Skocz do zawartości

INPA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja przyznam się szczerze mam dość... Zakupiłem kabel od Viakena (pomoc z ich stronie krótko mówiąc jest gówniana). nie działa również u mnie to co zaproponował trandolf viewtopic.php?p=1057393#p1057393

A instalacja tak jak to mówi Viaken z ich plików to jakaś porażka, instrukcja podana pod winxp i twierdzą że tak samo analogicznie dzieje się na nowszych windows np na win 7

• Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Wyświetleń 1,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Rozumeim Cie @Tajger, ja tez juz wymiekam. Mam juz drugi kabel kupiony od ccy.pl i ciagle jest to samo: ani D-Can ani K-Can nei dzialaja.

@Din76: masz jakis pomysl do tego co napisalem wyzej? Myslisze ze mam kolejny kabel do d..y czy moze E61 z 2008 ma jakies wynalazkowe zlacze i nic nie bedzie dzialas oprocz ICOM ?

Opublikowano

Ja chyba wiem w czym jest problem jeśli chodzi o Viaken'a.

Otóż udało mi się zainstalować na drugi laptopie (również Windows 7) sterowniki <---- chyba tak to należy nazwać.

Jest jakiś postęp bo w instrukcji od Viaken'a widać na portach COM2 interfejs i tak samo jest u mnie.

Kolejny problem to ediabas. Wpisuje go w zmiennych środowiskowych, ale go niestety później na partycji C nie widze. I teraz nie wiem czy on się pojawi dopiero jak zainstaluje inpa czy powinien pojawić się przed instalacją INPY. ??

Czy ktoś wie jak w Windows 7 64bity można wyłączyć automatyczne instalowanie sterowników np do portów. Bo przez tą dziwną usługę nie mogę na nowszym laptopie zrobić tego zrobiłem na starym, bo windows z automatu szuka sterowników i blokuje mi wgranie tych które ma od Viaken'a

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Uruchom sterowniki jako administrator i pozwoli wgrać działa na win 7,8, 8.1 i 10 32/64bit

jak wcześniej miałeś zainstalowane inne sterowniki i instalują interfejs to należy je odinstalować

podpinamy interfejs do USB

- menadżer urządzeń

- usb serial port (viaken BMW) COM x , klikamy odinstaluj i odznaczamy usuń sterowniki

potem wchodzimy do Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej (ikonka USB) i klikamy na USB serial conwerter i wybieramy opcje odinstaluj

jak poprzednio odznaczamy usuń sterowniki

jak się odinstaluje to odpinamy interfejs i restartujemy komputer

nie podpinamy interfejsu

- po restarcie instalujemy sterowniki wcześniej odznaczamy --> właściwości , zakładka zgodność i odznaczamy uruchom jako administrator -->

zastosuj > OK instalujemy sterowniki z instalatora

-czekamy z 1-2 minuty

- wkładamy interfejs do USB i czekamy nawet z 5 minut

reszta konfiguracji według instrukcji

a jak nie pomorze to kupcie sobie interfejs od Kamila http://www.interfejsads.ugu.pl/K+DCAN.html

Opublikowano

Din76?

Czy ja zrozumiałem dobrze?Mam wgrać INPĘ po niemiecku dla E60 z marca 2009?

,tak pisze w pierwszym komentarzu pod filmem.

I czy muszę zaznaczać tryb zgodności z moim WIN 7/64bit,tak jak ty to robisz dla XP?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Din76?

Czy ja zrozumiałem dobrze?Mam wgrać INPĘ po niemiecku dla E60 z marca 2009?

,tak pisze w pierwszym komentarzu pod filmem.

I czy muszę zaznaczać tryb zgodności z moim WIN 7/64bit,tak jak ty to robisz dla XP?

Niestety inpa do nowszych Exx i Fxx modeli jest tylko po niemiecku , angielska wersja się skończyła na wersji 5.02 ostatnie pliki są z 2005 roku

tylko TD-530 jest po angielsku nawet w 2013 roku i obsługuje nawet F80 (TD-530 diagnostyka całego samochodu od e60 do F80 plik wersja 4.13 )

W każdej wersji windows ( 7,8, 8.1 , 10 32bit/64bit) standard tools ze zgodnością z WINDOWS XP SP3

Opublikowano
Ok,rozumiem,dzięki za info :cool2:
Opublikowano

Panowie,

ja również mam interfejs od Viakena, używam win10 i wszystko śmiga jak powinno :)

