być może serwis twierdzi żeby nie wymieniać bo czeka aż sie sypnie a wtedy zarobią więcej.Pozdrawiam

PASJONAT E32 posiadałem E32:730R6,730V8,750V12

......................................................................

POSIADAM E32 750 V12 SPRZEDAJE CZĘŚCI

TEL 513068207

Opublikowano
Co do powyższego opisu dodam dzwoniłem teraz do innego serwisu BMW i mechanik stwierdził że w tego typy skrzyni automatycznej jest zielona tabliczka na skrzyni oleju nie wymieniać a jeżeli jest czarna to co 50 tys.

PASJONAT E32 posiadałem E32:730R6,730V8,750V12

......................................................................

POSIADAM E32 750 V12 SPRZEDAJE CZĘŚCI

TEL 513068207

Opublikowano

Masz inną skrzynię niż ta, o której mówimy. Do niej lejesz Dextrona (czarna tabliczka) Jeśli nie wiesz kiedy był zmieniany, lepiej zmień. Ceny uszczelek możesz sprawdzić tu:

www.midparts.pl

Poza wszystkim innym, niezależnie od koloru tabliczki/rodzaju oleju, należy go wymieniać. Lifetime, czy longlife, nie oznacza po wsze czasy. A czas longlife i tak już minął.

Opublikowano

temat oleju w tych skrzyniach byl poruszany wielokrotnie ....

a jak chcesz wiedziec dokladnie jaki olej nalala fabryka i jaki ma byc - to najlepiej zadzwonic do ZF polska - tam dokladnie po numerze skrzyni sie dowiesz

Opublikowano
Uszkodzony kosz wstecznego biegu. Jeszcze trzyma ciśnienie, ale już niedługo niestety. Żeby usunąć tą usterkę, trzeba rozebrać skrzynię. Rozbierając ją, grzech nie zrobić remontu, tym bardziej, że i tak będziesz musiał kupić zestaw uszczelek. Na sam wsteczny nie dostaniesz. Przód pracuje na innych sprzęgłach, dlatego jest w porządku. Jednak, weź pod uwagę, że skrzynia przejechała już ze 300kkm i napewno remont jej nie zaszkodzi.

Powiedzcie mi jeszcze mniej więcej jaki jest przybliżony koszt takiego remontu, na pewno nowy olej, uszczelki i co tam jeszcze potrzeba (ma być zrobione tak, żeby przejechało kolejne setki tys. km:))

Pozdrówka i dzięki za rozjaśnienie sytuacji..

Wiem też, że powinienem zrobić naprawę jak najszybciej.. ale ile km mi zostało? Planuję wyremontować skrzynię za ok. miesiąc/dwa, ale trzeba wziąć pod uwagę, że przez te 2 miesiące mogę zrobić tyle co niektórzy rok..(średnio 8tys/m-c).. czy mogę sobie na tyle pozwolić???

No i co z tą dwójką? Na "D" jeździ świetnie, na "2" nie rusza/szarpie - czy to dowód palenia gumy? czy cos z nia tez sie kopnęło?

Opublikowano
Patrykos zadzwoń do auto-rafmar bydgoszcz albo podjedź i pogadaj z nimi. tam są ludzie którzy specjalizują sie tylko w BeMWe i jeszcze nie znam osoby która by była z ich naprawy niezadowolona.
Opublikowano
Panowie...dlaczego zapytalem o ten konwerter?Otoz skrzynia od jakiegos czasu szarpie mi szczegolnie przy redukcji biegow.Ale zaczelo sie to po ostrym strzale gazu,na ktorym juz zreszta nie jezdze,auto zrobilo sie bardzo slabe i skrzynia wlasnie cos swiruje.Jestem pewien,ze walnela przeplywka i juz mam druga ale czeka na mnie w PL.Ale powiem wam tez ,ze wymienilem olej i okazalo sie,ze byla zalana czerwonym olejem wiec pewnie dextronem.W serwisie po numerach powiedzieli,ze ma byc wlasnie ten long life i zalano mi tym zoltym.Ale po wymianie tez jak ruszam ...tylko przy ruszaniu slysze tak przez moze 2 sek taki swist i jakby jakis wiatraczek wlasnie cicho obcieral o cos.Wczesniej tego nie bylo,dopiero po wymianie.Wiec to moze wlasnie konwerter.Czy szarpanie moze byc spowodowane uszkodzona przeplywka.Bo czasem auto jakby odzyskuje moc i wtedy szarpanie ustaje.kiedy wcisne pedal gazu czuje jak auto sie zamuli i juz wtedy wiem,ze zaraz szarpnie przy redukcji.Myslicie,ze remont?
Opublikowano

Generalnie przepływka może dawać ciała. Jakiś czas temu zakupiłem nową przepływkę do swojego wozu. Ale od początku. Na starej, nieco sfatygowanej przez gaz, skrzyni zdarzyło się przeciągnąć dwójkę lub trójkę (do 3,5 krpm, jak na sporcie mniej więcej) Gdy założyłem 'nową' wszystko jest jak złoto. Więc niewątpliwie u mnie przepływomierz ma wpływ na pracę skrzyni. Spróbuj na 'nowej' wtedy będziesz miał jasność.

Szarpanie często spowodowane jest błędną pracą elektrozaworów płyty sterującej, która informacje uzyskuje z EGS, ten zas w dużej mierze z ECU. Błędne odczyty przepływomierza czy innych czujników, to początek i mamy wała na całej linii.

Co do konwertera, jego uszkodzenia zdarzją się stosunkowo rzadko. W porównaniu z awariami układu hydraulicznego np. Jednak nie da się powiedzieć nic na pewno, tylko i wyłącznie na podstawie opisu

Opublikowano
Dzieki Banol.Bede przeplywke mial po swietach wielkanocnych bo koles jedzie do pracy tutaj i po drodze mi ja podrzuci.Wtedy chyba trzeba reset zrobic jesli sie nie myle.Napisze wtedy czy cos sie zmienilo.Ale na pewno ta na ktorej jezdze jest walnieta bo auto ma teraz chyba 150 koni mniej.strasznie sie muli.Ale nieraz cos sie nagle zmienia i ma kopa,jednak tylko na chwile.Dodam,ze mi gaz strzelil na niej chyba ze 100 razy,a nie wiem ile temu co jezdzil przede mna...jest walnieta jak nic.
Opublikowano
ja przy uszkodzeniu przeplywki mialem taki objaw ze samochod wykrecal sie tylko do ok 4 tys obr a potem wlaczala sie odcinka... ale mozesz miec inne uszkodzenie przeplywki... jednak powinines wyczuc czy jest to wina skrzyni czy silnika.