Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ostatnio stałem się właścicielem 318i 91' i w związku z tym mam kilka pytań.

Jak sprawdzić czy mam w samochodzie airbag i czy jest nie wystrzelony? Mam zamontowaną kierownicę sportową(już tak kupiłem) a sprzedawca prawie na kolanach wmawiał mi, że" Poducha jest nie wystrzelona i jest sprawna !!! " Po oględzinach podłużnic i przodu auta nie wydaje mi sie by miało poważnego dzwona, to dlaczego zamienił ktoś piękną kierę bmw na jakieś sportowe dziwadło przez które nie widać większości kontrolek :doh: . Czy istnieje taka możliwość że typek wymontował żaróweczki na desce bo airbag się palił :liar: . Zacząłem się nad tym zastanawiać jak się nie zapaliła kontrolka od hamulców (bez abs) a w zasadzie już ich nie miałem i dopiero się o tym dowiedziałem :clap: . A może wersja bez abs nie ma takiego czujnika juz nie wiem co o tym myslec!!!

Pomocy jak ktoś wie to odpisać. Dzięki.

Opublikowano
co do hamulców to może czujnik był uszkodzony (pękniety przewód) a co do poduszek to po przekręceniu kluczyka powinna zapalić się kontrolka poduszek i potem zgasnąć. jażeli nie ma kontrolki to znaczy że coś nie tak, a najlepiej sprawdzisz na kompie
Opublikowano

Albo cwaniaczek wyjął dwie żaróweczki od jednego i drugiego przy okazji jak cofał licznik z 340.000 na 170.000 :dance: (doszedłem, bo nie zdrapał naklejki z wymiany rozrządu w rogu maski ! ) ale człowiek uczy się na błędach i następne bmw kupowane przeze mnie będzie trzepane cały dzień!!! Zciągnę całe liczniki z zobaczę moze jeszcze jakiejś żaróweczki brakuje!!!

dzięki za rady.

Opublikowano
witam.pamiętaj przed wyjęciem zegarów odłączyć aku!!! od poduszek są 2 żarówki świecące w jedno miejsce, jedną można wymienić z tyłu zegarów, a drugą po rozebraniu zegarów
ONLY ANIA, ONLY BMW
Opublikowano
Albo cwaniaczek wyjął dwie żaróweczki od jednego i drugiego przy okazji jak cofał licznik z 340.000 na 170.000 :dance: (doszedłem, bo nie zdrapał naklejki z wymiany rozrządu w rogu maski ! ) ale człowiek uczy się na błędach i następne bmw kupowane przeze mnie będzie trzepane cały dzień!!! Zciągnę całe liczniki z zobaczę moze jeszcze jakiejś żaróweczki brakuje!!!

dzięki za rady.

i Ty kupiles takie auto ?

po jakim czasie zobaczyles to ?

przeciez mozesz z nim powalczyc...

Opublikowano

eqs ma racje! kiedyś słyszałem w tv, że najlepiej kupić auto od 1 właściciela, bo jeśli będzie naprzykład zaślepka zamiast poduszki, to jest on za to odpowiedzialny, a jak auto miało więcej właścicieli to trudno udowodnić kto wstawił zaślepke, a podaje np. w ogłoszeniu że auto posiada airbag

WALCZ

ONLY ANIA, ONLY BMW
Opublikowano
jesli nawet auto jest bez poduchy(wystrzelona) a ma zaslepke, kontrolka poduszki moze sie nie swiecic przez caly czas tylko po wlaczeniu zaplonu bo moze byc podpieta np pod kontrolke cisnienia oleju , kontrolka poduszki nie moze gasnac razem z innymi kontrolkami tylko oddzielnie. ale w takiem przypadku i tak nie ma pewnisci ze jest airbag bo moze byc podpiety jakis rezystorek , spotkalem sie juz z takim przypadkami
Opublikowano
czyli jak to jest z tymi poduszkami??? ja w swoim bmw 318is coupe mam 4 airbagi i wszystkie siedza na miejascu(wiem bo sprawdzałem czy sa) i jak właczam zapłon to nie swieci mi sie kontrolka od airbagu???co to oznacza??? moze tak byc???

sprawdz czy zarowka dobra :P

Opublikowano
czyli jak to jest z tymi poduszkami??? ja w swoim bmw 318is coupe mam 4 airbagi i wszystkie siedza na miejascu(wiem bo sprawdzałem czy sa) i jak właczam zapłon to nie swieci mi sie kontrolka od airbagu???co to oznacza??? moze tak byc???

poduchy moga byc tyle ze nie podlaczone i ktos wyciagnol zarowke zeby sie caly czas nie swiecila. koszt samej poduszki do e36 to nie jest droga sprawa jesli ktos kupuje na allegro. najlepiej to sprawdzic podlaczajac auto pod komp.

Opublikowano
aha czyli na kompie mozna sprawdzic czy poduszki sa podłaczone i działaja?

Na kompie tylko sprawdzisz czy Twojej buni się wydaje że jest z poduszką ok, a faktyczny stan sprawdzi tylko dzwon lub dogłębna analiza całego układu choć i tak nie na 100% :).