Skocz do zawartości

Ile pali wasze BMW 320d, moje chyba za duzo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam od paru miesiecy 320d, 150ps, automat, w miescie latem pali 8l., teraz, gdy jest zimno pali 10l., na trasie przy rozsadnej jezdzie, autostrada 160km/h spalila 6l., natomiast przy ostrej, duzo rozpedzania i hamowania, predkosc do 200km/h spalila 9l.. Prosze napiszcie ile pala wasze BMW, chcialbym wiedziec czy moje miesci sie w normie? Mam jeszcze jedno pytanie, ile maksymalnie wyciagaja wasze BMW, u mnie staje na 220km/h i wiecej nie chce pojechac.

Ogolnie jestem bardzo zadowolony, swietny samochod.

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam
  • Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam, polecam :search:

Ja w manualu na polskiej trasie przy ostrych redukcjach. jeździe ponad 200kmh (na trasie Gdańsk-Piła :duh: ) i ogólnym katowaniu niegodnym posiadacza diesla spaliłem 8,2l na 100km dokładnie. W mieście zimą 8. A auto 136PS, więc chyba u ciebie nie najgorzej.

Ja bujałem się max. 215, ale betka chciała jeszcze. Tu niech się wypowiedzą odważniejsi:)

Opublikowano

136ps chipowane na 160przy 180 sredniej (Gliwice -Wrocław) 6,5

Poznań miasto (rano trasa do pracy) czyli pól na pół około 7 litrów.

150ps klima korki automat 8 moze byc jak najbardziej!

sa tacy na tym forum co im koło 5 litrów pali ale.... :D tematu nie rozwijam bo burza bedzie.

10 czy zimno nie ma znaczenia jesli krótkich tras nie robisz!

Moze temperatury nie trzyma. U mnie palił troszkę wiecej jak rano 10 km albo dłużej sie grzał

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano

heh, jeżeli jesteś emerytem, a twoje ostatnie buty zostały stworzone z bardzo lekkich materiałów, to pewnie ze ci spali 6 - 6,5

ale jazda takim autem to gorzej niż złotówa.

jezeli Tobie ktoś napisze że spokojnie schodzi poniżej 7 a kreci się na poziomie 6 to może nawet sobie wyjąć trubine, bo raczej to jest jak japonki w środku zimy,

jak ktoś lubi depnąć to poniżej 8 może się uda zejść :),

ale 8 - 8,5 to norma

tylko niech mi ktoś nie wciska kitu o trasach

a ile ich mamy w Polsce?

ile jest odcinków ? gdzie spokojnie 100 km możemy przejechac bez hamowania?

Chyba nie remontowana Katowice Kraków? heheh bo śmiech mnie ogarnia:)

Opublikowano

lucadore nie znasz sie :roll2:

primo - trasa to potoczna nazwa drogi poza miastem,

secundo - automat zawsze wiecej spali od manuala,

tercio- płynna jazda czyli taka bez gwaltownych przyspieszen i naglych hamowan, bez scigania od swiatel do swiatel i bez wyprzedzania na trasie ile fabryka dala :roll2:

Opublikowano

tak nie znam się :)

pociągnąłem w sobotnią noc z automata :)

BMW 2.0d pali max 6.0 do 6.5 :)

BMW 3.0d pali max 7.0 do 7.5 :)

benzyny palą średnio te od 2.0 do 3.0 bo to przecież nie ma róznicy koło 10 :) hehehe

Opublikowano
panowie tak z ręką na sercu nie zaniżajcie spalania 150km i 330 nm musi spalić swoje różnice 7-8 w mieście jest ok ale 6 w mieście niemożliwe a jeszcze masa własna pojazdu ponad 1400kg. każdy by chciał żeby diesel palił jak najmniej ale nie 6 w mieście- nie z tą mocą silnika( 6 pali reno megane 1.5 86km) :mrgreen:
Opublikowano

chciałem napisac małe sprostowanie

moja 136KM automat

w mieście : 6,17 litra

a na trasie 5,25 przy 120 - 140 KM/H

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:liar:

:dance: :dance: :dance:

Opublikowano
wg. wskazań kompa czy obliczasz przy tankowaniu bo nawet w danych technicznych producent takiego spalania na miasto nie przewiduje jutro zerknę do instrukcji obsługi
Opublikowano

wcześniej w e39 miałem kompa i pokazywał średnie zużycie niższe o około 1 litr w stosunku do pomiarów empirycznych.

więc jeżeli ktos mówi o spalaniu z kompa, to moze być błąd choć nie musi:)

Opublikowano
A moje 316i pali na trasie 4,2 a w miescie 5,1 :duh: Stańcie na równym odcinku w tych samych warunkach itd itp i wtedy mozna dyskutować...
Opublikowano
spalanie wg. kompa to dobre dla dobrego samopoczucia kierowcy , bo komp nie nadąża ze stylem jazdy i często przekłamuje a 5,1 w mieście :?: czy to możliwe :nienie: jeszcze benzynką :nienie: panowie pomóżcie to po co diesle jak benzynka pali 5.1 w miescie a żaden diesel BMW w mieście nie schodzi poniżej 6 :naughty:
Opublikowano
spalanie wg. kompa to dobre dla dobrego samopoczucia kierowcy , bo komp nie nadąża ze stylem jazdy i często przekłamuje a 5,1 w mieście :?: czy to możliwe :nienie: jeszcze benzynką :nienie: panowie pomóżcie to po co diesle jak benzynka pali 5.1 w miescie a żaden diesel BMW w mieście nie schodzi poniżej 6 :naughty:

No mozliwe, i to 5,1 to jak sie scigam od swiatel do swiatel :duh: A normalnie to 4,7 mi wychodzi. Kazdy swoje chwali... :mrgreen:

Opublikowano
a jak depne konktertnie to pokazuje 7.2-8.5. mowa o spalaniu chwilowym

Depnij do końca na dwójce i spójrz na chwilowe spalanie :wink:

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

Miałem kiedyś znajomego, któremu 740 w automacie i to jeszcze zagazowana, paliła 9 w mieście hehe!

Ja to muszę mieć w takim razie ciężkie buty, bo mi pali w tzw. trasie i mieście tyle samo - prawie 8. Niestety poza miastem nie jestem w stanie się na tyle zdyscyplinować, żeby ograniczyć spalanie. Zresztą nie wiem po co miałbym to robić- dla 1 litra ropy zabierać sobie całą frajdę...

Poprawcie mnie, jeśli się mylę...
Opublikowano
Zresztą nie wiem po co miałbym to robić- dla 1 litra ropy zabierać sobie całą frajdę...

Ja bym nawet dla 2 litrów nie był w stanie turlać sie cały czas :-)

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)