Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ogólnie...Mobila nikt nie poleca, a wszyscy na nim jeżdżą.... :twisted:

czy to te reklamy tak działają na publikęczy co..kiedys może mobil był i dobry...U mnie w firmie niestety wszystkie samochody śmigają na mobilu(ale zadnego BMW nie mamy):D, mam dostęp do niego za darmo..ile chcę...ale nie jeżdżę na tym dziadzie..nigdy nie wiesz co z beczki ci pompka zassie..moze być tylko naklejka mobil..

Opublikowano
typowa sadza jest w dislach a w benzynach tez musza wystepowac sadzopochodne zwiaski z owagi na proses spalania . (sadza bylo bardziej obrazowo ) karzdy widzial to cos
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ogólnie...Mobila nikt nie poleca, a wszyscy na nim jeżdżą.... :twisted:

czy to te reklamy tak działają na publikęczy co..kiedys może mobil był i dobry...U mnie w firmie niestety wszystkie samochody śmigają na mobilu(ale zadnego BMW nie mamy):D, mam dostęp do niego za darmo..ile chcę...ale nie jeżdżę na tym dziadzie..nigdy nie wiesz co z beczki ci pompka zassie..moze być tylko naklejka mobil..

Mam tę samą sytuację, ale moja firma używa shella. Nigdy nie ceniłem specjalnie tego oleju, ale skoro za darmo... zmieniam sobie co 8000 km :D a co do jakości tegoż, to kupiłem auto z delikatnie świszczącym turbo no i znikło to całkowicie, że o poprawie odgłosu silnika nie wspomnę - może wystarczy wymieniać cokolwiek, nawet lotosa ( b. dobre oleje) byle wystarczająco często, wychowałem się w czasach gdy olej zmieniało sie co 10000km i jakoś ciężko mi uwierzyć że teraz może byc on rownie dobry przez np 30000km, pomimo technologii itd. jakoś to do mnie nie trafia

Opublikowano
do mnie tez nie trafia i 10000 to max a to co pisza inni tzw LONG LIVE jakos nie przemawia widze co zlewam po 10000 a po 30000 to chyba bym sie poplakal jak bym to zobaczyl a moj silnik jak by mial rece to by nimi mnie udusil , teraz wiem skad biora sie filmy o samochodach kilerach co wlasnych panciow zabily .
Opublikowano
tym to was powale !!!!!!!!!!!! :8) najlebszy olej to ten do opalana nivea :mrgreen: ma wlasciwe PH a tak na powaznie to ja smigam moją klępą tylko na mobilu -silnik 5w40 skrzynia atf i most tez mobil 75/90to syntetyk i na tym wszystko cyka kosztuje ale cyka olej to zaden koszt :cool2: pamietaj ! naprawa to jest koszt :cry2: to tyle . szerokosci przyczepnosci zycze !! :cool2:
Opublikowano
tym to was powale !!!!!!!!!!!! Cool najlebszy olej to ten do opalana nivea Mr. Green ma wlasciwe PH a tak na powaznie to ja smigam moją klępą tylko na mobilu -silnik 5w40 skrzynia atf i ...
Opublikowano

Witam

Pewien gosc kupil sobie w latach 60 tych Forda Taunusa 12 m.

Jezdzil przez 6 lat,wykrecil ponad 100 tkm i pewnego dnia spytal sie mojego kolegi/mechanika/,czy w tych samochodach tez sie zmienia olej?

Wiadomo jaka byla odpowiedz :P

Kolega wykrecil filtr,spuscil to co bylo,dokonal wymiany i facio jezdzil jeszcze 10 lat bezawaryjnie!!

Wiec sam nie wiem ,gdzie lezy prawda.

pozdrawiam

Opublikowano
Na buni kolego się nie oszczędza.Kup kolego najlepszy jaki jest.Ja na przykład wolałbym chodzić głodny tylko żeby bunia się napiła porządnego oleju. :dance:

:duh: :mad2: :modlitwa: Nie wiem czy jesteś fanatykiem, czy tylko człowiekiem stworzonym służyć "marce" :lol:

belgus masz rację, znam ludzi którzy wymieniają olej w samochodach co 30-40 kkm i nie mają problemów, tylko w tym przypadku najlepiej żeby był to olej co najmniej półsyntetyczny, a nie mineralny, bo dłużej zachowuje swoje właściwości. Częsta wymiana oleju co 10 czy 20 kkm to tylko tak dla świętego spokoju i gwarancji, że wszystko z silnikiem będzie tip-top.

Olej tak naprawdę jest w stanie smarować przez nawet 100 000 km. Ja wymieniłem olej bo miskę rozbiłem w M40 i mam teraz około 14 000 olej (mineralny Lotos) i myślę że jakoś jesienią jak przekroczy 20 000 to wymienię :) I to jest każdego indywidualna sprawa jaki i co ile wlewa olej, czy go dolewa, czy też nie, czy jeździ z poziomem na max, czy poniżej min.

Ci co kupują drogie oleje głodując, i wymieniają je co 8000 w nadziei, że to cokolwiek da - cóż, to też ich sprawa.

Faktem jest to że, olej może w silniku spokojnie pojeździć te 30-40 tyś. i nic mu nie będzie...

Opublikowano
Zawsze zmieniaj co 10 tys. km, lub raz do roku. Jeżeli nie chcesz wydawać dużych pieniędzy na olej , to polecam oleje orlen platinum. Są one trochę tańsze od mobila, castrola, shella itp. Na ich korzyść przemawia to że mało prawdopodobne jest ich podrabianie, a po za tym (przynajmniej dwa z nich 5w-30 i 0w-30) posiadają aprobatę BMW.
Opublikowano
róznie z tą wymianą po x km. Mi np na tej karteczce przy wymianie napisali ze za 12tyś wymiana :roll:

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!