Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BMW 318IS E36 1992 200 000 TYS KM JAKIM OLEJEM ZALAC?

AUTKO TERAZ SCIAGLEM Z NIEMIEC, SILNIK ZALANY OLEJEM 10W40, PRZY WYMIANIE SWIEC ZAUWAZYLEM, ZE SA TROCHE OKOPCONE (BYC MOZE SPOWODOWANE JEST TO TYM ZE NIEMIEC JEZDZIL NA PEKNIETYM PRZEWODZIE ODMY), MYSLE O ZALANIU GO HELIXEM

ZALAC GO 10W40 CZY JUZ 15W40?

Opublikowano

Najpewniej byłoby zalać półsyntetykiem.

Najlepiej by było jak byś poszukał w wyszukiwarce o olejach. A do is-ów jest tego naprawdę dużo. A opinii o olejach jeszcze więcej :D

Ja zalewam Magnatekiem 10W-40 i nie mam problemów, ale sporo osób nie zahchwala sobie Castrola.

Pierwszy raz swoją beemkę zalałem Mobiem Super S 10W-40i to był niewypał. Silnik zaczął chodzić sporo głosniej.

Na forum bardzo polecane są Shell Helix 10W-40 i Valvoline Max Life 10W-40.

Ale jak pisałem poczytaj sam i zdecyduj :wink:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

a tak Panowie zapytam przy okazji , co sądzicie o olejach "quaker"

już wiele osób zachwalało mi ten olej

Opublikowano

Ja na takim jeżdżę. To jest światowa czołówka. Jak wiadomo, najlepsze smarowanie zapewnia ropa pensylwańska i na takiej właśnie bazie są produkowane oleje Quaker State. 3/4 to baza, reszta to dodatki. Po zalaniu, pierwsze co rzuciło mi się w oczy, to odczucie mniejszych oporów silnika. Podczas hamowania silnikiem, jakby wolniej wytracał prędkość. Jest też bardzo rzadki. Wcześniej jeździłem na Mobilu, Castrolu, Shellu, PetroCanadzie, ale według mnie z tej grupy najlepszy jest Quaker. Zaletą Quakera jest także to, że nie są rozlewane w Polsce, tylko przypływają prosto ze Stanów. Następnym razem zaleję Motula dla porównania.

W każdym bądź razie, najlepiej zalewać: Motul, Quaker, Valvoline i jeszcze podobno Agip jest dobry.

Opublikowano
Następnym razem zaleję Motula dla porównania.

W każdym bądź razie, najlepiej zalewać: Motul, Quaker, Valvoline i jeszcze podobno Agip jest dobry.

Motul tez będzie bardzo dobrym olejem

to jest olej który daje możliwości żeby przepalić troszkę maszynę , zresztą dedykowany jest dla aut które są mocniej użytkowane (świadczy nawet o tym fakt że to czołówka pod względem olejów do motocykli sportowych)

Quaker też podobno jest właśnie dla autek którymi jeździ się agresywnie

Opublikowano

Ja na takim jeżdżę. To jest światowa czołówka. Jak wiadomo, najlepsze smarowanie zapewnia ropa pensylwańska i na takiej właśnie bazie są produkowane oleje Quaker State. 3/4 to baza, reszta to dodatki. Po zalaniu, pierwsze co rzuciło mi się w oczy, to odczucie mniejszych oporów silnika. Podczas hamowania silnikiem, jakby wolniej wytracał prędkość. Jest też bardzo rzadki. Wcześniej jeździłem na Mobilu, Castrolu, Shellu, PetroCanadzie, ale według mnie z tej grupy najlepszy jest Quaker. Zaletą Quakera jest także to, że nie są rozlewane w Polsce, tylko przypływają prosto ze Stanów. Następnym razem zaleję Motula dla porównania.

Jak wolniej wytraca prędkość to ma mniejszą kompresję, a to nie świadczy za dobrze o silniku. Ja polecam valvoline maxlife 10w40 pół-syntetyk do silników >200000km. Do 200000km polecam 5w40 Castrol MagnaTec sysntetyczny, broń Boże przed 15w40 do M40 i M43 oraz innych silników z hydropopychaczami. Aha przy wymianie oleju i filtra wymien lub wyczyść rurkę smarującą wałek rozrządu (nad nim).

Opublikowano

Zalej go 10w40. Minerała nawet się nie waż. :D A jakiej marki... Zdecyduj sam. :cool: ;)

Bagor i Cn_igi - bardzo śmieszne!!! Naprawdę... :whistle: :nana:

Żartuje oczywiście, ;) :) :D zabiliście mi niezłego ćwieka. Już piszę o co mi chodzi. Jutro zmieniam olej w buni i waham się co zalać. Shella czy Quakera. :worried: Quakera znam z przeszłości i był OK, a Shell jest zachwalany m.in. na forum. Ech, będę rzucał monetą chyba. ;) :mrgreen:

Opublikowano
Jak wolniej wytraca prędkość to ma mniejszą kompresję, a to nie świadczy za dobrze o silniku.

Ciekawa teoria. Gdzie ją wyczytałeś? W twórczości Adama Słodowego?

Na innych olejach silnik normalnie wytracał prędkość, a dopiero na Quaker widoczna jest zmiana. To jakim cudem nagle ma mniejszą kompresję? Po prostu jest mniejsze tarcie.

A silnik jest w dobrej kondycji i bez problemu by objechał Twoje M43.

Do 200000km polecam 5w40 Castrol MagnaTec sysntetyczny

Magnateca to bym polecił, ale największemu wrogowi. Nie słyszałeś o przypadkach zacierania się silnika na tym oleju?! Jeden z forumowiczy (bodajże LUKAS) badał ten olej i wyszło, że ma gorsze właściwości smarne niż Lotos.

Ponadto, jeśli silnik całe "życie" jeździł na syntetyku, to nie można mu nagle po 200 tys. zmienić na półsyntetyk.

PS, czytałem w jednym z Twoich postów, że niby miałeś 13 calowe felgi w swojej byłej E30. Tylko jak wytłumaczysz fakt, że nie wchodzą takowe, bo przeszkadzają zaciski? Może w maluchu miałeś, bo w E30 jest to niemożliwe...