Skocz do zawartości

316ti 318ti 318tds

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem BMW e36 compact, i tutaj się pojawia moje pytanie który 316ti 318ti 318tds, jeżeli chodzi o silniki benzynowe chciałbym założyć instalacje gazową 3 generacji bądź sekwencje. Czy jest możliwe aby 316ti i 318ti spaliły około 10 l gazu? Słyszałem też że 318 tds są zawodne? jak jest naprawdę? Dodam jeszcze że robię około 16-20 tyś km rocznie.

Pewnie już gdzieś na forum jest post na ten temat ale niestety nie mogłem go znaleźć :-( mam nadzieje że mi pomożecie.

Opublikowano
  • Autor
tak jakoś do 12-13 tys.
Opublikowano
IMO 318ti bedzie najlepszym rozwiazaniem a co do gazu to tylko sekwencja! Spalanie 8 -13litrow.
Opublikowano
  • Autor

140 KM i tylko 8 - 13 litrów?

a co z dieslem?

Opublikowano
140 KM i tylko 8 - 13 litrów?

a co z dieslem?

20l tez da sie zrobic :norty:

diesel 1.8 6-9l

Opublikowano
  • Autor
wiem tylko czy jadąc 100 - 120 km będzie brał 10 czy wspomniane 20?
Opublikowano
wiem tylko czy jadąc 100 - 120 km będzie brał 10 czy wspomniane 20?

wtedy wlasnie pali (przynajmniej moj) 8l

Opublikowano
  • Autor
a co z 316 ??????
Opublikowano
a co z 316 ??????

bedzie palil podobnie a jest slabszy

Opublikowano
  • Autor
a co z łańcuchem zamiast paska rozrządu słyszałem że nie jest to najlepsze rozwiązanie tak samo wiele osób odradza mi diesla ze względu na awaryjność?
Opublikowano
na pewno i bez apelacyjnie ti bedzie najdynamiczniejszy a z zalozona instalacja gazowa sekwencyjna tez najtanszy w eksploatacji.
Opublikowano
  • Autor
Ok przepraszam, że tak się dopytuje po prostu nie chce się obudzić z ręką w nocniku jeśli będzie mi średnio palił 13l/100km przy normalnej jeździe.
Opublikowano
Ok przepraszam, że tak się dopytuje po prostu nie chce się obudzić z ręką w nocniku jeśli będzie mi średnio palił 13l/100km przy normalnej jeździe.

Jak bedziesz jezdzil ostro to spali te 13 i wiecej, przy jezdzie spokojnej (spokojnej ale nie emeryckiej) ma palic umiarkowanie.

Co do lancucha to zle slyszales gdyz ja on rzecza bezobslugowa i nieporownywalnie lepsza od paska.

Opublikowano
Mi moj Touring pali 8l na 100km przy jezdzie raczej w miescie...
Opublikowano
kto ci takich głopot nagadał co łańcuch to łańcuch a nie zadne syfiaste paski kolego nie wiem jak z silnikami diesla nigdy nie mialem ale jesli chcesz zaoszczedzic to bral bym diesla a skoro tak sie przejmujesz ze ci spali tyle po co ci bmw nie lepiej zainwestowac np w cos z mniejszym silnikiem 1.3 albo 1.1 : :idea:
brak
Opublikowano
ja mam 1.8 is z sekwencja i w miecie róznie pali...Ale mysle ze mniej jak 10 l gazu to ci nie spali.Chociaz compackt to kto wie..ja mam coupe.A rozrząd w is jest obsługowy.tu sie wyienia i to nie jest tania rzecz.Alebszy łańcuch niż pasek
Opublikowano

Ja w jeździe miejskiej mam 13 litrów (LPG) ale w 323ti. Trasa około 10. Raczej jeżdżę szybciej niż wolniej, ale staram się hamować silnikiem jak trzeba i nie pałować jak zaraz będzie czerwone światło. I to starcza, żeby nie palił zbyt dużo. Także naprawdę nie martw się o spalanie.

Opublikowano

Kolego @nfear jesli bedziesz liczyl siano na auto tak jak liczysz na paliwo to nie kupuj BMW! Te samochody nie sa awaryjne (zbyt mocno :twisted: ) ale sa wymagajace.....

Nie oszczedza sie w tej marce na czesciach ani na jakosci ich montazu....

BMW potrafi przysporzyć niezapomnianych chwial za kierownica, oczywiscie tych pozytywnych, jednoczesnie mozna przy nim osiwiec....

Na twoim miejscu szukalbym 2.0 r6 w qp, nie dlatego, ze mam podobne tylko dlatego, ze wg. mnie ten silnik o ile jest w stanie bardzo dobrzym, jak i buda nie jest krzywa pali "najrozsadniej" w stosunku do reszty.

Od razu zaznaczam, ze czytalem watkia o spalaniu itp, nie wszczynam wojny itd....

Naprawde zdrowe R6 pali 8-9 na trasie przy jezdzie niezbyt ekonomicznej - tj 150-180 i ok 12 13l w miescie. Moje 320 jeszcze nie spalilo powyzej 13,5l w miescie(caly czas mam na mysli jazde "normalna").

Ogolnie lepiej na sercu jakos lezy gdy jak chcesz koniki w beatce mocno po grzbiecie trzepnac batem w tym, ze r6 potrafi je dobrze do tego zmusic a r4 juz mniej. Niby IS/TI "prawie" to samo ale jednak nie jest to R6.

Moje zdanie.

Opublikowano
  • Autor
muszę liczyć się ze spalaniem ponieważ codziennie dojeżdżam do pracy poza tym mam takie szczęście że wszędzie mi daleko (szkoła, druga połowa) i samochód który pali "rozsądnie" (od razu zaznaczam nie chce czinkłaczento! i nie proponujcie mi takich aut) jest mi niezbędny natomiast części to inna sprawa i akurat w tej sferze nigdy nie oszczędzałem i nie zamierzam oszczędzać bo wiem że to się zupełnie nie opłaca. do tej pory wydawałem średnio +21 zł na 100 km i przy takim wyznaczniku chciałbym pozostać jeżdżąc ciekawym samochodem a nie jakimś smutnym japońcem.
Opublikowano
a ja bym Ci polecił 318 tds, jak dla mnie osiągi może nie są zniewalające ale za to spalanie wypada przyjemnie, średnio ok 7,5 ON / 100 km przy jeździe głównie w mieście raczej nie jak emeryt (trasa w granicach 5,5). Co do awaryjności to trudno mi powiedzieć gdyż ja byłem zmuszony zrobić remont przez zaniedbania poprzedniego właściciela, ale kupując byłem tego świadom. Od remontu zrobiłem prawie 40 tys i jak na razie nic sie nie dzieje, ale mówię silnik, po remoncie wiec na temat awarii niewiele pomogę.
Opublikowano
kolega wyżej ma racje 318tds mało pali i myśle że awaryjność też nie jest duża, ja zrobiłem swoją prawie 60tyś i naprawde nie narzekam to co się zużywa podczas eksploatacji czyli zawieszenie , układ chamulcowy i inne drobne rzeczy to sie wymienia bo trzeba i stwierdziłem że wcale nie jest tak drogo jak mówią czyli Będziesz Miał Wydatek(BMW) ale co do dynamiki jazdy to tu zbyt wiele nie można wymagać w końcu to jedyne 90klaczy.A jak ma sie jeszcze taniej ropke to wogule tylko śmigać do bólu.