Skocz do zawartości

INPA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Potrzeba tylko portu com w kompie. Linki dzialaja patrz kilka postow w tyl.

Zbyt wiele nie zoabczysz bo zeby obejrzec mozliwosci diagnozy auto jest potrzebne.

Nie,nie to ja wiem, że trzeba auto, chodzi mi o instalacje bo jak czytałem wątek kiedys to wiem, że bywają z tym problemy.

• Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Wyświetleń 1,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Jezeli chodzi o INPA to instalacji nie da sie skopac. Uzyj tej z moich linkow.
Opublikowano
  • Członkowie klubu

Czy ktos probowal uzywac EDIABAS 7.0??

Chcialbym zebrac info o dostepnych wersjach softu dla INPA, NCS, NFS, WINkftp, EDIABAS.

Znane dla mnie to:

EDIABAS: 6.4.7, 7.0.0 (nie testowane jeszcze)

INPA: 5.01

NCS: 3.08

Opublikowano
Czy ktos probowal uzywac EDIABAS 7.0??

Chcialbym zebrac info o dostepnych wersjach softu dla INPA, NCS, NFS, WINkftp, EDIABAS.

Znane dla mnie to:

EDIABAS: 6.4.7, 7.0.0 (nie testowane jeszcze)

INPA: 5.01

NCS: 3.08

Ediabas 7 - przez niego komunikuje się SSS (jest w oprogramowaniu)

NCS jest versja 3.1

WINKFP jest 5.1.5

oraz INPA 5.02

Podawałem już to tu:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=65259&postdays=0&postorder=asc&start=345

Setup 2.4
Kod:
http://rapidshare.com/files/118784438/setup.rar.html

Setup 2.5
Kod:
http://rapidshare.com/files/118785992/setup.rar.html

W 2.4 jest NCS 3.1.0 (chyba najnowszy)
W 2.5 jest WINKFP 5.1.5 (chyba najnowszy) ale nie ma już w nim NCS'a

BMW KLUB PRZEMYŚL

1 Jeżeli coś może się nie udać — nie uda się na pewno.

2 Nigdy nie kłóć się z głupcem — ludzie mogą nie dostrzec różnicy.

3 Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo — na pewno to zepsujesz.

4 Wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.

5 Niemożliwe jest zbudowanie niezawodnego urządzenia — głupcy są zbyt pomysłowi.

6 Wniosek to punkt, w którym nie masz już siły dalej myśleć.

7 Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.

Opublikowano
  • Członkowie klubu

7.0.0 wyciagnelem z SSS. Wczoraj testwoane na e46 i smiga.

Co do danych to byly z maja mialem nadzieje ze cos sie zmienilo.

Opublikowano

witam szanownych forumowiczow

@rOBSOnX

zytat:

NCS jest versja 3.1

WINKFP jest 5.1.5

oraz INPA 5.02

dzieki za informacje!

WINKPF posiadam nawet w werji 5.1.6

No ale mam pytanie co do Inpy 5.02.

Zainstalowalem Inpe z NCS-em ktory podal kolega nerwus:

Tu masz INPA z NCS expert

File1: http://rapidshare.com/files/104863794/bmwdiag.part1.rar

File2: http://rapidshare.com/files/104865976/bmwdiag.part2.rar

File3: http://rapidshare.com/files/104855772/bmwdiag.part3.rar

File4: http://rapidshare.com/files/104855776/bmwdiag.part4.rar

File5: http://rapidshare.com/files/104858008/bmwdiag.part5.rar

No i gdy wystartuje program INPA.IPO widac na samej gurze ze to wersja : INPA - LOADER BMW GROUP Nacharbeitsprogramme VERSION 3.01

Z tego co widze to jakias stara wersja... Piszecie ze jest wersja 5.02.

Czy wersja na FTP (spakowana, waga pliku 62.41 MB) to wersja 5.02 i dlaczego plik jest taki maly???

Jest moze jakas mozliwosc azeby ta wersje 3.01 zaktualizowac do wersji 5.02 ??? no i jak ??? Jak by sie nie dalo tak, to prosil bym zyczliwie o nakierowanie (link) do wersji 5.02!!! lub podac nazwe pliku na FTP!

dzieki

:D

PS:

Troche nie do tematu ale mam jeszcze jedno pytanie co do softu do nawigacji Business 2008-2 Mapa Road ktora lezy na FTP! Wiem ze nie ma w niej Polski ale nie o ta chodzi... Zladowalem wszystkie 129 plikow. No ale przy rozpakowywaniu wywala mi blad ze brakuje pliku 130! Czy posiada ktos ta ostatnia czesc tego obrazu ???

