Skocz do zawartości

Coś padło skrzynia, sprzegło lub ??? PILNE HELP!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jadę dzisiaj swoją E34 525i m50b25 w manualu. Na prostej drodze na 3 biegu ok 4,500 tys obrotów. Nagle zgrzyt i wypada bieg. Zatrzymałem się. Teraz na pracujacym silniku cieżko wsadzić jedynkę, 2 i wsteczny, reszta chodzi OK. Wszystkie biegi wchodzą na wylączonym silniku bez problemu. Przy wsadzaniu dwójki słychać jakiś stuk. Wcześniej nie było żadnych problemów. Macie jakieś sugestie?? Sprawa bardzo pilna bo Beta szybciorem musi byc na chodzie.... z góry dzięki Pozdro
Opublikowano
Mój typ na ten temat to docisk. Niestety nie obejdzie się chyba bez wyjęcia skrzyni biegów... niestety Beta pozostanie unieruchomiona przez kilka dni i koszty też chyba spore? Dzięki za odpowiedzi. Jakieś rady co do wyjmowania skrzyni ?
Opublikowano
ja u siebie wyjmowalem ostatnio skrzynie jak wymienialem sprzeglo. troszke rozkrecania jest - najgorzej jest ze srubami rozrusznika - ciezko dostac sie od dolu.w pojedynke tego raczej nie zrobisz.dodatkowo potrzebujesz kluczy wpustowych (takich gwiazdkowych) do rozkrecenia silnika i skrzyni.ogolnie wyjecie proste.odkrecasz wal napedowy, odkrecasz mocowania tlumika, odginasz tlumik tak na strone pasazera zeby wal odszedl ci od skrzyni na strone kierowcy (podpore walu tez musisz odkrecic).nastepnie odczepiasz lewarek od skrzyni - bez zadnych narzedzi no chyba ze tylko srubokret zeby szybkozlaczki porozpinac. pozniej kolo 10-12 srub od skrzyni, 2 osoby pod auto i juz skrzynia na wierzchu.bardzo ladnie opisane w ksiazce "sam naprawiam bmw e34" z je4dna poprawka ze nie trzeba wyjmowac calego tlumika.idz do jakiejs ksiegarni i zagladnij do ksiazki - przeczytaj i juz bedziesz wiedzial.pozdrawiam.
Opublikowano
Witam. Sprawa rozwiązana. Pękła jedna ''sprężynka'' w docisku. Pomogła wymiana całego nowego sprzęgła. Koło dwumasowe nie tknięte :) Fart bo nówka pare złoty kosztuje :) Pozdrawiam