Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzieje się to na dziurach,przy małej prędkości-jakoś tak sie drgania roznoszą,ze tak sie wtedy dzieje.Ten plastik jak już zauważyłem nie trzeszczy przy klimie włączonej lub jak jest na maxa wygar nastawiony,ale zwykle sie jeździ z temp.nastawiona w połowie zakresu temperatur-a wtedy to gó..no hałasuje.Zna ktos jakis patent opróćz zalania kratki betonem?

MIKE

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No ale nie jeździsz chyba dociskając cały czas? ;-)

Jesteś pewien,ze to to?Chodzi Ci o ten czarny czy jasny fragment (przy kratce sie te 2 części łączą)tapicerki?Ja jestem prawie pewien,że to cały fragment (między innymi kratka nawieu)ten czarny-jak naciskam to ewidentnie trzeszczy.

MIKE

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

Nie no skąd .. podparłem kijem od szczotki ;)

Raczej jestem pewien .. na dole slupka jak docisnę nad tapicerką to jakby ustaje. Mam własnie trzaski tu i po przeciwległej stronie idealnie z tylu po lewo w rogu tez cos .. wlasciwie to nad tą "rączką sufitową" z ktorej zreszta nikt nie korzysta bo nikt nie jeździ z tyłu. Nie wiem w ogole skąd to się wzięło ale na wyboistej drodze dostaję już szału z tym

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
A u mnie właśnie zaczęło trzeszczeć po prawej stronie... :evil:

Rozwiązaliście ten problem jakoś?

u mnie w serwisie wyciągli tą kratke i chyba popodklejali ją jakąś gąbka czy czymś... jest znacznie lepiej aczkolwiek na większych wybojach czasem zaskrzypi... :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To witam w klubie, u mnie też trzeszczy po środkowo-prawej stronie kokpitu, tak jakby właśnie prawy nawiew. Jak mocniej przycisnę kokpit ręką w okolicach nawiewu środkowego, to cisza ale zdecydowaną większość czasu jaki spędzam w aucie potrzebuję obie ręce gdzie indziej :roll2: i trzymanie nie zdaje egzaminu. Niby trzeszczy tylko na wybojach albo jak za wolno jadę danym biegu, ale wnerwia mnie to strasznie. Podokręcałem co mogłem, jeszcze planuję wyjąć poduszkę pasażera i sprawdziś wszystkie jej uchwyty i inne elementy ale skłaniam się coraz bardziej ku pomysłowi z betonem. Wszelkie info mile widziane.
Opublikowano
Sprawa jest prosta-słupek jest za blisko półki przedniej -ociera się o nią i dlatego te trzaski.Proponuje włozyć cos między słupek (ten jasny-gdzie jest AIRBAG) a przednia półkę-w okolicach nawiewu a najlepiej na całej długości styku.Najlepiej jakies plastikowe kliniki,a najlepiej...patyczek do czyszczenia uszu.U mnie pomogło.Czekam na Wasze opinie :-)

MIKE

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
mam ten sam problem ,byłem w serwisie z usterką czujnika temperatury zewnetrznej i poprosiłem o usunięcie zgrzytania w lewym słubku. Dzięki Aso mam na obu słubkach ... szlag mnie trafia ,że w bmw ktore ma 40 tys. przebiegu zgrzyta ,a w dostawczych oplach co maja po 400 tys. cisza... rozmawialem dzis z serwisem bede sie wybierał bo jak by nie patrzec skasowali 200 zł za to ,a jest gorzej..
  • 1 rok później...
Opublikowano

Odgrzewam temat bo w aucie po lifcie tez potrafi skrzypnąć kratka nawiewu (podobnie jak ten badziewny podłokietnik)-wczoraj zabrałem się za to za pomocą WD40-zdało egzamin-psiknąłem zawiasy podłokietnika (ktoś na forum juz wspominał o takim rozwiazaniu) i jest cisza. Natomiast jesli chodzi o kratkę to trzeszczą ocierajace o sibie elementy plastikowe kratki i tego szkieletu, w którym owa kratka jest umieszczona-popsikajcie dokładnie te szczeliny,miejsca styku i będzie git. Ja zrobiłem to wczoraj tak ad hoc i hałas zmniejszony na kratce o 80%. Myslę,że jak zrobię to dokłądnie to tez będzie cisza. Dobra rada: na bieżąco wycierajcie kapiący WD40 bo skubany lubi sobie popłynąć ;) Mam nadzieję,ze przyda się ta rada..mała ale poprawiajaca nastrój kierowcy :)

Pozdrawiam-MIKE

MIKE

Opublikowano

rozne dziwne rzeczy potrafia sie tluc w naszych premium autkach..... po lifcie - mam to samo z kratka, czy moglbys wkleic zdjecia i zaznaczyc gdzie psikales? rozumiem, ze nie trzeba bylo nic rozkrecac i rozmontowywac,?