Poniżej macie linki do działającej INPY pod win10- wystarczy rozpakować, instalacja idzie standardowo wgl instrukcji. Strerowniki pod COM2, jedyna rzecz o której nie wspomnieli a którą trzeba zmienić to w C/Windows/OBD podmienić z "ręki" wszystkie porty na COM2 - pokazane na fimiku z youtube od 9.40 minuty https://www.youtube.com/watch?v=1-MqAqc0Ivk

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ale to nadal inpa 5.02 Ediabas 6.4.7 nie działa tam NCS ponieważ jest to wersja 16bit nawet nie ma pewnie silnika N47 kończy się diagnostyka

na 2007 roku jak mówiłem to ostatnia wersja inpy po angielsku ,

jest wersja do doinstalowania pewnie standard tools 2.12 i przekopiowanie na dysk pełnej wersji INPY fxx na windows 64bit

ale to ta sama wersja inpy, menu po angielsku, a diagnostyka po niemiecku i na pewno nie ma w menu plików TD-530

A obdsetup nie wiem dlaczego u niego nie działa jak ma tak jak powinno być w

C:\EDIABAS\Hardware\OBD\OBDsetup uruchamiam ze zgodnością ze windows 64bit i działa zawsze

niestety nie zawsze interfejs działa mogą być takie braki w serial że nie da sie połączyć pomaga dodanie do rejestru danych serial

co pomaga w podglądzie właśnie OBDsetup,

a kopiowanie OBD do C:\Windows jest jakąś opcją, ale nie konieczną ja mam ori (nie może wyć w dwóch miejscach w C:\windows i C:\EDIABAS\BIN

trzeba wybrać tylko jedno miejsce

w C:\EDIABAS\bin \ i działa ok zmiana wszystkich portów COM też nie jest konieczna wystarczy tylko pierwszy

[OBD]

Port=Com2

Hardware=OBD

RETRY=ON

;Tracelevel=0xFFFFFFFF

Takie moje zdanie

Film oczywiście nie jest pełny nie jest pokazana instalacja Standard tools 2.3.0 (dobry dla dis i SSS Progman ale nie do ISTA Rheingold )

a to najważniejszy element wybór interfejsu STD:OBD , portu COM i gdzieś zginęła info o wycięciu OBD z EDIABAS/BIN

dopiero można aktualizować biblioteki z pliku referenz

Opublikowano

Wyskakuje mi taki komunikat o błędzie,jeśli kliknę "tak",sytuacja się powtarza jedynie z innym numerem tego samego błędu,jeśli "nie" to jest ok.

Ale przy następnym wejściu w któreś podmenu sytuacja się powtarza.

Coś jest nie tak z EDIABAS?

INPA FxxDin76

http://piccy.info/view3/9544351/7ece1bdeab120855fb2c7a84a19fd0b1/

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

błąd IFH - 0010 : Jednostka Datacom Interfejs / Sterowanie zakłócone

coś źle zainstalowałeś, albo jakieś braki w serial

uruchom OBDsetup http://chomikuj.pl/M-car/Dokumenty/OBDSetup,5012575311.exe(executable) (wklej go do EDIABAS/Hardware/OBD/

uruchom i zobacz czy wszystkie opcje są na OK jak nie to trzeba zmienić w rejestrze serial

Pasek start > uruchom > wpisz regedit.exe > otwórz i ścieżka

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Serial]

o w kienku obdsetup masz dane jakie sa i jakie być powinny trzeba zmienić

tak jak na filmie

a jak dużo jest problemów to najlepiej dodać poprawny serial do rejestru to są ustawienia portu com dla ediabas

http://chomikuj.pl/M-car/BMW-car/Inpapl/serial+port,5160404402.reg

klikasz i dodajesz do rejestru, jak dodasz to sprawdz czy wszystko już ok jak nie to ręcznie zmień jakąś pojedynczą wartość

ustawienia interfejsu tak jak na filmie (chyba że producent interfejsu zastrzega specjalne ustawienia)

zmieniamy na opóźnienie na 1 sekundą i port COM musi być taki sam jak w EDIABAS/BIN/obd.ini w obuch miejscach musi być jednakowy

EDIABAS napewno jest dobry ponieważ instalowałeś go z STandard tools 2.12 a instalator bibliotek dodaje tylko pliki do EDIABAS/ECU

nic więcej nie zmienia dodaje też aplikacje dla icom, ENET EDIABAS KONFIGURATOR

Zrób test TD-530 F2 identyfikacje sterowników i zobacz czy znajdzie jakieś sterowniki

potem zaczytaj bełedy z całego samochodu

Opublikowano

Hmm,wszystko w rejestrze jest ok,serial,itd.

