Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

no tak ale jak go wyczyścić ? czym ?

i tak nie rozumiem po co go czyścić skoro to sam plastik wiec za moment będzie taki sami jak przed czyszczeniem, z tym starym było inaczej jak bardzo zasyfiona gąbeczka to do wymiany i po kłopocie.

320d po wirusie: 202KM i 406Nm

"Jeśli Bóg byłby za przednim napędem, chodzilibyśmy na rekach" :D

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy ktos wie czy w benzynowym silniku M52 tez występuje ten filtr odmy? Co ile należy go zmieniac i czy duzo jest z tym roboty?
spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
Czy ktos wie czy w benzynowym silniku M52 tez występuje ten filtr odmy? Co ile należy go zmieniac i czy duzo jest z tym roboty?

Jeśli nie wiedziałeś że w Twoim samochodzie jest separator oleju, to najlepiej od razu umów się z mechanikiem na wymianę. Ja w ciągu 60k km wymieniałem dwa razy. Teraz wymienię dopiero po 120k km. Opis do E39 M52:

http://forums.bimmerforums.com/forum/showthread.php?t=1292847

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzieki za link.

Przejechałem autem 8 tys km, oleju grama nie bierze. Tak czy inaczej umówie sie szybko na wymiane separatora. Kupić część oryginalną BMW czy jakis zamiennik - ew. jakiej firmy? jaki moze byc przyblizony koszt tej częsci?

Czym ewentualnie grozi zaniedbanie wymiany tego elementu?

Opublikowano
Dzieki za link.

Przejechałem autem 8 tys km, oleju grama nie bierze. Tak czy inaczej umówie sie szybko na wymiane separatora. Kupić część oryginalną BMW czy jakis zamiennik - ew. jakiej firmy? jaki moze byc przyblizony koszt tej częsci?

Czym ewentualnie grozi zaniedbanie wymiany tego elementu?

Koszt separatora to ok 150zł (ASO), przy okazji niech mechanik przeczyści cały układ i sprawdzi, czy żadna rurka nie pękła.

Lepiej nie myśl czym to grozi tylko wymieniaj :twisted:

Opublikowano
Panowie jakieś 7 tys. km temu wymieniałem w swojej Bemusi (e39 530d po liftingu 2000r.) olej. I raz już dolałem jakieś pół litra a dziś przyjechałem do garażu zgasiłem silnik i świeciła się pomarańczowa kontrolka oleju. Wyciągam bagnet a on ledwo zamoczony w oleju ;( co jest ??? czy to może być spowodowane tą odmą ? moc ma jak zawsze czyli bez zarzutów żadnego kopcenia czy też głośnego gwizdania. olej Castrol EDGE Turbo Diesel 5W-40 przy wymianie oleju wymieniłem filtr olejowy ale o tej odmie dopiero dziś wyczytałem. wspomóżcie:(
  • 1 miesiąc temu...
  • 5 tygodni później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Maciek w benzynie nie ma tego separatora, to dotyczy tylko Diesla.

Podobno własnie jest!!!

Opublikowano
nie jestem pewny czy odma jest w benzyniakach ale sadze ze tak bo jak sama nazwa wskazuje to filtr odpowietrzenia komory korbowej/tlokowej silnika i znajduje sie w kazdym motorze . ja wyczyscilem go dwa dni temu e39 539d jakie bylo moje zdziwienie ze filtr moze az tak wygladac :shock: . nie mialem zadnych objawow wskazujacych by z odma cos sie dzialo :wink: ale normalna wymiana oleju i filtra i odrazu odma do kontroli :!: naprawde dla waszego a raczej autek dobra :D robcie to nawet co druga wymiane oleju :cool2:

siemka dla fanow BMW

HIGHLANDER 12