Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam :D

Jak w temacie czy w E39 z '97 roku jest mozliwosc wyłączenia poduszki pasazera w celu wozenia mojej małej córeczki w tzwn nosidełku ??

Jezeli jest gdzies taki wyłącznik to gdzie?

Z góry dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

Edytowane przez Miki_79
Opublikowano

Witam .

Juz kiedyś bylo takie pytanie.Ja jestem stanowczo przeciwny takim patentom jak odłaczanie poduszki .Jeszcze na tym miejscu ma siedzieć dziecko :nienie: nawet jak nie przekracza wagi 10kg to bym nie posadził.Jest naklejka na słupku od strony pasażera która informuje o zakazie przewożenia dzieci na przednim fotelu.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Popieram Kolegę Łosiowego... Miejsce pasażera (prawy przód) to jest najbardziej niebezpieczne miejsce z punktu widzenia rozmiaru potencjalnych obrażeń w wyniku wypadku... Uzasadnienie jest m.in. takie, że kierowca instynktownie (nie zastanawiając się, czy obok akurat siedzi mała córeczka w foteliku!!!) broni się (tj. "swoją", lewą stronę) i tam manewruje, aby ujść z życiem... Być może jesteś wyjątkiem, ale są różne sytuacje i może Ci się myślenie wyłączyć...

Zamontuj sobie Kolego fotelik dla córeczki z tyłu i to najlepiej na środku, masz tam 3 punktowy pas, równie bezpieczny jak skrajne, a w większym stopniu możesz ustrzec się od nieszczęścia w przypadku bocznego dzwona, a nie daj boże drzewa po niekontrolowanym drifcie...

P.S. Mam nadzieję, że zainwestowałeś w fotelik z pięciopunktowym mocowaniem pasów fotelika i z systemem SafeSide lub pochodny...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

Zdecydowanie popieram montowanie fotelika na środku tylnej kanapy... z łopatologicznego punktu widzenia, jest to miejsce najbardziej oddalone od krawędzi samochodu a wiec i tym samym - najbezpieczniejsze!!

A swoja droga odnośnie tego instynktowego "uciekania" swoja stroną od wypadku... Sam takie coś przeżyłem (na szczęście bez większych obrażeń kogokolwiek!) i mogę z czystym sumieniem przyznać, że kto by nie siedział z boku - kierowca zawsze będzie bronił swego życia - i na prawdę nie ma czasu aby pomyśleć co sie może stać z pasażerem... W takiej sytuacji w ogóle się nie myśli.. to tylko instynkt..

Auto Klinika nieautoryzowany serwis BMW - Warszawa Bialołęka: Danusi 6: 503 520 220 | 503 520 320 http://www.aklinika.pl
Opublikowano

Z przodu owszem jest kalkejka zabraniająca wozic dziecko w foteliku na przednim fotelu, ale tyłem do kierunku jazdy.

Jeśli fotelk bedzie zamontowany przodem do kierunku jazdy to teoretycznie dzieciak powinien być bezpieczny.

Sam też jestem za tym żeby dzieci wozić z tyłu

Opublikowano
Witam :D

Jak w temacie czy w E39 z '97 roku jest mozliwosc wyłączenia poduszki pasazera w celu wozenia mojej małej córeczki w tzwn nosidełku ??

Jezeli jest gdzies taki wyłącznik to gdzie?

Z góry dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

:naughty: :naughty:

Opublikowano

no wlasnie. jezeli taki wylacznik do poduszki pasazera jest w e39 to gdzie? Ja sie zgadzam z wami ze dziecko najlepiej wozic na tylnej kanapie ale czasem sytuacja sprawia ze wygodniej i bezpieczniej jest z przodu. Chodzi mi o sytuacje kiedy np. moja zona sama jedzie z dzieckiem (ktore ma 4 miesiace i jezdzi jeszcze tylem do kierunku jazdy), w takiej sytuaji kiedy fotelik jest z tylu a dziecko zaczyna marudzic to nie jestes w stanie sprawdzic dlaczego. Gdyby siedzialo obok kierujacej to jeden rzut oka na fotelik i po problemie. Dlatego bardzo bylbym wdzieczny za informacje jak AIRBAG wylaczyc.

Pozdrawiam,

niski

Opublikowano
no wlasnie. jezeli taki wylacznik do poduszki pasazera jest w e39 to gdzie? Ja sie zgadzam z wami ze dziecko najlepiej wozic na tylnej kanapie ale czasem sytuacja sprawia ze wygodniej i bezpieczniej jest z przodu. Chodzi mi o sytuacje kiedy np. moja zona sama jedzie z dzieckiem (ktore ma 4 miesiace i jezdzi jeszcze tylem do kierunku jazdy), w takiej sytuaji kiedy fotelik jest z tylu a dziecko zaczyna marudzic to nie jestes w stanie sprawdzic dlaczego. Gdyby siedzialo obok kierujacej to jeden rzut oka na fotelik i po problemie. Dlatego bardzo bylbym wdzieczny za informacje jak AIRBAG wylaczyc.

Pozdrawiam,

niski

Jeśli już tak bardzo musisz to zrobić (NIE POLECAM, BO PŁACZ DZIECKA JEST NICZYM WOBEC GROŹBY OBRAŻEŃ PODCZAS WYPADKU, SZCZEGÓLNIE NA MIEJSCU PASAŻERA - ja też jeździłem sam z maleńką córeczką i zawsze była z tyłu, mimo płaczu i jest teraz cudowną dziewczynką i płacz jej nie zaszkodził) wystarczy odłączyć pod fotelem pasażera wtyczkę od poduszki i maty (wagi) i pogodzić się, że będzie się świecić kontrolka SRS...

W E39 nie ma odrębnego wyłącznika tak jak w innych markach (np. wkładka na klucz w obrębie prawego boku deski), a jest tylko mata badająca obecność pasażera...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

Jak odłączysz matę to nie zadziała żadna poduszka ani napinacz, więc nie tylko zapali się kontrolka. Maty są tylko w prawym siedzeniu, a nie w obu, jak ktos napisał(po co sprawdzac czy jedzie kierowca :mrgreen: )

Nie można odłączyć poduszki ani włącznikiem ani programowo(jak to się robi np. w VW). Poza tym nie zapominajmy że sporo E39 ma jeszcze poduszki boczne.

Opublikowano
Ok. Dzieki za szybka odpowiedz. Myslalem ze moze wlasnie jest jakis wylacznik kluczykiem do tej poduszki, ale jak nie ma to trudno. Sorry ze tak meczylem temat ale to moje pierwsze BMW z takimi bajerami jak poduszki powietrzne. Poprzednio mialem e36 Coupe z 92 roku i tam nic takiego nie bylo.