Skocz do zawartości

E46 - najbardziej ekonomiczny silnik ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Pytanie do osób które mają pojęcie o silnikach ogólnie BMW > chodzi mi o to jaki silnik , w jakiej pojemności jest najbardziej ekonomiczny , najbardziej interesuje mnie diesel ale chciał bym usłyszeć również opinie o benzynie zakres jaki mnie interesuje to od 1,8 do 2,5 L

Z góry dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam.

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

ja obstawiam 2.0d 116KM

czyli modele 318td lub 318d

u mnie trasa 5,3 wg tankowani na stacji (prędkość do 140km/h)

mieszany 5,9 wg tankowani na stacji

Szczęśliwy posiadacz pierwszej swojej beemki :)
Opublikowano

-2.0d 136 km , srednie spalanie około 6l/100 km (1000km na 60l baku )

-miałem tez 318 w benzynie (118km) , srednie spalanie w granicach

7/8 l/100km, na baku 800km maksymalnie.

Jesli jezdzisz wiecej niz 20 000km rocznie z pewnoscia szybko zwroci Ci sie zakup diesla.

Pozdrawiam

Opublikowano

Przy oszczędnej jeździe najekonoiczniejszy będzie 318d, ale jak jeździsz trochę ostrzej to 320d 150KM może Ci w efekcie mniej palić - mocniejszy silnik nie bedziesz go tak często wkręcał na obroty.

Benzynowy silnik naprawde oszczędny jest tylko jeden: 2.0 4-cylindrowy czyli z modelu 318i jeden z najoszczędniejszych silników benzynowych BMW a i pojeździć się bo ma ponad 140KM - mało tylko ich na rynku.

Opublikowano

Wszystkie 4 silniki maja pojemnosc 2000ccm. Przed liftem 320d/136 KM, po lifcie 318d/122KM, 320d/150 KM, 318i/143KM.

Po nr VIN sprawdzisz bezplatnie historie auta, a odplatnie stan tech, ale warto wydac te pare stowek.

Opublikowano

Witam

320d 150PS automat, srednio pali 8l, a w miescie, zima, gdy silnik jest zimny, na krotkich odcinkach to potrafi spalic 11-12l, na trasie jak jade oszczednie max 140 to spali 7, oczywiscie komputer pokazuje od 1 do 2l mniej. Z normalna skrzynia podobno pala mniej. Zalezy ile jezdzisz i jak jezdzisz, jak duzo to diesel jak malo to benzyna. Ale tutaj znowu jest roznica bo 318 pali mniej w miescie i jak jezdzisz wolno a 320 spali mniej na trasie jak lubisz przycisnac na gaz.

Pozdrawiam
Opublikowano
no ja raczej mam cięzką noge ale czy róznice w spalaniu miedzy benzyna a dieslem sa wielkie ? bo z tego co sie dowiedziałem to benzyna nie ma gornej granicy spalania a chciał bym w koncu jakis samochod co by palił przyzwoicie ....silnik 1,8 na taka bude nie jest zbyt mały ? mam w tej chwili e36 1,8 w benzynie i szału nie ma niestety :(
  • Zarejestrowani
Opublikowano

6ja mma 318i 1.9 118ps m43 i fakt szalu nie ma ale jak sie czlowiek przyzwyczai......

Na trasie moj rekord niskiego spalania to 5,9-6,2 przy delikatnej nodze z przejazdem przez miasta i max predkosc 100kmh, jak szybciej to juz 10 schodzi z baku niestety ;/

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano
Witam

320d 150PS automat, srednio pali 8l, a w miescie, zima, gdy silnik jest zimny, na krotkich odcinkach to potrafi spalic 11-12l, na trasie jak jade oszczednie max 140 to spali 7, oczywiscie komputer pokazuje od 1 do 2l mniej. Z normalna skrzynia podobno pala mniej. Zalezy ile jezdzisz i jak jezdzisz, jak duzo to diesel jak malo to benzyna. Ale tutaj znowu jest roznica bo 318 pali mniej w miescie i jak jezdzisz wolno a 320 spali mniej na trasie jak lubisz przycisnac na gaz.

trudno powiedzieć jakie , ja nie zwracam uwagi leje pod korek i wyjeżdżam i zaś leje , ostatnio ponad 10L/10 spokojnie bo mam krutkie odcinki ale w trasie średnio 7,5 z cięzką nogą i klimą , minimum jakie miałem to 970km na jednym baku i rezerwa zaświeciła ale predkości 90-120 non stop - Norymberga-Kraków - zbiornik 63 litry więc wtedy wyszło jakieś 5,8l acha , mam tiptronik.

Co do wskazań kompa to fakt , przy realnym 7,5 w trasie komp wskazuje 5,5 i nie wiem dlaczego :mad2:

Opublikowano

Witam

Moj znajomy mial E46 318 i zmienil na 320, jest bardzo zadowolony bo jest pare konikow wiecej i pali mu mniej, z tym ze wolno nie jezdzi. Znam tez starszego pana ktory ma 318 i mowi ze pali mu malo ale on naprawde jezdzi jak starszy pan, ja gdybym mial wybierac benzyne to bralbym 320

Pozdrawiam
Opublikowano
U mnie na trasie nie ma takiego spalania jak u Mike, bo wiekszosc trasy jade z pretkoscia 180-200km, wiec pali wiecej, czyli ok. 8l, natomiast w miescie smok,w czwartek nalalem do pelna 63l, jezdzilem tylko w miescie, na krotkich odcinkach, silnik nie zdarzyl sie nagrzac i komp pokazuje 11,5. Srednio przy jezdzie tylko po miescie robie ok. 600 km
Pozdrawiam
Opublikowano
U mnie na trasie nie ma takiego spalania jak u Mike, bo wiekszosc trasy jade z pretkoscia 180-200km, wiec pali wiecej, czyli ok. 8l, natomiast w miescie smok,w czwartek nalalem do pelna 63l, jezdzilem tylko w miescie, na krotkich odcinkach, silnik nie zdarzyl sie nagrzac i komp pokazuje 11,5. Srednio przy jezdzie tylko po miescie robie ok. 600 km

No to jak u mnie jedynie trasa może mam mniej ale niewiele - wiadomo jakie mamy drogi w PL , jedynie pociagnąć mogę jadąc do Niemiec od samego domu bo mam blisko na A4 , inaczej strach 150km/h jechać jak inni jadą ok 100km/h a niech taki zabierze sie za jakiegoś tira ?? raz jechałem na granice z DE właśnie na tempomacie 180 ustawionym i dobrze że refleks bo nie wiem co by było , niepotrzebny gadżet u nas ja i czujnik świateł , bezsens

Opublikowano
czyli z tego co czytam najlepiej by bylo sie rozejrzeć za 2.0 D z tym 130(w przybliżeniu) konnym silnikiem ... a czemu nikt nie wspomina jak się prawują 2,5l ? mam rozumieć ze to takie smoki ?
Opublikowano
czyli z tego co czytam najlepiej by bylo sie rozejrzeć za 2.0 D z tym 130(w przybliżeniu) konnym silnikiem ... a czemu nikt nie wspomina jak się prawują 2,5l ? mam rozumieć ze to takie smoki ?

W e46 sa w dieslu 2.0 i 3.0, nie ma w e46 diesla 2.5, ten 320d 136 KM to wersja przed liftem.

Opublikowano
w e-46 jest 3.0 i pali troche więcej (184KM i 204 KM) ale za to jak wymiatają poezja :cool2:

No tak , zanim uzbieram na 335d może zamienię między czasie na ten mocniejszy 3.0d :twisted2: