Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, w ostatnim czasie zauwazylem ze moje 320i cos wolno lapie temperature, szczegolnie teraz gdy jest na zwenat w okolicach 0, jade do pracy raptem 3km a wskazowka ledwo przekracza niebieskie pole, czy to normalne?? chcialbym sie dowiedziec jak sprawdzic czy termostat nie jest przypadkiem juz na wykonczeniu??prosze o odp
Opublikowano

90% termostat! nie domyka się przez co płyn płynie cały czas przez chłodnicę i nie pozwala dogrzać silnika!!!

chyba że wisko się spsuło i cały czas kręci na najwyższych obrotach...a termostat sprawdza się wrzucając go do gorącej wody i obserwuje jego zachowanie ale tego to już dokładnie nie powiem bo nie znam parametrów termostatu

http://tnij.org/gsvg

włosy na głowie potargał wiatr :whistle:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=83461

Opublikowano
witam, w ostatnim czasie zauwazylem ze moje 320i cos wolno lapie temperature, szczegolnie teraz gdy jest na zwenat w okolicach 0, jade do pracy raptem 3km a wskazowka ledwo przekracza niebieskie pole, czy to normalne?? chcialbym sie dowiedziec jak sprawdzic czy termostat nie jest przypadkiem juz na wykonczeniu??prosze o odp

Mam to samo :cry:

Opublikowano
termostat sprawdza się wrzucając go do gorącej wody i obserwuje jego zachowanie

Dodam, że do tego zabiegu jeszcze wkładasz termometr do wody i widzisz w jakiej temperaturze on reaguje. Wg tego http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CB11&mospid=47441&btnr=11_1503&hg=11&fg=35 powinno być albo 80*C, albo 92*C. Sprawdź dokładniej na realoem.com albo na bmwfans.info.

A może przegoń auto na dłuższym odcinku (powyżej 20 km.) i zobaczymy co sie będzie działo.

Opublikowano

Witam

ja rowniez mam pytanie... mam bardzo podobny problem

moj silnik to 1.6 wskazowka bardzo powoli idzie do gory... i nigdy praktycznie nie dochodzi do pionu...

fakt na codzien jezdze 2 km do pracy... i rozumiem ze silnik sie nie dogrzewa...

ale przed wczoraj zrobilem kolo 250 km a wskazowka nie doszla do pionu...

w obieg mam wlaczone webasto...

ale nie uzwyam...

rowniez powoli nagrzewa sie wnetrze...

termostat do wymiany ? jak to spr...

Opublikowano

Miałem tak samo bardzo wolno sie nagrzewała a później nie trzymała pionu, jak włączyłem ogrzewanie jeszcze bardziej spadała między druga kreską a pionem. wymieniłem termostat firmy wahler 88 stopni i wszystko ok.

na 90% termostat.

pozdrawiam

Opublikowano
Panowie wymieńce termostaty i będzie ok. Też miałem ten problem że wskazówka nie dochodziła do pionu albo spadała jak szybciej jechałem. Teraz jak wymieniłem termostat to 5 minut i jest pion i nigdy nie spada. Warto to wymienić bo koszt nie jest duży a jak silnik jest nie dogrzany to pali więcej paliwa.
Opublikowano

Ja mam dokladnie 3,2 km do pracy to wskazowka ciagle lezy ale po okolo 1,5 km juz leci cieple powietrze :) termostat i plyn wymienialem miesiac temu. Najgorzej jest rano, na swiatalach nie staje to niecale 8 min jestem w pracy, a jak wracam to postoje dwa, trzy razy na swiatalch to jak jestem w domq to juz jest pion :)

Wydaje mi sie ze tak ma byc :) ale jesli sie myle to mi zwroccie uwage i bede wiedzial ze cos jest nie tak :)

Bardzo Mądry Wybór :)

-OO=[][]=OO-

Nie sztuka zabić muche przednią szybą :)

Sztuka zrobić to boczną :D

Opublikowano
a probowal ktos bezposrednio po odpaleniu sprawdzic, nie jechac tylko sprawdzic ile czas trzeba zeby sie zagrzal e36 2.0??w sumie jest 10.5 litra plynu w ukladzie wiec nie wiem ile to trwaloby