Skocz do zawartości

Rano faluje na obrotach POMOCY!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

posiadam BMW 318 z 91r. Niedawno zaczelo dziac sie cos dziwnego. Kiedy odpalam ja rano bardzo faluje na obrotach z 800 na 600 a czasami nizej i niekiedy zgasnie. Jaka moze byc przyczyna? bardzo prosze o pomoc.

Opublikowano

osobiscie wyglada mi to na problem z zalaczeniem ssania...

probowales wlaczyc je awaryjnie?

jesli nie to, rano przekrec zaplon i wcisnij gaz w deske na jakies 5-10 sekund, odpusc i dopiero uruchom silnik

jesli wkreci sie wtedy na obroty, to wszystko bedzie jasne

jesli nie to pomyslimy dalej nad przyczyna ;p

Opublikowano

Przyczyny mogą być przeróżne. Falowanie obrotów może być skutkiem np. zabrudzenia lub uszkodzenia sinliczka krokowego (pewnie 50% posiadaczy BMW - jak nie więcej narzeka własnie na ten element konstrukcyjny). Poza tym jak falują obroty to silnik może łapać także "lewe" powietrze (pęknięty przewód między przepływomierzem a przepustnicą), padnięta może być sonda Lambda, może być problem z przepływomierzem itd.

Zacznij od szukania nieszczelności w okładzie dolotowym bo od tego najłatwiej, potem sprawdź krokowca i przepływomierz.

Pozdrawiam

Opublikowano
niestety nie pomoglo to awaryjne zalanczanie ssania sprawdzalem wszystkie weze i doloty powietrza i zadnego uszkodzenia tam nie widze. Prosze o dalsza pomoc.
Opublikowano

dalsze rady to poszukaj na forum jest tego do oporu i jeszcze troche

NIe potrzeba zaczynac kolejnego tamatu z falowaniem obrotow- tematu rzeki

( jesli masz klopot z szukaniem to podpowiem Ci, ze sam napisalem TROCHE odnosnie tego problemu)

Opublikowano
U mnie też tak było i po wymianie czujnika teemperatury było wszystko ok. nie chciałem wierzyć ale też miałem takie objawy ale nic z tego nie robiłem. Po dłuższej jeżdzie mój bumerek zaczął kopcić palić dużo i bardziej falowały mu obroty... Jak wymieniłem tan czujnik 9000obr. i ani drgnie
Opublikowano
miałem podobnie, odłącz baterie na kilka godzin

=======================

BMW 528i e39 Sedan M-PAKIET, 99r benz+gaz

Opublikowano
niestety nie pomoglo to awaryjne zalanczanie ssania sprawdzalem wszystkie weze i doloty powietrza i zadnego uszkodzenia tam nie widze. Prosze o dalsza pomoc.

nie widzisz bo moze byc nie widoczne wez jakis latwo palny spray i popsikaj po wezach dobrze jak ci obroty wzrosna to jednak bedzie lewe powietrze ja tak kiedys mialem w 1 bmce kable na oko dobre potem popsikane i obroty wzrastaly.

pozd

MY NAME IS, KRZYSIU JEZYNA ZE SZCZECINA :wink:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=60823 ZOBACZ TO!!

http://img261.imageshack.us/img261/6339/logorot125ee4.jpg

Opublikowano

przepraszam ze zawracam tylek nie na temat ale widzialem wypowiedzi ludzi ze szczecina...jak chcecie pogadac na temat bmw ustawic sie na jakis zlocik to zapraszam na gg...9202940

pozdrawiam,kuba

Opublikowano
Odepnij aku na 30 min, podłącz i zobacz czy dalej falują, jeśli tak odłącz sądem włącz silnik spróbuj go utrzyma na 10 min. I zobacz jak chodzi, potem podłącz ją z powrotem. Może świece zobacz świece, Kable. Przepływka raczej wątpię one tak zbytnio nie padają, owszem jeśli masz instalacje LPG wtedy jest to możliwe
Opublikowano
A co sądzicie o falowaniu tylko przy odpalaniu ( zimny i ciepły ).Odpalam z pedalem gazu ,jest ok.ale gdy tylko puszcze , falują (300-1000)przez 5sek. aż budą telepie , póżniej jest ok. Bez gazu to samo.Cały dolot jest nowy,krokowy,przepływka ,rura i węże.Na forum (szukaj) nic nie znalazłem.
BMW do końca.
Opublikowano
u mnie falowanie następuje, gdy z rana (oczywiscie przy aktualnych porannych temperaturach) autko po jakims czasie przeskakuje na gaz.. obroty pofalują, dosc mocno nawet mozna rzec, lecz po przejechaniu kilometra.. dwoch juz wszystko w porzadku.

320 POWODÓW DO SZCZĘŚCIA :]

Obczaj: http://picasaweb.google.pl/Lajfel/Bunia