Instalowałem wszystko krok po kroku z filmu.

Może port COM mam z źle ustawiony?Zgodnie ze wskazówkami z filmu ustawiłem wszędzie COM 9,ale w instrukcji interfejsu od Viakena każą ustawić COM 2 dla ich INP'y i DIS'a.

No ale ja przecież nie zainstalowałem od nich tych programów.

Opublikowano

Upsss,opóźnienie na porcie nie było ustawione na wartość "1"chociaż ustawiałem chyba prawidłowo,portów nie zmieniałem,ustawione na COM 9.

Teraz test TD-530 wykonuje prawidłowo.

Wiesz może dlaczego jeśli wejdę w swój silnik N43,później w wartości wtryskiwaczy to pokazuje 6 cylindrów i wtryskiwaczy a przecież u mnie są 4 gary tylko?

Dzięki za pomoc.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

Próbowałem dziś po programowaniu u Dziqska sprawdzić błędy, które wczoraj wyłapał INPA i przy próbie połączenia z silnikiem M47 dostaję taki komunikat jak poniżej - co jest tego przyczyną? Ktoś pomoże?

http://images76.fotosik.pl/473/fe4700f6786bc164med.jpg

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Musisz znaleźć nowszą inpe lub wpisać do swojego pliki IPO w INPA/SGDAT numer silnika który zmienił się po programowaniu o tym donosu błąd.

D60M47A0 to dopisać i będzie działać.

Opublikowano
Musisz znaleźć nowszą inpe lub wpisać do swojego pliki IPO w INPA/SGDAT numer silnika który zmienił się po programowaniu o tym donosu błąd.

D60M47A0 to dopisać i będzie działać.

A skąd ten plik IPO wytrzasnąć?

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Przedzwoń jutro, załatwimy to szybko i bezboleśnie ;)

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dziqsek to nie ma nic wspólnego z twoim programowanie, po aktualizacji softu ma nowy numer , D60M47A0

nazwy dlatego w pliku IPO trzeba go dopisać co podaje błąd, można zwykłym Hexedytorem i działa tylko w jednej pozycji tam gdzie są inne nazwy.

Opublikowano
Temat wczoraj załatwiony z dziqskiem - jak pisał szybko i bezboleśnie :)

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Dziqsek to nie ma nic wspólnego z twoim programowanie, po aktualizacji softu ma nowy numer , D60M47A0

nazwy dlatego w pliku IPO trzeba go dopisać co podaje błąd, można zwykłym Hexedytorem i działa tylko w jednej pozycji tam gdzie są inne nazwy.

A gdzie ja coś napisałem, że to ma jakiś związek z moim programowaniem ? Rozmawialiśmy już w trakcie programowania że ma probolem z inpa i obiecałem ją rozwiązać

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano

witam Forumowiczów

od roku jestem posiadaczem BMW 520 2,2 benz. 2001r . Kupiłem już 2 interfejsy do połączenia z samochodem oraz próbowałem dziesiątki razy zainstalować INPE - różne wersje - już nie wiem nawet jakie ( win 8 ).

Jak z samochodami AUDI które wcześniej miałem nie było problemów z instalacją oprogramowania tak tu ni groma nie mogę nic zrobić.

Śledzę to forum, czytam posty na temat instalacji ale nic z tego nie wychodzi - raz jest tak, a w innym poście inaczej.

Bardzo proszę o pomoc w instalacji i uruchomieniu INPA - krok po kroku ( już odpowiedzi typu "poszukaj na forum jest tego pełno .." przerabiałem i bardzo dziękuję za taką pomoc) Jeżeli jest ktoś kto mógłby mi pomóc w konfiguracji kompa i programu byłbym niezmiernie wdzięczny. Jestem z płn Polski (Elbląg) - mogę ewentualnie podjechać ze swoim sprzętem.

Proszę o jakąś pomoc.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam

inpa mi zrywa polaczenie wyskakuja takie komunikaty ktos wie o co choszi?

6a43cdaa0c57.jpg

9483eaa964f2.jpg

pozdr

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
moze ktoś powiedzieć jaka INPA będzie odpowiednia do mojej e90 2010 rok pod win 7 64 bit.