Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jestem tuz przed zakupem uzywanej beemy :dance: . anlizujac ceny i roczniki zastanawia mnie takie oto zjawisko: model e36 jeszcze wychodzil w latach 1998, 1999; rownolegle zaczal wychodzic e46. I tu moje pytanie skad bierze sie tak wielka roznica w cenach tychze modeli z lat '98 i '99? ta roznica siega od 10000 do 15000zl!! :?
Opublikowano

przeciesz to proste

Inny model inna cena , tu nie trzeba nic rozumiec

Opublikowano
:hand: ale co by nie powiedziec, to w samochodach uzywanych roznice tego rzedu powinno dac sie poprzec troche bardziej rzeczowymi argumentami!
Opublikowano
inny model inne rozwiazania techniczne, inna technologia
Opublikowano

Dokładnie tak jest. Nowy model, inne rozwiązania, itp.

Róznicę przy roku różnicy będziesz miał minimalną (przy porównywalnym stanie aut) ale tego samego modelu.

Ja 2 lata temu szukałem e36 '97 to też zauważyłem tę właśnie różnicę. Było to owe 10tys pln. Teraz jest podobnie. Sprzedaję swoje e36 i szukam e46 raptem rok czy 2 młodszej i te prawie 10 trzeba dołożyć

Opublikowano

Witam!

Zgadzam się z autorem tego tematu. Różnica w cenie e36 - e46 jest grubo przesadzona. O tych nowych rozwiązaniach w e46 to nie przesadzajmy, silniki benzynowe przeszły do nowego modelu bez większych rewolucji, jedynie diesele to inna bajka. Uważam, że rozsądna dopłata do nowszego modelu przy roczniku 97-98 to max. 5000, a spotykane różnice to prawie 50% ceny. Na pewno nie opłaca się zmieniać komuś kto ma końcówkę e36 na początkowe e46.

A z innej beczki - zauważyliście, że podobne rocznikowo e46 i e39 kosztują bardzo podobnie, a przecież 5-ka to klasa wyżej.

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano
majac do dyspozycji 20 tys. jaki bylby wasz wybor? szukac e36 czy poczekac troche i dociulac na e46?? :roll:
Mając 20tys szukałbym e46 98-99. Ja właśnie takiej szukam oczywiście nie w kraju. Za 6tys euro już można wychaczyć całkiem autko (ja akurat szukam 1.9, nie wiem jak większe motory).
Opublikowano
To jest jak z ubraniami za podobne ale z nowego sezonu musimy zapłacić o wiele wiecej niz z poprzedniego, choć cena wykonania podobna :)
Opublikowano
a o wyglądzie zapomnieliście... :D Przecież e46 to zupełnie inna buda i do tego niedawno to auto było w salonach po lekkim lifcie ale było to niedawno ;) więc za to też jest ta cena - auto wygląda baaardzo młodo chociaż jest z 98r laik moze pomylić ja z modelem po lifcie itd :)
http://img214.imageshack.us/img214/7770/z3roadsterturninwheelsln4.gif
Opublikowano

ttomash napisał:

majac do dyspozycji 20 tys. jaki bylby wasz wybor? szukac e36 czy poczekac troche i dociulac na e46??

Ja jak szukałem auta miałem do dyspozycji 25tyś i też miałem dylemat czy kupić E36 czy E46, z tym że ja konkretnie szukałem kombi!! Początkowo szukałem w Polsce, no i jak to u nas bywa zawsze coś z oglądanym przeze mnie autem było nie tak- przebieg nie adekwatny do stanu, tzw. bezwypadkowość a elementy nadwozia ze sobą nie pasowały, no i ogólne stany samochodów były nieciekawe! Pomijam fakt że w tej cenie co szukałem to o kombi w E46 mogłem zapomnieć ,bo średnia ich cena była ok 30tyś a i tak ich stan nie był zbyt ciekawy(podobnie było z sedanem E46- cena ok. 5tyś mniej i stan także kiepski) No więc wybór padł na E36 Touring z ostatnich roczników, którego poszukałem w Niemczech. Uważam że model E36 można tam jeszcze dostać w przyzwoitym stanie mimo że jego cena nie zawsze będzie niższa niż w Polsce, ale stan napewno lepszy!!

Więc moja rada jak masz 20tyś to lepiej szukaj E36 ale tylko u Niemców, bo u nas ciężko o samochód w dobrym stanie!!

Pozdrawiam.

BMW i tylko BMW!!!!
Opublikowano
Jestem tuz przed zakupem uzywanej beemy :dance: . anlizujac ceny i roczniki zastanawia mnie takie oto zjawisko: model e36 jeszcze wychodzil w latach 1998, 1999; rownolegle zaczal wychodzic e46. I tu moje pytanie skad bierze sie tak wielka roznica w cenach tychze modeli z lat '98 i '99? ta roznica siega od 10000 do 15000zl!! :?

