Skocz do zawartości

<t>jeśli posiadasz BMW z silnikiem m50 i masz przejechane > 250000 km to jakiego oleju używasz</t>  

16 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jak w temacie chodzi o komunikat, ale po kolei przebieg mojego autka to 280000 zakladam ze jast oryginalny, jezdze na oleju w pełni syntetycznym 5w40 LIQUI MOLY, i zastanawiam się nad zmianą na 10w40. Ale do rzeczy po pierwsze po dłuższych trasach pojawia się ten właśnie komunikat nie w trakcie jazdy tylko po zgaszeniu silnika, zaś BEZ DOLEWANIA oleju na następny dzień już się nie pojawia, przecież olej nie powinien reagować aż taką zmianą objętości, kolejna sprawa, olej podczas jazdy jest "rozproszony" a rano sobie spływa wszystko i dla tego jest go "więcej", ale czy czujnik informujący o niskim poziomie oleju nie powinien być tak skonstruowany aby o zbyt niskim poziomie oleju informować w chwili kiedy jest go zbyt mało na poziomie min (podczas pracy) troszke to pokręcone ale myśle że wiadomo o co chodzi, i jak często w waszych autach o podobnym przebiegu w m50b25 używacie pełen syntetyk a półsyntetyk. Dodam jeszcze że dolewam ok 1l na 10 000 bo co tyle zmieniam olej. Pozdrawiam i nteresują mnie wszystkie sugestie dotyczące i komunikatu czyli czujnika i oleju (jaki-ale niech to nie bedzie 1453 temat o olejach) i ilości dolewki w waszych BMW.
Opublikowano
Niestety w ankiecie nie zapisała się odpowiedz "półsyntetyk i nie dolewam oleju" zakładam że przy tym silniku olej półsyntetyczny nie powinno sie uzupełniać w znacznych ilościach, ponieważ w innym przypadku przydałby się remont silnika, więc proponuję przyjąć że GłOS NA OLEJ PółSYNTETYCZNY TYCZY SIę BRAKU DOLEWKI
Opublikowano
Mam taki sam silnik i od wymiany do wymiany leje ok.0.7l,Półsyntetyk.Miałem kilka razy podobny komunikat,ale tak jak pojawił się tak znikło,byłem na kompie i jest ok.
Ja tez mam drugi pojazd z klasycznym napedem R1100R
Opublikowano

Heh jeszcze jedno proszę państwa, żeby było jasne zawsze po komunikacie sprawdzam poziom na bagnecie i nie jest nigdy poniżej odpowiedniego poziomu.

Sorry za ogólną niedbałość

Opublikowano
ja leję syntetyk TEXACO - Halvoline , kilka razy już wymieniałem olej, poziom sie trzyma, raz musiałem dolać jakieś 100ml.