Skocz do zawartości

[E32] CZY KTOŚ POMOŻE GDZIE JEST SILNICZEK KROKOWY 735i ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
troche głupie mam pytanie ale naprawde niewiem gdzie jest silniczek krokowy w moim 735i chcę go przeczyscić bo obroty troszke skaczą. czy ktoś pomoże? :modlitwa: a w dodatku świeci się CHECK ENGIN. Edytowane przez besiek
Opublikowano
To co pokazujecie ma niewiele wspólnego z silnikiem krokowym :mrgreen: ale jakiś burak tak to nazwał i cała Polska za nim powtarza.
Opublikowano
Czemu niewiele? To jest regulator wolnych obrotów, sterowany silnikiem krokowym. Uważam, że to urządzenie ma WIELE wspólnego z silnikiem krokowym. :P
Trwa ładowanie podpisu...
Opublikowano
Silnik krokowy to silnik a to jest po prostu regulator. Zasadniczą różnicą jest ich budowa: silnik krokowy ma kilka uzwojeń ułożonych wokół wirnika i sterowanych odpowiednią elektroniką, dodatkowo posiada wbudowany licznik kroków i może obracać się co jeden stopień wokół swojej osi (przeważnie co 1 stopień ale są też dokładniejsze urządzenia). W regulatorze wolnych obrotów zastosowanym w naszych autach jest zwykły elektromagnes zbudowany w dość ciekawy sposób. Przesłona dostarczająca powietrze jest przytwierdzona do trzpienia i przekładni ślimakowej, która sterowana jest elektromagnesem oraz ze zwykłej sprężyny mającej za zadanie ustawić przesłonę w pozycji wyjściowej (czytaj neutralnej - zamknięty dopływ powietrza). Podając na złącze regulatora napięcie stałe z zakresu 1 -12 V uzyskamy małe lub duże otwarcie tej przesłony. Napięcie to jest podawane z Motronic'a. Myślę, że dość jasno to opisałem. Zobaczcie koledzy, że w żadnym katalogu nie ma określenia SILNIK KROKOWY WOLNYCH OBROTÓW tylko REGULATOR, ang. IDDLE STABILIZER (REGULATING) VALVE. Pozdrawiam
Obecnie AUDI S4 QUATTRO... do BMW wrócimy na wiosnę
Opublikowano
Odezwała się naukowa elita :twisted2: Większość z nas doskonale wie że jest to regulator wolnych obrotów ale skoro wszyscy kojarzą to urządzenie z silnikiem krokowym i tej nazwy w większości używają to dlaczego mam koledze wkleić link do silniczka krokowego sterującego np: klapkami nawiewu klimatyzacji?
Opublikowano
A co ma piernik do wiatraka? W klimie są silniczki krokowe. JA wam wytłumaczę skąd to się wzięło. Dawno dawno temu, kiedy zaczęły do nas napływac auta z zachodu, dużą część ich stanowiły Ople. Większość tych Opli była zasilana wtryskiem jednopunktowym Multec. W tymże wtrysku rolę regulatora biegu jałowego pełnił właśnie silnik krokowy. Bezmyślni, niedouczeni mechanicy zaczęli tak nazywać wszystkie nastawniki biegu jałowego i tak już zostało w naszym pięknym kraju.
Opublikowano
Niewiele,napisałem tylko że mogłem wkleić link do prawdziwego silniczka krokowego który znajduje się przy klimatyzacji .Wtedy swoją odpowiedzią pomógłbym koledze tyle samo co Ty swoimi naukowymi wywodami.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Jest to możliwe, że nie ma takiego nastawnika, jeśli masz przepustnicę EML.

http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=GB41&mospid=47344&hg=13&fg=15

i tak własnie jest że mam EML jak w tym linku tylko że

niewiem co dalej mam robić i czego szukać żeby te obroty

nie falowały na gazie bo na benzynie jest super przy ciepłym

silniku a przy zimnym też delikatnie falują.

a może przeczyscić te rurki co na rysunku:12,13,14 i 15 ?

Opublikowano
Zostaw EML i te "rurki". Problem leży w innym miejscu. Mało szczegółów podałeś. Jaka instalacja? Robiłeś reset?
peace & love
Opublikowano

Też radze ci zostawić to w spokoju,, częściej niż poprawą pracy silnika takie czyszczenie kończy sie jakimś uszkodzeniem tej przepustnicy :!:

Lepiej sprawdz dokładnie szczelnośc dolotu powietrza,,,nawet minimalna nieszczelnoś powoduje właśnie takie objawy(malutkie pęknięcie gumy,jakaś nieszczelność na uszczelce itp...

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.