Skocz do zawartości

320d - Problem z elektryczna szyba

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc

Ostatnio przy pierwszych przymrozkach pojawil mi sie problem z prawa szyba w drzwiach przednich (oczywiscie elektryczna) .

Otoz opuszcza sie OK, ale jak sie ja podnosi to powoli idzie i cos stuka i trzeszczy w tych drzwiach calkiem glosno, czasami sie zacina, raz mi calkiem stanela i nie chciala dojsc, juz bylem w strachu ze bede jechal 400 km z otwarta szybka przy temp. zewnetrznej 5*C :lol: , ale w koncu doszla.

Ktos moze wie w czym tkwi problem ?

pozdr.

Piotrek

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
Na mój gust to wyskoczyła Ci szyba z szyny prowadzącej. W gorszym przypadku albo szyna się odkształciła na skutek *bodźców zewnętrznych* (czytaj dzwon lub ktoś coś szperał, bo że od temperatury to szczerze wątpię) lub ukruszyło się szkło i też poszło w cholerę. Możliwości mogą być miliony... Zdejmowanie boczków to chyba nie lada wyczyn w e46 więc raczej zostaw to komuś kto się na tym zna i na razie daj sobie spokój z wentylowaniem auta :cool2:
Opublikowano

Ojjj zdejmowalem juz boczek z przednich drzwi, nie jest to operacja bardzo trudna, tylko troszke .

Myslalem ze dostane gotowa recepte :oops:, moze jednak ? :mrgreen:

Do konca roku pewnie sie tym zajme :mrgreen: .

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
U w Octavi jak specjaliści z serwisu naprawiali central to źle zmontowali szybe - nie dali jednej głupiej podkładki\dystansu.... no i szyba po czasie przy podnoszeniu rozprężała sie w ten sposób ze wraz z prowadnicą sie klinowała i wybałuszła !!!!! BEZ ROZKRECANIA NIE ZAUWAZYLBYM PROBLEMU!!! Co i tobie bym sugerował. Demontarz boku to góra 10 minut... no i oczywiście o tej porze roku garaż albo polowanie na cieplejszy dzień :-)))
Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
Do wymiany mechanizm podnoszenia szyb ( nie silnik). Ja juz to przerabiałem, i było tak samo, w połowie podnoszenia było stuknięcie i szyba szła dalej.
Opublikowano
Do wymiany mechanizm podnoszenia szyb ( nie silnik). Ja juz to przerabiałem, i było tak samo, w połowie podnoszenia było stuknięcie i szyba szła dalej.

A w jaki sposob to naprawiles? Duzo kosztuje taki mechanizm?

Piotres, mam to samo w lewych przednich :duh:

I love smell of the gasoline in the morning. It smells like... victory.
Opublikowano
nieiwem jak w e-46 ale w e-36 w mechanizmie opuszczania szyb sa takie ślizgi plastikowe zobaczy czy kulka mechanizmu nie wyleciała z tego koszta na allegro w razie czego 8 zł =1szt ,jest mróz a tamto plastikowe wiec moglo sie skruszyc
Opublikowano

Mam nadzieje ze jeszcze przed swietami sciagne boczek i zajrze do tego ... :)

Dam znac co sie stalo :) .

Wiem ze kumpel w E36 coupe to mial juz kilka razy problem z szybami, a to opadaly luzno do konca, a to same unosily sie LOL :lol: . Ale w koncu tam nie ma ramek i wogole inna epoka raczej :) .

pozdr.

Piotrek

Opublikowano
w e46 jest inaczej niz w36 poszukaj na allegro używki ale najpierw obejrzyj co mu dolega bo może się okazac że nie trzeba wymieniac całego mechanizmu
Opublikowano
w tym mechaniźmie są takie plastikowe prowadnice po których chodzi stalowa linka i najprawdopodobniej któryś z tych plastików się wykruszył lub linka jest gdzieś zagięta lub skręcona. Jeśli linka walnęła mechanizm do wymiany a jeśli któryś z tych krążków to w sklepach są dostępne zestawy naprawcze
Opublikowano

Czesc

Dzis zdjelem boczek, poszlo szybko bo nie mam w opcji poduch w drzwiach ;-) .

I ..nic na oko nie widac :duh: . Wyglada na to ze musze rozmontowac caly mechanizm, lecz dzis nie mialem na to czasu :cry: .

Nie chce jakos odrazu, bez dokladnego sprawdzenia, zamawiac uzywki mechanizmu z allegro, bo kosztuja 200 zl ;-/ .

Wyglada to tak - w pewnym momencie , gdzies juz blisko dolu nastepuje jakies takie uderzenie/zgrzyt przy opuszczaniu, a przy unoszeniu szyba wyraznie zwalnia w tym miejscu ...

Zadna linka chyba nie pekla bo szyba unosi i opada rownomiernie ...

Nagralem nawet filmik z procesu opuszczanie - unoszenie :) .

Moze cos wam to pomoze w diagnozie ?

http://pl.youtube.com/watch?v=mnDkBwjVI5o

pozdrawiam

z gory dzieki

Piotrek

Opublikowano
Mechanizm chyba jest oki ale przesmaruj go całego a problem może tkwić w prowadnicach szyby. Zobacz czy sie gdzieś uszczelka nie podwinęła lub nie odkręciła któraś ze śrób od prowadnić bo na moje ucho to coś z prowadnicą bedzie. Najlepiej będzie wyjąć szybe i cały mechanizm sprawdzić bez szyby jeśli będzie równo podnosić i opuszczać bez żadnych trzasków to mechanizm jest sprawny. Co do rozebrania całego mechanizmu to odradzam bo możesz mieć problem ze złożeniem go bo linka musi być odpowiednio napięta i nawinięta na kółka
Opublikowano

Dzis z moim bardzo spostrzegawczym kolega doszlismy do ladu co jest nie tak z ta szyba ...

W prowadnicy mocowanej do szyby ulamal sie kawalek plastiku trzymajacy bloczek linki ...linka wypada i zaczepia o szyne prowanicy .

= mechanizm szyby do wymiany :duh: .

Do diagnozy poleca uzyc malego lusterka - mozna obejrzec prowadnice od wewnatrz bez demontazu niczego :mrgreen: .

pozdr.

Piotrek

Opublikowano

No prosze, moze jednak nie musze kupowac nowego mechanizmu :D ..

Dokladnie tak mi sie ulamalo jak jest na foto na srodkowym linku ...

Troszke nie rozumiem idei naprawy -ten pan z srodkowego linka :D tylko przypial ta linke 2 opaskami nylonowi do czegos (czego ?) i juz ?

Łukasz oswiec mnie jesli mozesz ... :)

pozdr.

Piotrek

Opublikowano

Troszke nie rozumiem idei naprawy -ten pan z srodkowego linka :D tylko przypial ta linke 2 opaskami nylonowi do czegos (czego ?) i juz ?

Łukasz oswiec mnie jesli mozesz ... :)

Porownaj te dwa zdjecia a zobaczysz do czego i w jaki sposob przypial.

http://forum.e46fanatics.com/attachment.php?attachmentid=178269&d=1146551806

http://www.skene.org/bmw/window/images/BMW_E46_window_clip.jpg

Opublikowano

http://img413.imageshack.us/img413/811/leftbd1.jpg

Dobrze wydedukowalem , prawda ?

Ojjj to super ze nie trzeba kupowac nowki-uzywki z allegro, tylko kurcze teraz musze czas znalezc zeby to znowu rozmontowac .

pozdr.

Piotrek

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Naprawilem :D .

Wg poradnika z tej strony www.skene.org :) .

Dziala jak kiedys :) . Koszt 5 groszy + 2 godziny pracy :D .

Sporzadzilem nt tego problemu poradnik w dziale zrob to sam :

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=71085

pozdr.

piotrek

• 1 rok później...
Opublikowano
Naprawilem :D .

Wg poradnika z tej strony www.skene.org :) .

Dziala jak kiedys :) . Koszt 5 groszy + 2 godziny pracy :D .

Sporzadzilem nt tego problemu poradnik w dziale zrob to sam :

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=71085

pozdr.

piotrek

A propos ściągania tapicerki. Od strony kierowcy są przyciski elektrycznych lusterek, trzeba te przyciski podważyć jak klips, czy odejdą razem z tapicerką a następnie odpiąć kable itd.?