Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie powinno być średnie spalanie w x5 3d 180km. U mnie pokazuje po mieście ok 11,5-12 mimo że korków unikam a na trasie jadąc 150-160 10,5-11.

Wydaje mi się sporo. Czy to normalne?

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
na trasie przy 160 powinno spalanie oscylowac 9,5L mi na trasie 800 km 50/50 Autostrada drogi miejskie przejazdy przez miasta wyszlo 9,7L/100km
Opublikowano
u mnie na trasie przy spokojnej jezdzie do 130km/h nie przekroczyło nigdy 7.2 L , a w cyklu mieszanym to tak od 8 do 9 litrow oczywiscie spokojne jazda :) Myśle ze to bardzo mało..
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
u mnie na trasie przy spokojnej jezdzie do 130km/h nie przekroczyło nigdy 7.2 L , a w cyklu mieszanym to tak od 8 do 9 litrow oczywiscie spokojne jazda :) Myśle ze to bardzo mało..

Automat czy manual??

Opublikowano
Manual. Wiem ze pomiędzy automatem a manualem jest roznica nawet do 2 litrow na 100km :) Ja wole manualną skrzynie, jakoś automaty nie widzą mi sie. Brak frajdy z jazdy
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam,

Dziś jestem po trzecim, tankowaniu. 3.0d, 218 KM + chip, manual. Jazda 50/50 czyli 50% w mieście, korki a 50% w trasie, światła itp, max 100 km/h.

średnie spalanie (już trzeci bak): 8,82 litra/100 km, na baku robię 1.050 km

dużo? Chyba nie.

Marcin

Opublikowano
Owszem mało :) Mi tez tak wychodzi spalanie :) Uważam że silnik 3.0 D 218 KM naprawde mało pali, a X5 to w końcu dosc duzy samochod. W porównaniu z innymi samochodami to bardzo oszczędny silnik.
Opublikowano
u mnie na niemieckich autostradach przy predkosci 160 km wyszlo 9,5l. w polsce przy nizszych predkosciach na trasie 7,8l. Automat. Mysle ze ok.
Opublikowano
u mnie na niemieckich autostradach przy predkosci 160 km wyszlo 9,5l. w polsce przy nizszych predkosciach na trasie 7,8l. Automat. Mysle ze ok.

7,8 litra - mysle ze to bardzo dobry wynik jak na taki samochód... a jak reszta uzytkowników... ma ktos podobne osiagnięcia???

Opublikowano
Zgadzam sie :) Ja tez mam takie :) ale to zalezy duzo od utrudnien na drodze ( Wiadomo Polskie autostrady :D ) tylko ze ja mam X5 w manualu :)
Opublikowano

u mnie trasa 10l w mieście 14l automat ale 2 tonowy SUV ze stałym napędem na 4koła i szerokimi kapciami musi spalić i należy zapomnieć o spalaniu w mieście na poziomie 8 czy 10 litrów to nie mały kompakcik,które też potrafią spalić 7 czy 8

do niedawna miałem 5 w kombiaku e-39 manual 3.0d spalała po mieście

okolo 10.

jeszcze jedno mój jest automat czy wskazania kompa pokrywaja się z żeczywistym spalaniem bo u mnie są duże rozbieżności jakieś 2l

mariusz

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
U mnie wskazania komputera zgadzają się z dokładnością do 0,2l do rzeczywistości. Ale jestem zdziwiony że niektórzy piszą o spalaniu w trasie 8l. Mi udało się ostatnio spalić 10 ale bardzo spokojnie jechałem (do 150). A miasto to 13-14l.
Opublikowano
jesli juz pisze spokojna jazda tzn. 120 km/h na 6 biegu, oczywiscie u mnie silnik 3.0D 218 KM 6 biegowy :P te wersje 184 KM mogly nawet więcej palic skoro starszy silnik :P
Opublikowano
Jakie powinno być średnie spalanie w x5 3d 180km. U mnie pokazuje po mieście ok 11,5-12 mimo że korków unikam a na trasie jadąc 150-160 10,5-11.

Wydaje mi się sporo. Czy to normalne?

Normalne w miescie, szwagra 330da tez potrafi spalic 12 ON/100 dzienny przebieg 15 km: 8 rano dziecko do szkoly i powrot do domu, potem na 10 jedzie do sklepu, auto stoi do 14, bo jedzie na obiad i powrot do sklepu, po 18 do domu. Twoja X5 jest cięższa wiec tak duzo nie pali.

• 2 lata później...
Opublikowano
Witam.mam bmw x5 3.0 diesel z 2004 roku szkrzynia manualna.co moze byc powodem zbyt wysokiego zuzycia paliwa?nigdy nie zeszlem ponzej 11 litrow /100 km.maksymalnie zyzylem 13 litrow.dodam ze te 11 litrow udalo mi sie uzyskac z bardzo spokojnej jazdy (40% miasto-60% trasa) przy predkosciach maksymalnie do 160 km/h.srednie zuzycie paliwa oczywiscie przeliczylem i maksymalnie udalo mi sie zrobic 800 km na baku.filter paliwa wymieniony ,tankuje na orlenie (nigdy nie mialem problemow z ich paliwem).Moze ktos doradzi co jest grane??? :cry2:
Opublikowano
mi pali srednio w cyklu mieszanym okolo 9.5L ale wiekszosc jezdze w miescie choc to wychodzi tak 50/50.wyjedzilem juz kilka zbiornikow i caly czas tak samo mam zurzycie
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Moja była przed liftowa w automacie w trybie mieszanym zamykała się w 9L oczywiście jak mi się nie spieszyło.

Tak przy okazji szukam X5 E53 3.0d po lifcie rocznik od 2004 w górę.Może akurat ktoś ma...

Opublikowano

Witam.

Ja od lipca posiadam X5 2005r. 3.0d 218km. W okresie od 26 sierpnia do 22 września zrobiłem trochę kilometrów i jak na razie spalanie w moim samochodzie wygląda następująco:

Kiedy Ja prowadzę samochód, z komputera wychodzi 9.8l/100km. Cykl mieszany. Kiedy prowadzi żona 8.3l/100km. Na trasie. Ona jeździ raczej powoli. Rzadko kiedy przekracza 100km/1godz.

Jak policzę ilość kilometrów przejechanych od pełnego baku do kolejnego tankowania to na 100km wychodzi mi 11.3l, oczywiście w cyklu mieszanym. Moje dane mogą być jednakże nie dokładne ponieważ dopiero co zacząłem jeździć tym samochodem i nie ukrywam, że lubię przycisnąć:) a to wiadomo wiąże się z większym apetytem na paliwo. Pomimo wstępnych wyników i tak uważam, że jak na masę tego auta to spalanie nie jest wygórowane.

Pozdrawiam

Opublikowano
No wlasnie-dobrze kolega napisal-nie chodzi mi tu o spalanie wedlug komputera tylko wedlug obliczen.czemu wiec moj 3 litrowy diesel w manualu nie chce zejsc ponizej 10,5 litra przy naprawde spokojnej jezdzie??czy ktos wie co moze byc przyczyną podwyzszonego zuzycia paliwa??fiter powietrza wymienilem.
Opublikowano
U mnie wychodzi 12-14l/100km :? Coś mam chyba skopane, albo za ciężką nogę... Jaką predkość max osiąga wasze 3.0d 184km? Moje niestety tylko 185-190km/h.