Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Tak jak w temacie. Chcialem zapytac czy standardowo montowane radia BMW dobrze graja?? Obecnie mam BLAUPUNKTa SanFrancisco CD72 ale chcialbym zamontowac oryginal zeby wszystko ladnie wygladalo i zastanawiam sie czy nie strace na jakosci dzwieku. Prosze o odpowiedz. Z gory dziekuje.

Opublikowano

glowny efekt to chyba bardziej zalezy od zestawu glosnikow i wzmacniacza ktory to wszystko pociagnie, przydaje sie tez korektor dzwieku... mialem kiedys e36 z fabrycznym radiem. wg mnie gralo swietnie, dzwiek byl czysty, wyrazisty, dalo sie tez nawet czasami wyczuc leciutki bas - wszystko na standardowych glosnikach. gralo nienajgorzej rowniez w miejscach gdzie radia moich kolegow tylo szumialy z powodu miejscowych zaklocen elektromagnetycznych. bardzo sobie chwalilem to radyjko i smialem sie z kolegow ktorzy mieli cudaczne odtwarzaczacze pokazujace kanoniade swiatla ktore wcale nie komponowalo sie z podswietleniem deski.

w tej chwili posiadam e38 z fabrycznym radiem z dsp i zmieniarka. spisuje sie po prostu rewelacyjnie i kazdy kto wsiada twierdzi ze jest jak na sali koncertowej i ze jeszcze nie slyszal czegos takiego. odnosi sie wrazenie ze dzwiek otacza czlowieka, nie wiadomo co gra :)

spotkalem sie tez z opinia czlowieka na tym forum, ktory pisal ze posiada e38 z takim samym fabrycznym systemem audio jak ja i twierdzil ze dzwiek jest beznadziejny i chcial cos przerabiac i szukal porad.

zetknalem sie z 2 domowej roboty przerobkami fabrycznych systemow audio i efekt byl taki: oglupiajacy bas az drzalo wszystko kontrastujacy z wysokimi tonami o tak wysokiej czestotliwosci ze az w glowe klulo jak sie sluchalo. slowa jakie sie slyszalo byly charkotliwe i nie specjalnie czytelne.

majac fabryczne audio na pewno nie zmienialbym na innego grajka. na pewno nie w bmw.

Opublikowano
Podstawowe nagłośnienie w E36 jest kiepskawe - najbardziej kuleją głośniki - tutaj jakie by radio nie było i tak różnicy nie ma.

Dla mnie te glosniki sa wystarczajace :) tylko powaznie obawiam sie utraty jakosci dzwieku po wsadzeniu oryginalnego radia tyle ze oryginalnie ladnie wyglada.

Opublikowano

W E36 mam kaseciaka, i gra srednio.

Ale kiedys wsadzilem orginalne CD od kolegi ( ten nowszy model ) i gralo o wiele wiele lepiej !. Takze polecam.

W E39 jest fabryczny system DSP i jak dla mnie jest Ok i takie zestawienie wystaczajaco mnie zadowala pod wzgledem odtwarzania muzyki.

Takze jak zmienisz na orgianlne BMW CD to powinno byc ok.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
glowny efekt to chyba bardziej zalezy od zestawu glosnikow i wzmacniacza ktory to wszystko pociagnie, przydaje sie tez korektor dzwieku... mialem kiedys e36 z fabrycznym radiem. wg mnie gralo swietnie, dzwiek byl czysty, wyrazisty, dalo sie tez nawet czasami wyczuc leciutki bas - wszystko na standardowych glosnikach. gralo nienajgorzej rowniez w miejscach gdzie radia moich kolegow tylo szumialy z powodu miejscowych zaklocen elektromagnetycznych. bardzo sobie chwalilem to radyjko i smialem sie z kolegow ktorzy mieli cudaczne odtwarzaczacze pokazujace kanoniade swiatla ktore wcale nie komponowalo sie z podswietleniem deski.

w tej chwili posiadam e38 z fabrycznym radiem z dsp i zmieniarka. spisuje sie po prostu rewelacyjnie i kazdy kto wsiada twierdzi ze jest jak na sali koncertowej i ze jeszcze nie slyszal czegos takiego. odnosi sie wrazenie ze dzwiek otacza czlowieka, nie wiadomo co gra :)

spotkalem sie tez z opinia czlowieka na tym forum, ktory pisal ze posiada e38 z takim samym fabrycznym systemem audio jak ja i twierdzil ze dzwiek jest beznadziejny i chcial cos przerabiac i szukal porad.

zetknalem sie z 2 domowej roboty przerobkami fabrycznych systemow audio i efekt byl taki: oglupiajacy bas az drzalo wszystko kontrastujacy z wysokimi tonami o tak wysokiej czestotliwosci ze az w glowe klulo jak sie sluchalo. slowa jakie sie slyszalo byly charkotliwe i nie specjalnie czytelne.

majac fabryczne audio na pewno nie zmienialbym na innego grajka. na pewno nie w bmw.

