Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zastanawiam się nad BMW E36, możecie mi podpowiedzieć ile takie auto spala w dieslu 2,5l i czy ma napęd na przód czy na tył??:)

Z góry dzięki za pomoc,

pozdrawiam Łukasz

Opublikowano

Nie wiem czy to prowokacja, czy nie :mrgreen:

Ale, odpowiem. Każde BMW ma napęd na tył, a diesel'a nie mam to nie wiem ile pali. Powiem ci tylko, że są 2 wersje motoru 2.5 - td i tds. Wiec napisz o jaki Ci chodzi.

A tak w ogóle to użyj funkcji szukaj to wiele się na ten temat dowiesz.

http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano

nooo właśnie nie prowokacja ;) wiem że większość ma na tył, ale słyszałem że te starsze bmki miały napęd na przód - dlatego pytam ;) za to słyszałem dużo złego o napędzie na tył...:/

ale ogólnie spalanie mieści się w 8litrach/100??:)

Opublikowano

E36 to nie najnowszy model, ale też nie jest tak bardzo stary. A ze spalaniem to wszystko zależy od stylu jazdy. Podam ci np. że moja potrafi spalić zarówno 7l/100 jak i 15l/100.

Poszukaj lub poczekaj na odpowiedzi użytkowników diesli.

Opublikowano
Każde BMW ma napęd na tył

:nienie: :norty: Xdrive :cool2:

No ok :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nooo właśnie nie prowokacja ;) wiem że większość ma na tył, ale słyszałem że te starsze bmki miały napęd na przód - dlatego pytam ;) za to słyszałem dużo złego o napędzie na tył...:/

Dobry jestes z tym pytaniem o naped!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A co takiego zlego na temat tego napędu slyszałeś??

Opublikowano

Dobry jestes z tym pytaniem o naped!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A co takiego zlego na temat tego napędu slyszałeś??

Saku82pl, a bo to mało jest "miszczów" kierownicy, którzy nie potrafią okiełznać napędu na tył? :mrgreen: :duh: A później jest zgrzyt zębami, bo gość nie ma ani umiejętności i co najgorsze NIE MA WYOBRAŹNI. Tu nie piję do nikogo, no może poza taki mistrzami, których znam osobiście. :twisted2:

Nagada taki drugiemu i o całym źle RWD i takie pytanie może powstać.

Trif, nie mam nic do Ciebie - tylko tak ogólnie piszę. Napęd na tył daje naprawdę dużo frajdy. Trzeba tylko myśleć co się robi. O umiejętnościach nie wspomnę, bo to jest kwestia wprawy. ;)

Resztę już masz opisaną. :D

Opublikowano

noooo dlatego właśnie pytam o ten napęd... niby bmw miało zawsze napęd na tył, no ale niektórzy mówią inaczej, to wolałem się upewnić;)

z tych "złych" rzeczy to słyszałem że:

- łatwo wpada w poślizg na lodzie/śniegu

- jest niestabilny w kałużach

- łatwo stracić nad nim panowanie

a zalety to:

- cichsza jazda

- lepiej się jeździ latem na napędzie na tył niż z napędem na przód

auto strasznie mi sie podoba, ale po tym co usłyszałem to nie wiem czy go chce...:/ auto strasznie mi się podoba, ale ma ten napęd...:/

Opublikowano

wszystko zależy od kierowcy. Jeśli nie poczuje trochę respektu przed śliską nawierzchnią to będzie to tylko i wyłącznie jego osobista wina.

Dla przykładu powiem, że moja Magda ma 1,5 roku prawo jazdy i za każdym razem kiedy bierze auto ja w ciszy modlę się do kogo się tylko da i powtarzam jej to samo: "Uważaj na zakrętach. Jedź powoli." I dziewczyna daje rade jeździć bezpiecznie.

Co do silnika w dieslu to miałem 2,5 tds ale w e39. Zawiodłem się na całego. Słyszałem, że często w nich wysiadają pompy wtryskowe. U mnie wysiadła. Spalał mi przy ekonomicznej jeździe około 8litrów.

Więcej traktora nie kupie, to nie dla mnie.

Opublikowano

Heh, co Wy (ludzie nie mający styczności z RWD ;) ) z tym napędem? Jeśli dasz gaz do podłogi to w każdym samochodzie koła stracą przyczepność (piszę przykładowo ;) ), po prostu trzeba myśleć co się robi. Dasz za mocno po obrotach, to szybko popuszczasz i masz przyczepność odzyskaną.

Takim napędem się jeździ inaczej - dla jednego łatwiej, dla drugiego trudniej. Ale latem jest super, to fakt!!

Ja kiedyś wolałem "przód", ale teraz, po paru latach jazdy RWD daje więcej radochy z jazdy. Musisz się przejechać, aby to poczuć. Tak to można opisywać i opisywać.

Opublikowano

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=73982

Tu kolega sprzedaje ladne TD.

Co do napedu na tyl, to jak masz troche oleju w glowie i bedziesz czul respekt przed nim to zakochasz sie i to szybko. Z czasem gdy juz sie nauczysz jezdzic z napedem na tyl to bedziesz sie nasmiewal ze stwierdzen typu, ze naped na przod jest lepszy itp.

Co do td\s to jak kupisz zdrowy i nie zajechany egzemplarz to bedziesz go sobie chwalil a jak kupisz mine......