Opublikowano
  • Członkowie klubu

@rOBSOnX

zytat:

NCS jest versja 3.1

WINKFP jest 5.1.5

oraz INPA 5.02

dzieki za informacje!

Zainstalowalem Inpe z NCS-em ktory podal kolega nerwus:

Tu masz INPA z NCS expert

File1: http://rapidshare.com/files/104863794/bmwdiag.part1.rar

File2: http://rapidshare.com/files/104865976/bmwdiag.part2.rar

File3: http://rapidshare.com/files/104855772/bmwdiag.part3.rar

File4: http://rapidshare.com/files/104855776/bmwdiag.part4.rar

File5: http://rapidshare.com/files/104858008/bmwdiag.part5.rar

No i gdy wystartuje program INPA.IPO widac na samej gurze ze to wersja : INPA - LOADER BMW GROUP Nacharbeitsprogramme VERSION 3.01

Czy wersja na FTP (spakowana, waga pliku 62.41 MB) to wersja 5.02 i dlaczego plik jest taki maly???

Jest moze jakas mozliwosc azeby ta wersje 3.01 zaktualizowac do wersji 5.02 ??? no i jak ??? Jak by sie nie dalo tak, to prosil bym zyczliwie o nakierowanie (link) do wersji 5.02!!! lub podac nazwe pliku na FTP!

dzieki

:D

PS:

Troche nie do tematu ale mam jeszcze jedno pytanie co do softu do nawigacji Business 2008-2 Mapa Road ktora lezy na FTP! Wiem ze nie ma w niej Polski ale nie o ta chodzi... Zladowalem wszystkie 129 plikow. No ale przy rozpakowywaniu wywala mi blad ze brakuje pliku 130! Czy posiada ktos ta ostatnia czesc tego obrazu ???

To jest 4.4.7 wedlug instalatora.

Nie ma problemu z upgradem. Ta wersja jest dobra na poczatek bo instaluje sie bez zbednej zabawy.

Opublikowano

@rOBSOnX

zytat:

NCS jest versja 3.1

WINKFP jest 5.1.5

oraz INPA 5.02

dzieki za informacje!

dzieki

Kliknij na INPALOAD.exe lub INPA.exe i daj właściwości - wersja i zobaczysz jaką masz wersję.

BMW KLUB PRZEMYŚL

5 Niemożliwe jest zbudowanie niezawodnego urządzenia — głupcy są zbyt pomysłowi.

7 Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.

Opublikowano

@rOBSOnX

zytat:

NCS jest versja 3.1

WINKFP jest 5.1.5

oraz INPA 5.02

dzieki za informacje!

dzieki

Kliknij na INPALOAD.exe lub INPA.exe i daj właściwości - wersja i zobaczysz jaką masz wersję.

dziekuje za podpowiedz.

Tak jak pisal juz kolega nerwus jest to wersja 4.4.7.0!

Na FTP lezy takze katalog Inpa 5.02 (juz rozpakowana). Zladowalem to, podmienilem wszystkie pliki z tymi co mialem na komputerze zainstalowane, odpalilem INPE no i z tego co widac wszystko odpalilo w nowszej wersji ale:

Instalacje n komputerze mialem w wersji niemieckiej a ta z FTP to jest po angielsku. Program hula ale jest zkopany gdyz polowa opisow jest po angilesku a druga po niemiecku....

Z tego co widze potrzebna mi taka wersja ISO. jak podal kolega nerwus tylko w wersji 5.02. Wtedy dalo by sie to normalnie zainstalowac lub po prostu zrobic update! No nic...

Jak by ktos widzial takie cos to prosze o jakiegos linka....

Dziekuje za zainteresowanie sie i pozdrowienia .... :wink:

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Z tego co zrozumialem to interfejs INPA masz w jezyku angileskim a po wybraniu modulu reszta jest po niemiecku?

Jezeli jest tak to musisz podmienic pliki w katalogu sgdat na wersje angielska.

Opublikowano

Instalacje n komputerze mialem w wersji niemieckiej a ta z FTP to jest po angielsku. Program hula ale jest zkopany gdyz polowa opisow jest po angilesku a druga po niemiecku....
Z tego co widze potrzebna mi taka wersja ISO. jak  podal kolega nerwus tylko w wersji 5.02. Wtedy dalo by sie to normalnie zainstalowac lub po prostu zrobic update! No nic...
Jak by ktos widzial takie cos to prosze o jakiegos linka....

