Skocz do zawartości

Problem z odpaleniem! Kto pomoże?????Opłaca się go robić

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam! Dziś rano wyjechałem moją e30 320 i było oki. Jak dojechałem do skrzyżowania to mi zgasła. Po chwili zaczołem kręcic rozrusznikiem i mi odpalił ale musiałem jej chwile pokręcić. Jak odpaliła to jej przeciągłem do ponad 5 tys orotów i mi coś strzeliło. Nie ruszyłem autem. Od razu mi zjechała z obrotów, zgasała dziwnie chodząc. Jak chciałem ja ponownie odpalić to nie dało rady. dziwnie chodzi tak jak by nie chciało czegoś załapać albo by się ślizgało. Wie może ktoś co się z nią stało??? Edytowane przez Wisnia61

Moje auto.................................

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=727088#727088

Opublikowano (edytowane)
Rozrząd?

Może łańcuch Ci przeskoczył...

W m20b20 jest pasek.

Ale fakt, mógł przeskoczyć.

Edytowane przez maaad13
Opublikowano
Czy podczas kręcenia silnikiem, rozrusznik ma wyższe obroty ? Jak by silnik nie miał oporu ?? :|

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
Jak byłem u mechanika to powiedział że posypał się rozżąd ale mi się wydaje że rozrzad nie mógł się posypac bo ja nie jechałem tylko w miejscu to mi się stało. :mad2: Coś mi się wydaje że chciał jak najwięcej siana wziąśc za naprawe bo zawołał 1000 zł!!! :duh: :mad2:

Opublikowano
Sprawdz szczelność ukł.zasilania powietrzem,przepływke(często strzał jest dla niej śmiertelny)-a rozrząd może przeskoczyć nawet jak auto będzie na kołkach stało.
Ja tez mam drugi pojazd z klasycznym napedem R1100R
Opublikowano
A jak ci się wydaje-co może się stać jak pasek się zerwie lub wyskoczy(pewnie gdzieś słyszałeś o bezpiecznych głowicach-ale to nie u ciebie)
Opublikowano
Jutro idz do kościoła-niedziela jest złym dniem do roboty-chyba że mus,ale nie martw się nie będzie żle,najpierw zobacz pasek.
Opublikowano
Wiec sprawa ma się tak. odkręciłem klape i pierwsze co widze to na wale rozżądu jedna z dźwigni co dociska tłok jest ułamana :jawdrop: . Paska nie ma. I jeszcze ten wężyk co był przyczepiony do klapy to w środku była jakaś biała maź. Nie wiem czy to dobrze. teraz pytanie. Czy trzeba wymienić cały wał czy można tylko ten jeden docisk i czy jestem w stanie sam założyć pasek ale nie mam za dużo wiadomości na ten temat. :oops:

Opublikowano
Dzwigienka naciska zawory.jak jest ułamana to było spotkanie z tłokiem.Musisz zdjąć głowice-z tego co piszesz sam chyba nie dasz rady.
Opublikowano
Dzwigienka naciska zawory.jak jest ułamana to było spotkanie z tłokiem.Musisz zdjąć głowice-z tego co piszesz sam chyba nie dasz rady.

Dokładnie dźwigienka naciska zawór a nie tłok ale to że jest ułamana to nie znaczy że było spotkanie z tłokiem mogła pęknąć tak poporstu ! A to jak z tym paskiem rozrządu ? Zerwany czy co bo jak tak to szukaj odrazu drugiego silnika tego szkoda robić.

Opublikowano

Dokładnie dźwigienka naciska zawór a nie tłok ale to że jest ułamana to nie znaczy że było spotkanie z tłokiem mogła pęknąć tak poporstu ! A to jak z tym paskiem rozrządu ? Zerwany czy co bo jak tak to szukaj odrazu drugiego silnika tego szkoda robić.

Nie wiem co się dokładnie z nim stało. Albie się zerwał albo zleciał.

Opublikowano
Witam! Dziś rano wyjechałem moją e30 320 i było oki. Jak dojechałem do skrzyżowania to mi zgasła. Po chwili zaczołem kręcic rozrusznikiem i mi odpalił ale musiałem jej chwile pokręcić. Jak odpaliła to jej przeciągłem do ponad 5 tys orotów i mi coś strzeliło. Nie ruszyłem autem. Od razu mi zjechała z obrotów, zgasała dziwnie chodząc. Jak chciałem ja ponownie odpalić to nie dało rady. dziwnie chodzi tak jak by nie chciało czegoś załapać albo by się ślizgało. Wie może ktoś co się z nią stało???

Na mój laicki gust wygląda to tak: silnik zgasł bo przeskoczył pasek rozrządu. Nie mogłeś odpalić więc gaz do dechy i silnik odpalił pracując jak sieczkarnia - no to 5000 obr. i buum - pasek rozerwał się całkowicie a silnik zamienił w kupę nieprzydatnego żelastwa, ponieważ tłoki zderzyły się z zaworami.

Najbardziej ekonomicznym wyjściem jest zakup nowego silnika, najlepiej 2,5.

Samemu (sądząc z Twojego opisu i posiadanej przez Ciebie wiedzy technicznej) nic nie zdziałasz.

Morał - dbajcie o rozrząd :)

Opublikowano

Na mój laicki gust wygląda to tak: silnik zgasł bo przeskoczył pasek rozrządu. Nie mogłeś odpalić więc gaz do dechy i silnik odpalił pracując jak sieczkarnia - no to 5000 obr. i buum - pasek rozerwał się całkowicie a silnik zamienił w kupę nieprzydatnego żelastwa, ponieważ tłoki zderzyły się z zaworami.

Najbardziej ekonomicznym wyjściem jest zakup nowego silnika, najlepiej 2,5.

Samemu (sądząc z Twojego opisu i posiadanej przez Ciebie wiedzy technicznej) nic nie zdziałasz.

Morał - dbajcie o rozrząd :)

Nie do końca było tak jak piszesz. Zgasł mi bo miałem falowanie obrotów. Odpaliłem i chodził normalnie tylko że przygazowałem mu do ok 5 tys obrotów i wtedy był strzał. Ale nie wiem czy ma to jakieś znaczenie. W tygodniu jade do mechanika i zdam relację z tego co wyjdzie. Mam nadzieje że nie będzie tak źle bo kaplica :mad2:

Opublikowano

Niestety przygotuj się na złe wieści i wydatki tak czy siak.

Być może uda się uratować ten silnik, ale werdykt musi wydać mechanik, który zna się na rzeczy.

Jeżeli silnik przed awarią był w dobrym stanie to może warto naprawiać, jeżeli nie szukaj innego.

Powodzenia