Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

musze kupic opony zimowe

ale opony 225/60 sa koszmarnie drogie

a opony 220/60 sa znacznie tansze

wiec pytanie czy 220/60 beda pasowac do mojego e32? mam standardowe alufelgi 15"

planuje przejscie na e38 w czerwcu-sierpniu, wiec chcialbym zeby pasowaly tez do e38

co proponujecie?

nie chce wydac koszmarnych pieniedzy na to... (max 1000zl)

Opublikowano
witam

musze kupic opony zimowe

ale opony 225/60 sa koszmarnie drogie

a opony 220/60 sa znacznie tansze

wiec pytanie czy 220/60 beda pasowac do mojego e32? mam standardowe alufelgi 15"

planuje przejscie na e38 w czerwcu-sierpniu, wiec chcialbym zeby pasowaly tez do e38

co proponujecie?

nie chce wydac koszmarnych pieniedzy na to... (max 1000zl)

Żadne koła z e32 nie będą dobrze pasować do e38 bo e38 ma standardowo sporo większe. Jakoś tam będą pasować... ale są ale.

Pozdrawiam

Opublikowano

nie wiem wlasnie na oponach sie kompletnie nie znam

jakie wiec powinny byc opony zimowe do e32?

w bmw powiedizeli mi 205/65 15 lub 225/60 15

Opublikowano

racja na zimę mają być wąskie ale do E32 rozmiary sie zaczynają od 205 więc takie polecam i na pewno będą pasować

a do E38 też je założysz bez problemu

Opublikowano

jak złożysz 65 to będzie większy komfort jazdy a jak dasz 60 to nie będzie tak pływała na zakrętach jak na 65 ale to są zimówki i nikt rozsądny nie szaleje w zimie wiec proponuje 65 a do tego będzie ciut wyższa co sie na pewno przyda w zimie

ale jeszcze za raz sprawdzę jakie mają być według producenta

Opublikowano
Do Twojej e32 najlepiej by było założyć 205/65r15, 225/60r15 były zalecane do e32 750, podobnie do e38(oba te samochody mają większą masę od 735, szczególnie e38), ale na węższych też się da jeździć, co do różnicy pomiędzy 60 a 65, jest to stosunek szerokości i wysokości opny, im mniejsza wartość, to tym samym niższy profil i średnica opony(np. zastępując opnę o tej samej szerokości oponą o niższym profilu będziesz jechał wolniej, niz pokazuje prędkościomierz), poza tym, na polskie drogi w zimie lepiej jest założyć opony o wyższym profilu(lepiej pochłaniają nierówności i lepiej przylegają do jezdni), poza tym warto sprawdzić przed zakupem indeks prędkości i nośności(sprzedawca powinien wiedzieć, jakie opony Ci sprzedać)
Opublikowano
mam felgi 15 ale moge stalowki kupic 16 jezeli gra warta swieczki, bo chce sie przesiasc na e38 w polowie nastepnego roku

jeżeli kupisz 16 felgi to opony do E32 powinny być 225/55...

Opublikowano

do e 32 225/60/15 lub 205/65/15

węższe (195)są do d...,raz trafił mi się komplet od znajomego co upłynnił e 34 i 4 miesięczne zimówki zostały,

moje e 32 3,5 zachowywało się na nich jakby zamiast kół były sprężyny,bujało w prawo i w lewo

aby z e 38 założyć na e 32 pierścienie centrujące będą potrzebne bo tam jest szerszy otwór na piastę