Opublikowano

trzeba sporo zaplacic...

nie ma co ukrywac... dobry egzemplarz to pewnie kolo 16 tys - 18 tys zl...

i nawet wiecej...

ja od zdania parwo jazdy 2 lata jezdzilem przednionapedowcami...

pozniej przesiadlem sie do BMW... myslalem nad autem o silniku z 2.0 jednak trafil sie zadbany egzemplarz z silnikiem 1.6...

mocy nie ma moze wielkiej ale do normalnej jazdy wystraczy... jak silnik jest dobrze utrzymany...

i powiem ze nie zaluje... takie auto jest wystraczajace na poczatek...

bo w zimie potrafi tak samo pociagnac w bok jak 2.5 i napytac biedy...

ja na cale szcescie nie mialem zadnych takich sytuacji... moze dlatego ze w zimie jezdze wolniej i nie przejmuje sie wyprzedajacymi golfami... :)

jednak nastepne BMW bedzie z kontrola trakcji... ;)

wiec polecam na poczatek cos z normalna moca i pojemnoscia...

oplaca Ci sie diesla kupowac ? takie przebiegi robisz ?

Opublikowano

czyli te za 12, 13tys to szajs?? z tego co widzę na forum, to strasznie się psują głowice w tych autach....:/ jaki jest koszt takiej głowicy??

a co do napędu, to rozumie że gorzej (czyt. niebezpieczniej ) jest jednak jeździć tym autem z tylnym napędem??

Opublikowano
czyli te za 12, 13tys to szajs?? z tego co widzę na forum, to strasznie się psują głowice w tych autach....:/ jaki jest koszt takiej głowicy??

a co do napędu, to rozumie że gorzej (czyt. niebezpieczniej ) jest jednak jeździć tym autem z tylnym napędem??

Te silniki sa bardzo wrazliwe na przegrzanie wiec stad sa problemy z glowicami, z drugiej strony nikt nie kupuje diesla aby stal w garazu i przewaznie realne przebiegi tych aut oscyluja od 400tkm w gore, dlatego zakup auta, ktore ma prawdziwy przebieg ok 200tkm jest trudny.

Do napedu to niebezpieczne jest wychodzenie z domu bo pod autobus mozna wpasc :duh: Naped na tyl zwyczajnie wymaga innej techniki jazdy i tyle.

Co do kosztow zakupu to IMO za 12-13 tys mozna kupic ladnego diesla 94/95, nie zawsze im drozszy rowna sie lepszy.

Opublikowano
czyli te za 12, 13tys to szajs??

znajomy kupil e36 za 11tys z groszami i autko wymagało tylko wizyty u lakiernika bo troszkę już miało otarć itp ale silnik igiełka :norty:

ja prawko mam jakieś 1.5 roku na początku jeździlem peugotem 206 siostry i powiem ci, że :nienie:

pierwszą zimę przejeździlem mercedesem (bez żadnej kontroli trakcji i innych tego typu bajerów) i dzięki temu nauczyłem się trochę jeździć (człowiek się uczy cały czas) :norty:

jak już wyczujesz auto to jazda będzie ci sprawiała niesamowitą frajdę, szczególnie że już jest po zimnie i będziesz mial rok czasu na spokojną "naukę jazdy" :D

Opublikowano

tylni napęd szczególnie w zime wymaga pokory :x nie poszalejesz też na "szklance" bo przy extremalnej nadsterowności zarzuca ci tył i kręcisz się wkółko wokól własne osi :?

natomiast na suchej nawierzchni lepiej pokonujesz zakrety :P

zresztą sam zobaczysz :D

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

Opublikowano

za 12-13 nie musi byc to szajs... ale nie bedzie to rewelacja... umowmy sie... za ta cene mozesz znalezc auto w dobrym stanie ale bez specjalnego wyposazenia...

ktos juz wczesniej napisal... diesla nie kupuje sie zeby stal...

wystraczy przyjac dla diesla 25-30 tys km na rok wiec takie auto bedzie mialo po tylu latach cos kolo 300tkm (nawet i wiecej)

dla szanowanego auta taki przebieg nie jest czyms strasznym... jednak chcac czy nie pewne rzeczy podlegaja wymianie... np. lozyska w kolach itd... i bedzie sie to pojawiac...

wiec jezeli nie robisz przebiegow... to szkoda pakowac sie w diesla...

na koniec nie sluchaj bajek ze ktos kupil igle na 11 tys... trafia sie ale bardzo zadko... i najczesciej ta igla zaczyna sie sypac... z dnia na dzien... albo duzo ludzi nie widzialo auta igly... - pojecie wzgledne...

ja wychodze z zalozenia ze czasem lepiej przeplacic... i miec cos pewniejszego niz zgadywac...

a co do jazdy... wszytskiego mozna sie nauczyc... wiec tylniego napedu rowniez ;)

Opublikowano
na koniec nie sluchaj bajek ze ktos kupil igle na 11 tys...

do mnie pijesz? po co mam mu ściemniać? szczególnie, że znajomy jest mechanikiem i sam był bardzo zadowolony, że za tą kasę wysupłał taki zadbany silnik, bo jeśli chodzi o wygląd to mówiłem że idealny nie był i do lakiernika powędrowała,

Opublikowano
na koniec nie sluchaj bajek ze ktos kupil igle na 11 tys...

do mnie pijesz? po co mam mu ściemniać? szczególnie, że znajomy jest mechanikiem i sam był bardzo zadowolony, że za tą kasę wysupłał taki zadbany silnik, bo jeśli chodzi o wygląd to mówiłem że idealny nie był i do lakiernika powędrowała,

napsialem gdzies ze do Ciebie pije ?

podalem przykladowa cene ktora czesto sie trafia...

teraz pytanie czy silnik diesla... z jakim wyposazeniem... jakim przebiegiem itd... - igla pojecie wzgledne...

BMW slynie z dobrych silnikow... i ukladow jezdnych... wiec to musi byc podstawa... dla zadbanego egzemplarza....

bardzo mnie cieszy ze ktos kupil taki egzemplarz... wole z takimi mijac sie na drodze ;)

jednak nie ma co sie na okazje nastawiac...