Skocz do zawartości

Przypadek 1 na milion? Wadliwa świeca?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, pare dni temu jechałem w trasie, coś w silniku trzasnęło, zachrobotało i auto przestało palić na wszystkie gary, dojechałem do domu (zaglądając do pobliskiego warsztatu i sprawdzając czy mogę), rozebrałem silnik i co się okazało? ze świecy wypadła elektroda!!! nie wiem czy fachowo mówię, ale chodzi mi o tą szpilkę wewnątrz świecy! zdarzyło się to Wam??

Bo mnie normalnie ch.. strzela na samą myśl!!!

Ciekawe co dalej.. z tego co usłyszałem ta elektroda zrobiona jest z super twardego materiału a tłoki z aluminium, czyli duża szansa, że przez głupią świecę(Bosch) rozwaliłem sobie silnik.. kogo mogę teraz ścigać? Czy to normalne, by elektroda tak sobie wypadła???

:mad2:

Pozdr

Opublikowano
Witajcie, pare dni temu jechałem w trasie, coś w silniku trzasnęło, zachrobotało i auto przestało palić na wszystkie gary, dojechałem do domu (zaglądając do pobliskiego warsztatu i sprawdzając czy mogę), rozebrałem silnik i co się okazało? ze świecy wypadła elektroda!!! nie wiem czy fachowo mówię, ale chodzi mi o tą szpilkę wewnątrz świecy! zdarzyło się to Wam??

Bo mnie normalnie ch.. strzela na samą myśl!!!

Ciekawe co dalej.. z tego co usłyszałem ta elektroda zrobiona jest z super twardego materiału a tłoki z aluminium, czyli duża szansa, że przez głupią świecę(Bosch) rozwaliłem sobie silnik.. kogo mogę teraz ścigać? Czy to normalne, by elektroda tak sobie wypadła???

:mad2:

Pozdr

Jak świece stare to mogły się rozkruszyć :( Dlatego zaleca się wymianę co jakiś czas.

Pozdrawiam

Opublikowano
Miałem przypadki ze wystrzeliwały całe izolatory. W najgorszym wypadku remont kapitalny albo nowy silnik , zalezy czy porysowało gładzie, czy pod zaworek sie dostała franca. Sprawa wielce nieprzyjemna.
Opublikowano

fajnie... autko dopiero co kupiłem mialem zamiar wymienić świece przy wymianie oleju... po miesiącu juz rozwalilem autko...

kupic swiece, zalozyc je i sprawdzic jak auto sie zachowuje czy rozebrac silnik do zera i sprawdzic co z ta elektrodą? pogruchotalo chwile i potem bylo cicho..

Opublikowano
jak już nie wali to poszła ze spalinami !! tylko ciekawe jakie szkody zrobiła w środku , zobaczysz jak silnik będzie się zachowywał , chodzi głównie o zużycie oleju , bo jeśli zrobiła się rysa na gładzi cylindrów to będzie silnik brał olej! sprawdź też kompresję na tym cylindrze , ciekawe co z zaworem...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

chodzi równo, sprawdzę w poniedziałek sprężanie na każdym z cylindrów (najlepiej to bym rozebrał cały silnik i obejrzał co zrobiła ta szpilka, ale na to trzeba czasu:( ), zobaczymy co dalej, wymienię olej i bede badal jak ze spalaniem oleju..

pozdr

Opublikowano
jesli moge dac jakas rade to taka,zebys nie rozbierał silnika.Jesli chodzi rowno to jest ogromna szansa,ze dmuchnelo elektrodke na zewnatrz bez uszczerbku na zdrowiu.Wymien olej i zobacz co sie bedzie dzialo.jesli troszke zwiekszy sie pobor oleju to nie bedzie kopcil bo katalizator to zniweluje ale jesli zrobila sie rysa gleboka to od razu zauwazysz dym z rury.Po jakims czasie zobaczysz czy zuzycie wzroslo...tylko nie popadaj w paranoje.Jesli bedzie ok to zapomnij o tym i szerokiej drogi.Acha swiece mam nadzieje wymieniles wszystkie ...na nowe.
Opublikowano
czasami zdaża się że się do tłoka wbija i tam zostaje po wszeczasy

Jak silnik chodzi normalnie to nic nie rób tylko śmigak dalej

Gładzie zadko sie uszkadzają w takim przypadku zato zawry żadko wychodzą całe :wink:

Tak z ciekawości jaki skok ma zawór w takim silniku?

Pozdrawiam

Opublikowano

swiece wymienione na nowe (pospieszyłem się i wymieniłem na Bosche, wiec za pare tysiecy wymienie na NGK, badz cos lepszego)... okazalo się ze 3 swiece oprocz tej co zgubila elektrode byly luzne i mozna bylo je reką wykręcić :/

Dzieki za info i pozdrawiam

Opublikowano

Bosch nie ma najlepszych świec.

Silnika nie rozbieraj bez potrzeby, nie poskładasz go tak jak to fabryka zrobiła i zawsze jest ryzyko że coś możesz zrobić nie tak.

Czas pokaże czy pacjent bedzie żył.

Sprawdzaj olej i płyn chłodzący.

pozdrawiam,

Jest:

F45 2016r oraz e61 2005r

Były:

E38 740d 2000r

E90 320d 2005r

525 tdsA '95 Chip na 172 KM

Kawasaki ZX-12R '04 na Power Comander III

740iA '93;

Pozdrawiam

Michał

Opublikowano
jak swiece to tylko NGK chyba ze kogos stac na orginalne bmw:)(
było e32 735 automat e34 524td automat, e36 320i , e36 323i perełka ;( automat, e38 740 i automat , e32 735 automat , e39 528i automat :) ,obecnie e39 520 i e39 523i e65 730d individual
Opublikowano
niewiem jaka wasza opinie jest ale ja uwazam ze to jest jalebszy zemienik wkoncu NGk (robiaczesci dla bmw) A bosch hmm jak to lubi:)
było e32 735 automat e34 524td automat, e36 320i , e36 323i perełka ;( automat, e38 740 i automat , e32 735 automat , e39 528i automat :) ,obecnie e39 520 i e39 523i e65 730d individual
Opublikowano

zrobiles podstawowy blad - po zakupie samochodu powinna sie go wstawic do garazu i zrobic kompletny przeglad i wymiane płynów , filtrow , swiec - to podstawa...

bo nigdy nie wiadomo kiedy olej byl zmieniany - chociaz olej to pol biedy bo po nim widac - ale np swiece , paskie itp ...

ja bym zrobil tak - sprawdz cisnienie sprezania i czy bierze olej - jak bedzie wszystko w granicach normy to mozna zaryzykowac i jezdzic ...

ale jak ci cos "w trasie, coś w silniku trzasnęło, zachrobotało i auto przestało palić na wszystkie gary " to malo prawdopodobne ze w komorze spalania wszystko jest idealne - na 100% tłok głowica maja slady po wojnie - a co wiecej - mozna to zbadac np endoskopem bez rozbierania silnika.