Przy instalacji każdej wersji oznacz, wybierz na żółtej planszy ....... UK - i po kłopocie, to jest wersja angielska

Było to już podane

BMW KLUB PRZEMYŚL

Opublikowano

dzieki panowie :D

chyba nie zrozumielismy sie do konca...

ja chcialem miec to wszystko po niemiecku....gdyz z anglika cienki jestem :D

Dlatego instalacje na kompie zrobilem po niemiecku, a pliki z FTP sa po angielsku. I tu z tym problem... Odpalam INPE, (odpala nowa wersje 5.0) ale po angilesku, potem wybieram model auta i tutaj nie umiem sobie poradzic gdyz wszystko stoi w jezyku angielskim a nie jak przedtem po niemiecku. Dalsze plansze programu zaostaly po niemiecku lub zmienily sie na angileski, zalezy co sie nacisnie lub co czlowiek chce dalej zrobic...

No nic... chyba mi w tym wypadku nikt nie pomoze. Czekam na jakas nowa wersje gdzie moge przy instalacji wybrac jezyk niemiecki i zainstalowac wszystko w nowszej wersji.

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Widze ze moj trop byl dobry :roll:

To co widzisz po polaczeniu z modulem masz w plikach sgdat i one musza byc w danym pakiecie jezykowym.

Jak zobaczysz do tej duzej instalki to sa tam po pakowane plki rar otworz jeden i bedziesz mial trzy opcje z jezykiem.

Mozesz je sobie recznie wypakowac. Efekt bedzie taki ze program bedzie w nowej wersji ale algo do sterownikow zostanie w starej wersji.

Dodatkowo pliki ipo tez musza byc z zadanej wersji jezykowej taka sama procedura jak powyzej.

Opublikowano
Widze ze moj trop byl dobry :roll:

To co widzisz po polaczeniu z modulem masz w plikach sgdat i one musza byc w danym pakiecie jezykowym.

Jak zobaczysz do tej duzej instalki to sa tam po pakowane plki rar otworz jeden i bedziesz mial trzy opcje z jezykiem.

Mozesz je sobie recznie wypakowac. Efekt bedzie taki ze program bedzie w nowej wersji ale algo do sterownikow zostanie w starej wersji.

Dodatkowo pliki ipo tez musza byc z zadanej wersji jezykowej taka sama procedura jak powyzej.

dzieki,

poradzilem sobie :)

znalazlem wersje 5.02 po niemiecku tylko jakas bez instalki. :?

Z katalogu INPA i EDIABAS przekopiowalem wszystko do zainstalowanej wersji starszej. (podmienilem katalogi) Odpalilem wszystko i dziala wersja 5.02 :)

pozdrowienia

Opublikowano

Witam,

udalo mi sie uruchomic INPA (mam tez NCS), łączy sie ladnie z samochodem, odczytuje bez problemu wszystko (przynajmniej parametry, ktore sprawdzalem), ale chcialbym jeszcze dowiedziec sie, jak mozna ustawiac wartosci roznych parametrow, a nie tylko je odczytywac.

Na przyklad: czy moglby mi ktos z Was powiedziec, jak sprawic, zeby przy otwieraniu i zamykaniu samochodu pilotem mrugaly kierunkowskazy? Bo to mnie w tej chwili najbardziej interesuje ;)

Dzieki za pomoc, pozdrawiam!

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Witam,

udalo mi sie uruchomic INPA (mam tez NCS), łączy sie ladnie z samochodem, odczytuje bez problemu wszystko (przynajmniej parametry, ktore sprawdzalem), ale chcialbym jeszcze dowiedziec sie, jak mozna ustawiac wartosci roznych parametrow, a nie tylko je odczytywac.

Na przyklad: czy moglby mi ktos z Was powiedziec, jak sprawic, zeby przy otwieraniu i zamykaniu samochodu pilotem mrugaly kierunkowskazy? Bo to mnie w tej chwili najbardziej interesuje ;)

Dzieki za pomoc, pozdrawiam!

W DIS masz funkcje kodowania car&key i dokladnie to co potrzebujesz idzie zrobic.

Da sie to zrobic tez NCS ale za tym popatrz na forum http://ecubb.bmwecu.org/

Edytowane przez nerwus

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Czy idzie to tez ustawić w wersji przed liftem ? ma ktoś może rozpiskę Carkey co w danym modelu można zrobić .
Opublikowano
Czy idzie to tez ustawić w wersji przed liftem ? ma ktoś może rozpiskę Carkey co w danym modelu można zrobić .

