Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem tu nowy. Chce zaczerpnac porady....

Moje pierwsze pytanie...

Majac 20 tysiecy zlotych kupie bmw e38, nie chodzi mi o super wyposazenie...rocznik 94 bez alufelg bez skor, tylko automat... moze byc porysowany nawet delikatnie... i z przebiegiem ok 250 tys 350 tys:) tak wiem, duza rozbieznosc. silnik 2.8 chcac montowac lpg

drugie...czy zima wystarczy uzywac opcji P czy trzeba uzywac hamulca recznego...mianowicie chodzi mi o teren plaski, gdzie w samochodzie ze skrzynia manualna, na luzie, samochod sie nie toczy.

Czy robiac ok 1tys 1.5 tys km miesiecznie...to chyba bedzie max na obecny czas...chodzi mi o wydatek na lpg ...no i czy duzo sie wydaje na czesci...bo nie wiem czy to dokladna prawda, ze nie psuje sie nic....bo zdarzy sie, ze kilku osobom przytrafi sie to samo i juz jest jakas "najczesciej psujaca sie czesc"

mam pytanie dotyczace skrzynie biegow, a mianowicie chodzi mi o automat...gdzies wyczytalem. A przeczytalem, ze automat wytrzymuje max 300 tysiecy km(oczywisci jezeli sie o niego dba). Pomyslalem, ze to bzdura...lecz nie jestem przekonany...zawsze automaty kojarzyly mi sie z dluga praca...o ile sie dba o nie.

jeszcze jedno...jak ksztaltuja sie ceny ubezpieczenia, szukalem kalkulatorow oc, bo tylko takie ubezpieczenie przewiduje...chcac, nie chcac...samochod ma juz ponad 9 lat ...na kazdym kalkulatorze wychodzi mi cos innego...na jednym 1400, a na drugim 5000 ...na jednym nie ma wszystkich modeli silnika, na drugim sa inne wartosci samochodu...jakie skladki placiliscie...dodam jeszcze, ze chcialbym zarejestrowac na siebie, ale jezeli ceny sa tak wielkie...to pomysle o rejestrowaniu samochodu na ojca, ktory ma 60% znizki..i najwyzej na niego bedzie samochod...wkoncu pare zl piechota nie chodzi, prawda?

na chwile obecana nie mam pytan. moze macie mi cos do powiedzenia...chodzi o sprawy techniczne.

z gory dziekuje i pozdrawiam- Bartek

Opublikowano
Jak dobrze poszukasz to znajdziesz. Automatem jeździmy czy latem czy zimą tylko na P (oczywiście do przodu) Skrzynie ja nie miałem z nimi nigdy problemów a miałem i zwykły automat i steptroniki, ubezpieczenie przy 60% zniżki płaciłem 540zł na rok w Warcie tylko ze ja miałem same E38 ztym najwieszym motorem 5,4 V12
BMW sie nie psuje
Opublikowano (edytowane)
Mozesz zarejestrowac auto i na siebie i na ojca-bedziecie wspolwlascicielami. W umowie kupna sprzedazy bedziecie wpisani razem, potem w dowodzie rejestracyjnym tez obaj i na polisie ubezpieczeniowej tez razem. Wtedy bedziesz mial 60% znizki ojca i tansze ubezpieczenie takze na inne auta rejestrowane w przyszlosci - wystarczy ze udokumentujesz swoje znizki pokazujac aktualna polise na swoje nazwisko z 60 %. :cool2: ( oczywiscie jak nie bedzie zwyzki ze wzgledu na wiek i na zbyt krotki okres posiadania prawa jazdy). Musisz pamietac jednak o tym, ze w wypadku kolizji z wlasnej winy jednego z Was, obaj tracicie wtedy znizki. Edytowane przez renoraines
Opublikowano
tylko w tym problem, ze ojciec z matka sa wspolwlascicielami:) a trzech osob nie mozna:D wiec albo zaczynam na swoje konto...albo znizki:D trzeba wybierac:D
Opublikowano
Tamta polisa to jedno, a nowa to juz inna sprawa. Chodzi mi o to ze przeciez ojciec moze kupic drugie auto i bedzie mial znizki bo posiadał juz wczesniej auto. Wykorzystujac okazje Ty bedziesz tez wspolwlascicielem i na tym drugim aucie znizki biegna na Ciebie. To nie jest zaden przekret, bo to jest legalne. Inne auta i na kazdym aucie dwoch roznych wspolwascicieli.
Opublikowano

sluchaj e38 czyli bmw z serii 7 byly produkowane dla bogatych ludzi

"nic sie nie psuje" jezeli ktos to regularnie serwisowal i dbal o to, zaniedbane bmw to beczka bez dna, w ktora sie ciagle wklada pieniadze

nie kupuj bmw z czyms do "zrobienia", wszystko ma dzialac

utrzymanie e38 to nie tylko benzyna, to tez regularny serwis, ktory jest kosztowny, jednym slowem jezeli cos sie popsuje to koszty serwisu moga cie przerazic

jak nie masz znizek i pewnie zwyzki za wiek(badz krotki okres prawa jazdy) to bedziesz placic kolo 2500(minimum) , wiec rejestruj na ojca

Opublikowano
Na naprawy trzeba byc przygotowanym i nalezy zostawic w swoim budzecie ''rezerwe'' bo zawsze jest cos do zrobienia w uzywanym aucie, cudow nie ma.Osobiscie watpie zeby ktos regularnie serwisowal ponad 13-15 letnie auta, zbyt duzy koszt serwisu w porownaniu z wartoscią samochodu.
Opublikowano
Automatem jeździmy czy latem czy zimą tylko na P (oczywiście do przodu)
Jeździmy na D a na P stoimy. Pawnie to tylko literówka :wink:
Opublikowano

drugie...czy zima wystarczy uzywac opcji P czy trzeba uzywac hamulca recznego...mianowicie chodzi mi o teren plaski, gdzie w samochodzie ze skrzynia manualna, na luzie, samochod sie nie toczy.

Zawsze na postoju używaj opcji P. Zimą czy latem ... nie ma różnicy.