Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych kolegow!

Strasznie szumi mi cos z tylu auta..po diagnozie (auto podniesione do gory i krecenie kola) okazalo sie ze mam do wymiany lozysko lecz nie wiem jak za to sie zabrac..troche mnie znajomy nastraszyl bo powiedzial ze trzeba wymienic caly wachac (samego lozyska sie nie da) lecz jakos nie chce mi sie w to wierzyc dlatego pisze do kolego o pomoc. Czy moglby ktos napisac czy da rade wymienic samo lozysko i mniej wiecej jak to sie robi? Chodzi o tylnie kolo od strony pasazera. dzieki za wszelkie info!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Da sie samo łożysko ale jak zdemontujech zawieszenie i będziesz go wybijał po za autem to czeka Cię ustawianie geometrii, odpowietrzanie hamulców, jak pojedziesz do mechanika to dobry zrobi to "na aucie" więc odpadają koszty geometrii, odpowietrznaia hamulców i regulacji ręcznego. W obu więc przypadkach jakieś koszty poniesiesz. No chyba, że zrobisz to sam bez rozbierania wachacza ale do tego trzeba jako takie pojęcie o tym co się robi i jak to wygląda. No i trzeba mieć dobrą nasadke i klucz z długą rurką żeby odkręcić nakrętke z półośki.
Opublikowano
Da sie samo łożysko ale jak zdemontujech zawieszenie i będziesz go wybijał po za autem to czeka Cię ustawianie geometrii, odpowietrzanie hamulców, jak pojedziesz do mechanika to dobry zrobi to "na aucie" więc odpadają koszty geometrii, odpowietrznaia hamulców i regulacji ręcznego. W obu więc przypadkach jakieś koszty poniesiesz. No chyba, że zrobisz to sam bez rozbierania wachacza ale do tego trzeba jako takie pojęcie o tym co się robi i jak to wygląda. No i trzeba mieć dobrą nasadke i klucz z długą rurką żeby odkręcić nakrętke z półośki.

BaX, ale jeśli nie będzie zdejmował wężyka z zacisku, tylko "odkręci" cały zacisk, to nie będzie odpowietrzał.

Właśnie skojarzyłem, że były wersje z tarczami i z bębnami. :duh: :mrgreen: :mrgreen:

Jeśli masz z tyłu tarcze, to przynajmniej odpowietrzanie odpada. ;)

A tak to się zgadzam.

Opublikowano
da rade wymienic samo lozysko :) osatnio wymienialem :) mam z tylu tarcze.. wyciagalem caly wahacz na prase i jazda ;) koszt lozyska rouvilla 98zl po znizkach ;) w IC
BMW E36 318i :) 91r ;) czerwien
Opublikowano

Kolega Adam3 napisał:

Koszt wymiany kompletu łożysk (tył) to ok 550 pln
:jawdrop: :jawdrop: :jawdrop: :mad2:

Troszke dużo jak na wymianę. Mnie koszt wymiany przednich łożysk (dwoch) wyniósł niecałe 400zł. Fakt sam wymieniałem :dance: ale tył powinien byc tanszy!!!!

Kolega quiet dobrze zrobił, ze kupił osobno łożyska :cool2: Jesli sam bedzie mógł je wymienic to ok. W najgorszym przypadku jesli nie to zapłaci u miechanika ok 100 pln i po sprawie :D Koszt wyniesie go max 300zł a nie 550 :twisted2:

Opublikowano
Wiecie co..umowilem sie dzis z mechanikiem na jutro zeby wymienil te lozysko..zgadnijcie ile zaplace za wymiane..50zl :) ..dodam ze mechanik ten lubi beemy naprawiac i robi to dobrze!
Opublikowano
Wiecie co..umowilem sie dzis z mechanikiem na jutro zeby wymienil te lozysko..zgadnijcie ile zaplace za wymiane..50zl :) ..dodam ze mechanik ten lubi beemy naprawiac i robi to dobrze!

I o to chodzi!! :cool2: Ja zapłaciłem 60 zł., ale miałem w tym także sprawdzenie/ustawienie zbieżności (tak po znajomości :D ).