Kilka razy już było:

np. tu znajdziesz

CAR AND KEY MEMORY OPTIONS for 1999 and on

E46 (3 series), E39 (5 series), E38 (7 series), E52 (Z8), E53 (X5)

and for pre 9/98 production of

E38 (7 series) and E39 (5 series)

http://www.x5world.com/articles/x5/general-information/9481-car-key-memory-configuration-information.html

http://www.e38.org/E38-Options.pdf

BMW KLUB PRZEMYŚL

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Dzięki,na ciebie można zawsze liczyć :cool2:
Opublikowano

Witam

Mam ogromna prośbę o pomoc w zakupie interfejsu diagnostycznego z softem do mojej E39 z 10.1998 r. 2.5 TD z okrągłym złączem diagnostycznym.

Czy inwestować wyłącznie w interfejs do BMW z Carsoftem 6.5, czy tez iść w bardziej uniwersalne narzędzie z dodatkową obsługą Opla i VW (chyba Carsoft 6.1). A może coś w stylu Inpa??

Bardzo proszę o pomoc w wyborze, gdyż po przeczytaniu tego tematu w ogóle nie mogę się połapać co i do czego.

Opublikowano
  • Członkowie klubu

To wszystko zalezy od tego co masz zamiar diagnozowac i jak gleboko.

Jezeli robisz to zawodowa to pojdziesz na uniwersala ale szybko zdasz sobie sprawe ze jak do wszystkiego to do niczego.

Co do wyboru miedzy INPA a Carsoftem to jezeli masz zamiar od czasu do czasu wykosowac jakies bledy to obydwa nadaja sie do tego w takim samym stopniu.

Jezeli chcialbys zrobic cos wiecej w aucie, np przejzec co jest nie tak to Carsoft jest zabawka przy INPA.

Cenne mozesz sam porownac INPA (np: ADS okolo 300 - 400zl, Carsoft 200-250zl).

Wiekszosc ludzi ktorzy maja carsofta przesuwa sie w strone INPA.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Witam wszystki wczoraj byłem u swojego speca bmw i właśnie podpatrzyłem jaki ma program do kombinowania w komputerze bmw właśnie miał inpe widziałem jakie on cuda tym robił

Cały soft mi zmienił na bardziej aktualny światła przy uruchamianiu się włączają Czy ktoś na tym forum dysponuje wiedzą aż tak mocną aby takie cuda robić?

Ciekawy jestem czy on miał jakiś lepszy interfejs?

Czy można takim interfejsen jak tu chłopaki sami zrobili robić takie rzeczy i pytanie najważniejsze jak bardzo można uszkodzić auto przez takie zabawy??

Pozdrawiam
Opublikowano
Witam wszystki wczoraj byłem u swojego speca bmw i właśnie podpatrzyłem jaki ma program do kombinowania w komputerze bmw właśnie miał inpe widziałem jakie on cuda tym robił

Cały soft mi zmienił na bardziej aktualny światła przy uruchamianiu się włączają Czy ktoś na tym forum dysponuje wiedzą aż tak mocną aby takie cuda robić?

Ciekawy jestem czy on miał jakiś lepszy interfejs?

Czy można takim interfejsen jak tu chłopaki sami zrobili robić takie rzeczy i pytanie najważniejsze jak bardzo można uszkodzić auto przez takie zabawy??

1. INPĄ cudów nie narobisz - to jest program do testowania samochodu a nie do kodowania, może a raczej na pewno jeśli kodował to zrobił to NCS (WinKFP)

2. Softu ci nie zmieniał tylko ustawił opcje CAR&KEY

3. W twoim samochodzie takim interfejsem zrobisz wszystko (ale gość mógł mieć coś oryginalnego ale nie koniecznie lepszego)

4. A co do wiedzy to już inna bajka - tego nie ściągniesz z internetu za darmo :mrgreen:

5. NCS'em i WinKFP możesz załatwić samochód prawie na "AMEN" (ale na szczęście są tacy co to naprawią - oczywiście wykluczając ASO bo tu to tylko potrafią zmieniać na nowe) :twisted2:

Pozdrawiam wszystkich od NCS'a i DIS'a

BMW KLUB PRZEMYŚL

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Racja :D

Edytowane przez hunter

Pozdrawiam