Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

dzis przy hamowaniu dosc gwaltownym (jazda na sniegu, kawal drogi abs chrupal) cos zaczelo stukac jakby jakas zebatka sie rozkletala (taki dzwiek) gdzies w polowie auta , nie wiem dokladnie w ktorym miescu gdzies niedaleko skrzyni , albo troche za nia w kierunku tylu auta

i tylko stuka przy dodawaniu gazu, ma ktos jakis pomysl co to moze byc?

w jezdzie nie odczuwam zadnej roznicy(plynnosc zmiany biegow), ani w zawieszeniu

Opublikowano

Witaj

Jeśli stukanie jest tylko przy niskich prędkościać i przy ostrzejszym ruszaniu z miejsca a głos dochodzi mniej wiecej z srodka auta(słychć takie stuk stuk stuk kilkanaćcie razy a potem już jest cicho) to będzie to napewno podpora wału

Radze jeśli to to to szybko wymienić bo jak tak będziesz jezdził to uszkodzisz skrzynie

Pozdrawiam Blaster

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.

Opublikowano

fakt dzwiek jakby stukania i swidra jest tylko przy malej predkosci i na srodku auta

czy wymiena tego jest prosta? czy wymaga jakiegos wiekszego pojecia?

czy mam unikac jazdy czy wogole nie jedzic?

Opublikowano

kurde to moze pojechac do serwisu bmw (mam z 30-35km) czy lepiej nie jezdzic na stukajacym wogole?

bo miejscowych mechanikow to sie boje... (albo kreca albo sie nie znaja)

Opublikowano

to Ci zrobi każdy mechanik który zajmuje się autami dostawczymi , bo tam z reguły jest tylny napęd , taki mechanik wie jak rozłożyć i złożyć wał , a to nie jest wcale takie trudne :wink:

aha , zapomniałem o linku : http://bmwe32.masscom.net tam jest dokładny opis wraz ze zdjęciami z takiej naprawy!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

widze ze jest to troche roboty, w okolicy nie mam zbyt dobrych mechanikow, sa niedokladni (mojej matce kola nie przykrecili!) mi nie dokrecili gum przeplywomierza dlatego boje sie im dac chociaz tylko oni sa uczciwi w okolicy

nie chce zeby sie uczyli na moim aucie jak sie wymienia podpore walu w 750

dlatego ponowiam pytanie czy mozna przejechac te 35km i pojechac do jakiegos bmw w warszawie (nie autoryzowanego) czy jazda autem jest kategorycznie zabroniona?

Opublikowano
jedź tylko bez szaleństw bo szkoda krzyżaków i skrzyni.... tylko myślę że w serwisie BMW skasują Cię dużo więcej niż normalny warsztat a to nie jest skomplikowana robota ... zawsze możesz im zrobić prezentację z internetu jak się za to zabrać .. :lol:

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

Hej

Po pierwsze mistrzu to wjedz na jakiś kanał , zaopatrz się w kaałek breszki i spradz czy to faktycznie podpora wawłu a nie przypadkiem coś innego

Znajduje się ona zaraz za skrzynią biegów i breszką popychajac wał dość energicznie do góry przy podporze można wyrazanie usłyszeć i wyczuć czy nie mam tam jakiegoś luzu

Jeśli jest to trzeba się barać sie za wymiane, do serwisu spokojnie bez problemu dojedziesz nawet 100km

Jeśli natomiast jeśli podpora jest ok no to usterki musisz szukac gdzie indziej i dokładniej opisać nam objawy

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Podepnę się pod temat. Mam bardzo podobny problem tyle że w E38 740 97r. Auto stojąc całe drży odgłos wiercenia w ramie auta, zupełnie jak by skrzynia straciła poduszki, już wymieniłem troszkę się poprawiło ale nadal to wiercenie. W aucie słychać je w okolicach końca sprzyni, początku wału.

Opiszę teraz kiedy występuje całe to wiercenie.

Auto po odpaleniu pracuje prawidłowo, cisza i spokój. Ruszam nadal cisza, przyspieszam energicznie nadal cisza. Auto rozgrzało się i zaczyna się wiercenie. Gdy autko stoii w miejscu coś tam tylko delikatnie popukuje.

Podczas jazdy po nierównościach popukiwanie nasila się, razem w wierceniem. Czasami wpadnew dziurkę i wszytstko ustępuje. Jest cisza przyspieszę energiczniej znowu się zaczyna.

A teraz ciekawostka:

Wystarczy się zatrzymać odczekać na odpalonym aucie jakieś 2 minuty. i można normalnie jechać bez nocniejszego dodawania gazu. Jak dodam gwałtowniej zaczyna się świderek. Poduszki skrzyni wymienione.

Co teraz musze wymienić? Podporę czy wał?

Opublikowano
u mnie tez wierci bardziej po nagrzaniu sie, jak swidruje w centralnym miejscu to podpora (chociaz ja jeszcze swojego problemu nie rozwiazalem)
Opublikowano
Witam

Podepnę się pod temat. Mam bardzo podobny problem tyle że w E38 740 97r. Auto stojąc całe drży odgłos wiercenia w ramie auta, zupełnie jak by skrzynia straciła poduszki, już wymieniłem troszkę się poprawiło ale nadal to wiercenie. W aucie słychać je w okolicach końca sprzyni, początku wału.

Opiszę teraz kiedy występuje całe to wiercenie.

Auto po odpaleniu pracuje prawidłowo, cisza i spokój. Ruszam nadal cisza, przyspieszam energicznie nadal cisza. Auto rozgrzało się i zaczyna się wiercenie. Gdy autko stoii w miejscu coś tam tylko delikatnie popukuje.

Podczas jazdy po nierównościach popukiwanie nasila się, razem w wierceniem. Czasami wpadnew dziurkę i wszytstko ustępuje. Jest cisza przyspieszę energiczniej znowu się zaczyna.

A teraz ciekawostka:

Wystarczy się zatrzymać odczekać na odpalonym aucie jakieś 2 minuty. i można normalnie jechać bez nocniejszego dodawania gazu. Jak dodam gwałtowniej zaczyna się świderek. Poduszki skrzyni wymienione.

Co teraz musze wymienić? Podporę czy wał?

Mi to wyglada na zapieczony krzyzak...mam identyczne prawie objawy.U mnie jest to krzyzak na 100 procent...w jedna strone chodzi bardzo lekko a w druga ciezko i ma takie przeskoki.Wymontowałem to i ze wzgledu ze na drugi dzien jechalem do norwegii przesmarowalem tz wd40 i olej ...pomoglo i ruszylem i to był moj blad...pomoglo na jakiec 3000 km i teraz jest jeszcze gorzej i nie wiem czy nie bede musial naprawic tego tutaj a tu nikt mi krzyzaka nie wymieni a nowy wał koszt ok 3000zł ale jak trzeba bedzie to kupie...trudno.
Opublikowano

Czyli...muszę wymienić wał, razem z podporą tak profilaktycznie i powinno się uspokoić.

Ps. Czy wie ktoś gdzie można wyważyć wał?. Najchętniej zachodnia Warszawa:)

Opublikowano

Witam ponownie.

Udało mi się zlikwidowałem odgłos wiercenia. Rozwiązanie problemu banalne, układ wydechowy uderzał o swoją własną podporę, przesunąłem opaski (takie metalowe, nacięte). i wszystko ucichło.

Podziękowania dla PiotrE38.