Nie zagryzaj się tym, z rynkiem i tak nie wygrasz więc po prostu przyjmij, że tak już jest i tyle :8)

Mając do dyspozycji 20 tys. szukałbym e36 bo na e46 (zwłaszcza diesla) trzeba by jeszcze dociułać minimum połowę z tej dwudziestki.

Opublikowano

Wlasnie o takiej sumie myslelm, ze jeszcze brakloby jakies 10 tys. do dobrej e46! no ale przy ewentualnej sprzedarzy te 10tys mozna w pewnym sensie odzyskac...

troche jak 'inwestycja'!

Opublikowano

Mając do dyspozycji 20 tys. szukałbym e36 bo na e46 (zwłaszcza diesla) trzeba by jeszcze dociułać minimum połowę z tej dwudziestki.

Zgadzam się. Ciągle siedzi mi w głowie temat że ktoś kupił E46 320d chyba za 26 tyś po lekkim...dachu :lol:

Chociaż bardzo zadbane E36 z końcówki produkcji z dużym silnikiem (oprócz M3) chodzą nawet po 25tyś.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

Jeśli kolega ttomash będzie miał w najbliższym czasie dodatkowo 10tyś(czyli razem 30tyś) to jak najbardziej bym poczekał, bo E46 to piękne auto i jego sylwetka zawsze będzie zachwycała- przynajmniej mnie!! Ale żeby miała to być inwestycja, to bym polemizował ponieważ samochody(także E46) z miesiąca na miesiąc idą w dół i podejrzewam że w drugiej połowie 2008r E46 w Polsce będzie można kupić poniżej 20tyś!!

Pozdrawiam.

BMW i tylko BMW!!!!
Opublikowano

Prawie całkowicie zgadzam się z robi80. U nas za jakąś kwotę masz auto raczej nie pewne, za identyczne pieniądze za granicą kupisz autko w dużo lepszym stanie technicznym, a to już wg mnie duży plus. Ja za parę miesięcy przymierzam się do piątki i mam podobny dylemat. e34 czy e39? Szykuję się na wyjazd za granicę, bo jakoś nie wierzę w słowa (na ogłoszeniach) w stylu:"kupiłem dla siebie, nie wymaga wkładu finansowego, jeździła kobieta, itd".

ttomash najpierw przemyśl ile możesz wydać na auto, uwzględnij korekcję na ewentualne poprawki. Który model Ci się bardziej podoba? A gdy będzie kilka różnych, wybierz ten najbardziej zadbany, nie ważne, czy to e36, czy e46. :) Zadbane auto będzie jeździć, a zajeżdżone będzie kosztować.

Miłych zakupów!!!!! :cool2: :cool2: :mrgreen:

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Różnaca generacji to zawsze duża różnica w cenie - zakupu jak i póxniejszej sprzedaży.

Ja za swoją E91 dałem więcej o około 25tys zł od porównywalnej E46 z tego samego roku. Myślę że warto kupić nowszy model.

Za 2 lata E36 będzie to już 20 letnia konstrukcja.

Opublikowano
Masz w zupelnosci racje!! ale jednak bmw to bmw - niewiele marek tak utrzymuje cene! :!:

Niewiele marek ma nowe modele w takich cenach jakie ma BMW hehe :worried:

Opublikowano
majac do dyspozycji 20 tys. jaki bylby wasz wybor? szukac e36 czy poczekac troche i dociulac na e46?? :roll:
Mając 20tys szukałbym e46 98-99. Ja właśnie takiej szukam oczywiście nie w kraju. Za 6tys euro już można wychaczyć całkiem autko (ja akurat szukam 1.9, nie wiem jak większe motory).

musze cie rozczarowac ale chyba nie mysliz ze za 6 tys euro wychaczysz cos dobrego w e46????

MY NAME IS, KRZYSIU JEZYNA ZE SZCZECINA :wink:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=60823 ZOBACZ TO!!

http://img261.imageshack.us/img261/6339/logorot125ee4.jpg

Opublikowano

musze cie rozczarowac ale chyba nie mysliz ze za 6 tys euro wychaczysz cos dobrego w e46????

cool_wicia mój post jest czymś poparty skoro tak napisałem. Są ogłoszenia i za mniejsze pieniądze i pewnie są to szroty. Ty wiesz swoje a ja swoje nie jest to temat do dyskusji. Za równo 6 koła było autko 318i z '98 sedan. Bez webasto, skóry, navi. Miało abs, asc, klimę i było oglądane

Opublikowano
6 tys euro + oplaty + tlumaczenia itd, itp i cena zblizona do zarejestrowanych w kraju 98r, krajowe salonowe beda drozsze :wink:

a ze zapytam ile kosztuje teraz podatek z a takie auto???nie powiesz mi adam ze wpiszesz na umowie 500 albo 1000 euro i podatek cie 100 zeta wyniesie.

MY NAME IS, KRZYSIU JEZYNA ZE SZCZECINA :wink:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=60823 ZOBACZ TO!!

http://img261.imageshack.us/img261/6339/logorot125ee4.jpg