Święte słowa!

Można też dużo uzyskać na skuteczności głośników.

Upraszczając: zamieniając głośniki, na takie które mają skuteczność o 3dB większą osiągnie się taki efekt, jak podłączenie wzmacniacza o mocy dwukrotnie większej niż ten, który jest zainstalowany.

Należy też pamiętać, że sprawność przemiany na energię akustyczną wynosi max. 2% (słownie: dwa procent) w przypadku standardowych głośników elektrodynamicznych, przy głośnikach tubowych ok. 20%, ale jeszcze nie widziałem takich w aucie:) (nie wiem, jak to wygląda przy elektrostatykach).

Ktoś wspomniał o Beckerach - dobra myśl, bo to świetne źródło dźwięku.

Mam nadzieję, ze znajdziesz taki sound, o jakim marzysz ;)

Powodzenia!

Opublikowano

Z obecnego sprzetu (BLAUPUNKT SAN FRANCISCO CD72) jestem zadowolony ale panel radia jest srebrny i troche psuje efekt caego kokpitu, ktory jest czarny dlatego sie zastanawiam nad oryginalnym radiem ale boje sie utraty jakosci dzwieku.

Za pomoc wszystkim dziekuje.

Opublikowano
Z obecnego sprzetu (BLAUPUNKT SAN FRANCISCO CD72) jestem zadowolony ale panel radia jest srebrny i troche psuje efekt caego kokpitu, ktory jest czarny dlatego sie zastanawiam nad oryginalnym radiem ale boje sie utraty jakosci dzwieku.

Za pomoc wszystkim dziekuje.

Też mam srebrny panel i chętnie bym zmienił radio na czarne (najlepiej oryginał). Ale radio w prezencie kupiła mi żona, więc nie mogę się go tak po prostu pozbyć :mrgreen:

Powodzenia!

Opublikowano
a ja właśnie zamieniłem oryginalne radio BMW (kaseta z RDSem) na najtańszego Kenwwoda z kompaktem i MP3. Głównym powodem zmiany była chęć odtwarzania płyt - wahałem się jakiś czas bo design oryginału jest niepowtarzalny ale dobrałem Kenwooda czarnego z czerwonym podświetleniem. I wiecie co? Jakość dźwięku jest KOLOSALNIE lepsza niż przy oryginale. Po prostu przepaść. Głośniki z tyłu seria, z przodu zestaw dwudrożny Phonocar Titanium.
Opublikowano

Polecam te radia:

Becker,Nakamichi,JVC KD-NX1R

Idealnie pasują do deski w bmw i świetnie grają. O nakamichi nie trzeba pisać, jest to audiofilski sprzęt a Becker i JVC mają komponenty Harman Kardon

Nakamichi

http://www.allegro.pl/ite...ichi_cd45z.html

http://www.allegro.pl/ite...ank_6_disc.html

JVCKD-NX1R

http://www.allegro.pl/ite...antena_gps.html

http://www.allegro.pl/ite...to_od_s_s_.html

Becker

http://www.allegro.pl/ite...affic_pro_.html

http://www.allegro.pl/ite...pro_be4720.html

W swojej e36 posiadam takie JVC, jest to to samo w środku co becker tylko zrobione z lepszych plastików a przedni panel jest aluminiowy. Gra świetnie.

Opublikowano

Nie chce sie wymadrzac ale JVC jakoscia nie zachwyca,

natomiast Becker i Nakamichi to naprawde fajny sprzet.

Choc jak sie sluchalo orginalnego kaseciaka BMW a potem wlozylo orginalne radio na CD BMW to roznica tez jest olbrzymia.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
ja mam u siebie w coupe opcje hi-fi -10 glosników z radyjkiem pionierka mp3 ,całosc gra fenomenalnie....i kto tu mówi o kiepskich głosnikach w e36?