Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepraszam za banalne pytanie, ale proszę o pilną pomoc w temacie ile mam zakupić oleju do silnika 330d

mam zalany 5w-30 ... chcę zalać taki sam

tylko pytanie, lepszy Castrol czy Mobil ? (innych wynalazków nie chcę)

i jeszcze taka rzecz która mnie męczy, mam auto od ok. miesiąca, olej na miarce jest czarny, ale po przekręceniu kluczyka wyświetla że zostało jeszcze 20300 do przejechania (?)

mam jeździć nadal czy zmieniać ?

i jeszcze abym daleko nie szukał przy okazji tego postu: jak skasować aby po zmianie oleju liczył od zera ? (od 30tys w dół, bo chyba tak liczy ?)

BMW X3 3.0d LCI

było:

BMW 3 E46 330d - ten silnik to poezja !

Audi A6 quattro 2.5 TDI- silnik specjalnej troski

Audi A4 1.8 Turbo 200 PS.., b.mile wspominam

Opublikowano
fajnie masz ze wymieniasz olej po 30 tys. :mad2:

spokojnie :-)

nie wymieniam po 30tys tylko po 10tys

tylko czemu specyfikacja techniczna oleji oraz Aso BMW mówi że wymiana co 30tys ? a nikt w to nie wieży ani nie stosuje się do takich przebiegów ? tego nie rozumiem :-(

BMW X3 3.0d LCI

było:

Opublikowano
witam wchodzi 6.75 litra ja wlalem castrol sport 0W 40 i jestem zadowolony a co do wymiany to lepiej zmieenic bedziesz mial pewnosc ze wszystko jest ok a ktos mogl oil service skasowac bez zmiany oleju
Opublikowano
witam wchodzi 6.75 litra ja wlalem castrol sport 0W 40 i jestem zadowolony a co do wymiany to lepiej zmieenic bedziesz mial pewnosc ze wszystko jest ok a ktos mogl oil service skasowac bez zmiany oleju

dzięki, o to chodziło, mogę jeszcze prosić o info na temat filterka, jakiej firmy? może jakiś nr.?

BMW X3 3.0d LCI

było:

Opublikowano

jeszcze pytanie do fachowca :-)

będę sam wymieniał olej, to za pewne żadna filozofia, tylko jak wygląda kwestia uzupełnienia zbiorniczka wyrównawczego ? (moje pierwsze BMW, inni nie mają takich patentów)

może jakiś link do opisu operacji wymiany oleju ?

BMW X3 3.0d LCI

było:

Opublikowano
jeszcze pytanie do fachowca :-)

będę sam wymieniał olej, to za pewne żadna filozofia, tylko jak wygląda kwestia uzupełnienia zbiorniczka wyrównawczego ? (moje pierwsze BMW, inni nie mają takich patentów)

może jakiś link do opisu operacji wymiany oleju ?

Chodzi ci o zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodzącego który znajduje się przy chłodnicy po prawej stronie patrząc na silnik.

Ja u siebie założyłem filtr oleju Mana 30pln orginał kosztuje chyba coś koło 90pln i weszło mi 6.8 l oleju do slinika M57. Czynność jest prosta i nieskomplikowana. Inspecka zaleca wymiane po 22500km ale to jest płynne i zależy jak użytkujesz auto. Jeśli masz ciężką noge to szybciej spadaja kilometry. U mnie wychodzi wymiana oleju co 12-14k km :-)

W sprawie jaki olej zalać :search: jest dość dużo informacji.

Opublikowano

i jeszcze abym daleko nie szukał przy okazji tego postu: jak skasować aby po zmianie oleju liczył od zera ? (od 30tys w dół, bo chyba tak liczy ?)

zapłon wyłączony

wcisnij przycisk z wskaznikow polewej

przesun klucz w pozycje 1

po 5 sekundach wyswietli ci sie oil service albo inspekcja razem z napisem re

pusc przycisk

nacisnij go ponownie na 5 sekund zacznie migac napis reset

pusc przycisk i nacisnij ipusc

gotowe

w 320d to dziala.pozdr

Opublikowano
a orintuje sie ktos jaka jest różnica cenowa miedzy mobilem a castrolem? Nie zebym był skompcem ale taniej mnie wychodzi wymiana filtrów i oleju w dostawczym gdzie silnik ma pojemnosc ponad 3,0.
Przeciwnik SERII.
Opublikowano
No oryginalny filtr kosztuje w aso koło 50 zł, kupowałem niedawno :) w 330d wygląda to dziwnie dość sam wkład i uszczelki :)no ja też zmieniam co 15 tyś ale zalewam Liqui Molly , aa to dlatego że jest nie rozlewany u nas tylko niemcy a poza tym posiada atest BMW Long life mi wystarczy. Castrol Super Olej pod warunkiem że Niemiecki nie ten u nas rozlewany. No a co do filtrów to fakt Oryginał powietrza 170 zł olej 50 zł a paliwo niecałe 200zł razem 400 parę złotych + 6,75L olej = :cry2: no ale kochamy te auta :)
Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI
Opublikowano

Panowie, mam mały problm po dzisiejszej "nie udanej" operacji na moim BMW :-(

Niemiec tak dokręcił obudowę filtra oleju, że przy odkręcaniu pękła plastikowa śruba na górnej części kopułki, musiałem nawiercić kopułkę i dopiero ją odkręcić,

mam teraz nawierconą część :-( nie wiem ile to może koszować w ASO, pewnie troszkę,,,,

moje pytanie, czy tam jest duże ciśnienie ? jak bym zakleił otworki poksipolem albo distalem to było by OK ? czy mam zapomnieć o takim rozwiązaniu i zbierać się z kasą po nową część ?

a może ktoś ma odsprzedać takie coś ? (do silnika 2.0d jest podobno inna, a tylko takie są na rynku wtórnym)

co radzicie?

BMW X3 3.0d LCI

było:

Opublikowano

nie wiem co nawierciłeś ale jeśli to kopułka to w aso nie będzie drogo:mniej więcej tyle samo co w linku na polskie przelicz:

http://bmwfans.info/original/E46/tou/330d-M57/ECE/L/N/2001/07/mg-11/ill-11_2328/

Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI