Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
zeby oszczedzac paliwo :)

a czy silnik też :)

ps.

pomyśleli o oszczędności na poziomie pisania instrukcji a nie konstruowania silnika ;PPPPP

Opublikowano
Dlaczego w instrukcji obsługi pisze żeby nie rozgrzewać auta na postoju tylko od razu ruszać ? :)

Po pierwsze jest to niezgodne z prawem ponieważ nie można mieć uruchomionego silnika podczas postoju (chodzi o ekologię) oczywiście pomijam fakt stania w korku itp.

Po drugie silnik sie nagrzeje szybciej podczas jazdy.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Dlaczego w instrukcji obsługi pisze żeby nie rozgrzewać auta na postoju tylko od razu ruszać ? :)

Dodatkowo jak trafi sie na malo rozgarnieta osobe mozliwe jest ze rozgrzewala by auto na postoju do momentu gdy wzkazowka nie stanie w pione.

Dodam ze niestety znam taka osobe ktora moze nie az do tego stopnia ale zostawia auto zima na pare minut przed ruszeniem bo mowi ze to "zdrowsze" dla silnika :) TEAGEDIA!!

Opublikowano

a co jest z rozgrzewaniem równomiernym silnika by nie poleciała uszczelka, przecież jak auto pochodzi troche jak jest zimno czy w okolicach zera jak pochodzi ze 2min w miejscu napewno mu nie zaszkodzi.

wole tak robić niż odrazu ruszać, tak złampie troche tem, blok przesmaruje go i można smigać.

Opublikowano
W sumie macie racje z tymi dymiącymi samochodami na postoju, ciekawe jak do tego przepisu odnoszą się właściciele starszych ropniaków. Jednak przy niższych tem. ja wole z 1-2 min dac mu pochodzić na jałowym co by olej sie troszke rozmieszał i rozprowadził.
Opublikowano

ja też zawsze chwilę sobie stoję, a w miedzy czasie mam czas na zamknięcie garażu i otwarcie bramy :twisted2: :twisted2:

a tak serio to już może teraz robię to rzadziej i krócej wcześniej to robiłem dłuużej i zawsze bo śmigałem na LPG więc...dawałem mu pochodzić na benzynce trochę.