Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam następujący problem. Jak kupiłem swoje autko to przy spokojnej jeździe w mieście spaliła mi 10,5l/100km z włączoną klimą. Ostatnio cośik zaczęła chlapać ok.13/14l!

Teraz stoi u mechaniora bo okazało się, że głowica pęknięta!!!

Nie wiem czy to też mogło być przyczyną większego spalania???

Opublikowano
moglo-ale pytanie dlaczego ci pekla glowica w silniku? :shock:
Od jakiegoś czasu miałem problemy z autem. W krótkim czasie wymieniłem dwie pompy wodne i dwie chłodnice. No i zmieniłem mechanika na "znającego się na rzeczy". Stwierdził pęknięcie głowicy + przegrzanie.
Opublikowano
w sumie jesli miales problemy z tem. to brak odpowiedniego zdiagnozowania mogl sie przyczynic do przegrzania ( lub nastapilo wczesniej kiedy zagotowales wode) pozniej do pekniecia glowicy
Zobaczę jak autko będzie zrobione czy spalanie spadnie. A mogą być też jakieś inne przyczyny?
Opublikowano
w sumie jesli miales problemy z tem. to brak odpowiedniego zdiagnozowania mogl sie przyczynic do przegrzania

oj... jezeli doszlo do tego co pisze kolega to mozesz szukac nowego silnika

Opublikowano
a co nowego silnika odrazu, zagotowanie rowna sie wymiana uszczelniaczy itp a nie motoru na smieci :duh:
Dokładnie. Motor zrobię na cacy i będzie ok.
Opublikowano
no trzeba przyznac ze cena za robote nie bedzie niska,wieksze spalanie bylo powodem wiekszego grzania sie silnika i twoich problemow,jesli to porobisz automatycznie spadnie ci spalanie
"Zapytać - może oznaczać moment wstydu, ale nie zapytać i pozostać ignorantem, to wstyd na całe życie..."
Opublikowano
no trzeba przyznac ze cena za robote nie bedzie niska,wieksze spalanie bylo powodem wiekszego grzania sie silnika i twoich problemow,jesli to porobisz automatycznie spadnie ci spalanie
Dokładnie. Napisze ile mnie ten interes kosztował.
Opublikowano
spoko,zycze powodzenia przy ostatecznych rachunkach :8)
"Zapytać - może oznaczać moment wstydu, ale nie zapytać i pozostać ignorantem, to wstyd na całe życie..."
Opublikowano
a co nowego silnika odrazu, zagotowanie rowna sie wymiana uszczelniaczy itp a nie motoru na smieci :duh:

jezeli się zagotował to oczywiscie ze nic sie nie dzieje ale jezeli jest przegrzany to silnik jest do wywalenia !!!

zapytaj kolegi dajan-a , on miał troszeczke przejsc z tego typu sprawami

Opublikowano
Od jakiegoś czasu miałem problemy z autem. W krótkim czasie wymieniłem dwie pompy wodne i dwie chłodnice. No i zmieniłem mechanika na "znającego się na rzeczy". Stwierdził pęknięcie głowicy + przegrzanie.

Czyli prawdopodobnie niepotrzebnie wymieniłeś te chłodnice (2X???) i pompke. Jakbyś od razu naprawił głowice to może by ci chłodzenie nie wariowało, a tak to cały układ był zapowietrzany.

Opublikowano

Czyli prawdopodobnie niepotrzebnie wymieniłeś te chłodnice (2X???) i pompke. Jakbyś od razu naprawił głowice to może by ci chłodzenie nie wariowało, a tak to cały układ był zapowietrzany.

No niepotrzebnie, ale to mechanik zawinił bo nie potrafił zdiagnozować usterki :duh:. Nowy mechanik zna się na rzeczy i wykrył co jest po jednym dniu.