Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzis zauwazylem ze mam poniżej min płynu chłodzacego, a nie wiem jaki jest w środku. Wiem ze NIEBIESKI,

i nie wiem teraz jakiego dolać, jakiej firmy??

Słyszałem ze kolorów nie mozna mieszac.

Opublikowano
Witam.Generalnie płynów chłodzących nie powinno się mieszać,ale ostatecznie możesz dolać,ot choćby ,,Petrygo".Nie powinno się nic złego stać...jeśli jednak dawno nie był zmieniany,a Ty nie wiesz jaki dokładnie płyn masz w chłodnicy,to najlepszym rozwiązaniem będzie jego wymiana.Tym bardziej,że płyny chłodzące tracą swoje właściwości po jakimś czasie i zaleca się ich wymianę raz na dwa lub trzy lata.Ja polecam ze swojej strony oryginalny koncentrat do chłodnic BMW dostępny w serwisie.Cena praktycznie taka sama jak dostępnych na rynku koncentratów,a pewność że wlewasz płyn oryginalny.POZDRAWIAM.

KTO SZYBKO JEDZIE, TEGO WOLNO NIOSĄ !!!

http://img529.imageshack.us/img529/5021/qqqwr.jpg

Opublikowano
Najlepiej byłoby wymienić płyn, bo pewnie też nie wiesz kiedy ostatnio był zmieniany. Małe ilości uzupełnić możesz wodą destylowaną, dobrze byłoby gdybyś wcześniej sprawdził temperaturę przy jakiej zamarza płyn. Można też uzupełnić płynem, który miesza się z innymi (większość dostępnych na rynku). Kolor nie ma nic do tego.
Opublikowano
Kiker jeśli mówisz, że niebieski to bardzo prawdopodobne, że chodzi o oryginalny płyn BMW (koncentrat + woda). On właśnie ma taki niebieski kolorek :D 1,5L takiego koncentratu w ASO to koszt +/- 23zł :8)
:)
Opublikowano

a co do wymiany to wymieniał ktos go w swoim e46 320D??

jest to jakas skomplikowana procedura czy da sie z tym uporac samemu??

Opublikowano
Oryginalny,to oryginalny.Nie posiada konkretnej nazwy.Możesz go kupić tylko w serwisie.Za 4 i pół litra koncentratu dałem 75 złotych,są butelki o pojemności 1 i pół litra do rozrobienia.Wcześniej miałem wlany Castrola Antifreeze.Cena zbliżona do oryginalnego.

KTO SZYBKO JEDZIE, TEGO WOLNO NIOSĄ !!!

http://img529.imageshack.us/img529/5021/qqqwr.jpg

Opublikowano
wczoraj znalazłem w garzu płyn BORYGO, moge go dolac do tego co tam jest?? nie stanie sie nic? chce tylko dolac troche powyżej min, a na wiosne zostanie cały wymieniony.
Opublikowano

Ja dolewałem Borygo\Petrygo niebieski i nic się nie dzieje. Spokojnie można lać. Zamarzanie mam do -50 także luz ;)

Pozdrawiam.

Opublikowano

zwyklej wody czyt destylowanej?

miezyłem temperature zamarzania i pokazalo mi na ok -17 stopni,

wiec jak doleje wody to moze byc nieciekawie;/

Opublikowano
nie ! borygo zjada uszczelki pod glowica .nie mieszaj dolej wody mniej problemow . a zalej ORGINALEM !

Że co robi? :lol: :lol: hehehe dobre dobre :D człowieku co Ty wypisujesz?

Kiker dolej koncentratu w tym przypadku i będzie ok.

Opublikowano
ale jakiego k0oncentratu?? gdzie go dzis kupić?? na stacjach??

albo doleje tego borygo? co myślisz??

w sklepach motoryzacyjnych jest spory wybór koncentratów i prawie wszystkie są mieszalne z innymi płynami, boryga też możesz dolać. a najlepiej wymienić na nowy bo -17 to troche przymało jak na nasz klimat no chyba że zima w tym roku nas oszczędzi

Opublikowano
to ze koles jezdzi na rope to nie znaczy ze ma ciagnik . ja nawet mojemu wrogowi nie proponowal bym boryga !! ale co ja wiem < exide ty napewno masz borygo i jestes bardzo zadowolony . wiec niech tak zostanie .
Opublikowano
to ze koles jezdzi na rope to nie znaczy ze ma ciagnik . ja nawet mojemu wrogowi nie proponowal bym boryga !! ale co ja wiem < exide ty napewno masz borygo i jestes bardzo zadowolony . wiec niech tak zostanie .

bez obrazy :D borygo wielu osobom się kojarzy z czerwonym płynem który" pito w zime by nie zamarznąć" ale to było dawno ,dzisiejsze plyny są stworzone do każdego rodzaju silnika i można bezpiecznie jeżdzic , polskie nie znaczy gorsze :cool2:

Opublikowano

Proste, borygo, petrygo i inne markowe produkty to CAŁY CZAS ten sam płyn. Marketing robi swoje. Ładne opakowanie - wyższa cena, a zawartość ta sama. Także jesli nie widać różnicy to po co przepłacać?

A texty typu lej to bo ma to i to, uchroni Twoją chłodncę.. są śmieszne i znowu górę bierze marketing.

Opublikowano

Dzis byłem w serwisie i mam nowy płyn wlany:)

Koszt wymiany i płynu 60 zł.

wiec nawet sie nie opłacało rąk brudzić:)

Opublikowano
Proste, borygo, petrygo i inne markowe produkty to CAŁY CZAS ten sam płyn. Marketing robi swoje. Ładne opakowanie - wyższa cena, a zawartość ta sama. Także jesli nie widać różnicy to po co przepłacać?

A texty typu lej to bo ma to i to, uchroni Twoją chłodncę.. są śmieszne i znowu górę bierze marketing.

Czyli co? testy przeprowadzane przez czasopisma motoryzacyjne odnośnie różnych płynów, badania w laboratorium to ściema wg ciebie? :D No bo w takich testach zawsze wychodzi jaki płyn ile wytrzyma itp. :) Nie przesadzaj.

:)
Opublikowano

Heh wierzysz w testy? Bo ja nie. Na pewno nie takie w gazetach..

To ile wytrzyma to inna sprawa.

Może i przesadzam

Pozdrawiam.