a co z podlokietnikiem? zawiasy nie sa widoczne, co trzeba sciagnac i w jaki sposob zeby do nich dotrzec? kiedys robil mi to serwis, wlasnie czyms popsikali, ale teraz po gwarancji troche szkoda czasu i pieniedzy zeby sie tym bawic.

kolejna sprawa okazala sie na szczescie chyba dosc banalna. jak jest goraco, to przy niskich obrotach lub przy przyspieszaniu wpada cos w wibracje. wydawalo sie, ze to srodkowe kratki nawiewu (co by pasowalo, biorac pod uwage trzeszczaca na kazdej dziurze prawa kratke), ale na szczescie to "tylko" delikatnie obluzowana galka skrzyni biegow. w wolnym czasie pomyslimy (bo ja sama raczej nie podolam i nawet sie sama nie zabiore do tego, hihi) jak i co by zrobic zeby ta malpe w miejscu jednak przytrzymac. ale jaka byla moja radosc, gdy okazalo sie, ze to "tylko" ta nieszczesna galka :lol:

pozdrawiam,

pepe

Opublikowano

Jak nie zapomnę to wkleję (jak zrobię fotki)

Podłokietnik: zawiasy widać, po prostu w te szparki psiknij-przez tą wąską dyszę plastikową WD40 dotrze wszędzie i sie rozejdzie (celuj w te mini szparki między częścią zawiasu ruchomą i częścią nieruchomą)

Kratka: nie wiem jak to ująć..ponaciskaj kratkę delikatnie ku dołowi palcem-sa takie charakterystyczne miejsca gdzie ona skrzypi (własnie w tych miejscach dotyka ona plastiku, z któerego jest zbudowana cała ta "wstawka" kratki)-na upartego jestes w stanie troche od siebie odgiąć te plastiki-i wtedy w szparę między nimi psikaj).

Kurde-jak to sam bym przeczytał to chyba bym nie skumał-postaram się zatem fotki wykombinować,ale nie obiecuję,że szybko.

MIKE

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Oprócz kratki która po naoliwieniu przestała trzeszczeć pojawił się nowy "głośny problem" Po podniesieniu lewej przedniej szyby strasznie coś trzeszczy na wybojach. Wystarczy ciut opuścić i już jest cicho ale za to świszczy wiatr. Co to może być? Dźwięk wydobywa się z przodu szyby gdzieś w poszyciu drzwi. Może ktoś wie jak to uciszyć?
Opublikowano
a mi zaczal trzeszczec prawy slupek ten od szyby przedniej ;/ moze ktos mial podobny problem i go rozwiazal bo to juz bardzo mi przeszkadza

Utnij taki kawałek z przewodu jakiegoś... średnica niech będzie miała ok. 1 mm i go tam wepchnij w szczelinę... tylko nie za mocno, bo wpadnie do środka. Będziesz miał spokój.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
U mnie trzeszczało trochę oparcia od kanapy z tyłu, ale udało mi się to łatwo wyeliminować.

Zawiasy tylnej kanapy po bokach, tam gdzie się składa, popryskałem teflonem w sprayu z lewej i prawej i nastała błoga cisza :)

matti_krk jeśli ten Twój sposób w tak proty sposób wyeliminuje trzeszczenie tylnej kanapy to masz u mnie "piwo" :)

Opublikowano
U mnie trzeszczało trochę oparcia od kanapy z tyłu, ale udało mi się to łatwo wyeliminować.

Zawiasy tylnej kanapy po bokach, tam gdzie się składa, popryskałem teflonem w sprayu z lewej i prawej i nastała błoga cisza :)

matti_krk jeśli ten Twój sposób w tak proty sposób wyeliminuje trzeszczenie tylnej kanapy to masz u mnie "piwo" :)

Łatwo się przekonać czy to to skrzypi, robisz tak jakbyś chciał złożyć oparcie to przodu na jakieś 45stopni. I teraz lekko próbujesz za nagłowek na boki, lewo-prawo, wiadomo że się oparcie to rusza przód-tył normalnie ale największe skrzypienie było przy ruchach na boki :) Użyłem teflonu w sprayu zamiast WD-40 (oczywiście też może być).

Opublikowano

Łatwo się przekonać czy to to skrzypi, robisz tak jakbyś chciał złożyć oparcie to przodu na jakieś 45stopni. I teraz lekko próbujesz za nagłowek na boki, lewo-prawo, wiadomo że się oparcie to rusza przód-tył normalnie ale największe skrzypienie było przy ruchach na boki :) Użyłem teflonu w sprayu zamiast WD-40 (oczywiście też może być).

Jutro z rana to zrobię i jeśli pomoże to będzie :cool2: , bo to jedyne odgłosy wewnątrz, które mnie denerwują. Dzięki, że w tym temacie o tym wspomniałeś, bo to bardzo przydatna informacja :)