Skocz do zawartości

benzyna w oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Moze to poprostu stary olej. Chyba ze masz masakrycznie zajechane pierscienie.
BMW "Today, tomorrow, always"
Opublikowano

Nie wiem Ricky czy to ci pomoże,ale kiedyś u mnie tak waliło przepalonym olejem w mercedesie busie i okazało się że olej kapał na kolektor i stąd ten zapach.

Posprawdzaj sobie na kanale czy gdzieś nie cieknie ci olej lub ewentualnie może masz nieszczelny układ wydechowy.

Opublikowano
Nie wiem Ricky czy to ci pomoże,ale kiedyś u mnie tak waliło przepalonym olejem w mercedesie busie i okazało się że olej kapał na kolektor i stąd ten zapach.

Posprawdzaj sobie na kanale czy gdzieś nie cieknie ci olej lub ewentualnie może masz nieszczelny układ wydechowy.

:cool2:

już się wyjaśniło, to uszczelka przy deklu, pod spodem.

Kapał stamtąd olej na kolektor właśnie który jest gorący i stąd palił się olej i dlatego tak śmierdziało. Uszczelkę trzeba wymienić.

tylko 1.8 ale daje rade;)
Opublikowano

witam

raczej przepływomierz nie ma wpływu że benzyna przedostaje się do oleju, proponował bym ci tak jakto któryś z kolegów pisał żeby sprawdzić wtryski bo któryś musi się zwieszać lub cały czas leje.

powiem tak mykam bunią E36 316i od 1991 r. i miałem takie okresy żę wciągu roku bardzo dużo robiłem krutkich odcinków i niemiałem takich nigdy obiawów żeby przegonić, bo producent jak by tak miało być to dożucał by do zestawu dwa konie i furmanke

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
ja juz opisywalem w innym dziale ..ale jeszcze tu zapytam, bo widze podobne problemy...auto 316 compact m43 stracilo moc i ma jakby zapieniony olej..takie zolte plamki ,,,olej siwzo po wymianie (2tygodnie)..dodam ze na zaczela tracic moc po wymianie oleju i to znacznie(jezdze tylko krotkie odcinki a mrozu nie brak

mowia Nam ustąp głupszemu-dlatego ten świat wygląda jak wygląda

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2dcf661d0c724a2d.html

Opublikowano
hmm ja ma taki mały i podobny problem natomiast jak z silnika od korka czuć fakt trochę spaloną wachą ale to raczej norma chyba, no i problem to ten wkręcam ją na 3 tyś puszczam do 2 tyś i depa a ona się dławi co to może być :mad2: przepływka :?: dodam świece mam nowe :mad2: Więc bankowo na wszystkie gary pali :(

Edytowane przez KrzychJ

Opublikowano

Jeżeli jeździ się głównie po mieście to od biedy można jeździć na takim oleju, ale jeżeli wybieramy się w trasę (duże obciążenia, długotrwała jazda) to trzeba wymienić olej przed taką jazdą.

Na odwrót kolego... to w mieście silnik jest poddawany większym obciążeniom niż jadać równe 100 na godzinkę na trasie. W każdej instrukcji jest wyraźnie napisane że samochody używane wyłącznie w mieście powinny mieć częściej zmieniany olej.

Pzdr

Opublikowano
A prawda jest taka ze na oleju zanieczyszczonym benzyna nie mozna wogole jezdzic, benzyna idealnie pozbawia oleju jego wlasciwosci i jest to nieodwracalne. Niekiedy mechanicy mowia "wez pan przepal benzyna odparuje i bedzie dobrze" - guzik prawda, olej ktory raz zatracil swoje wlasciwosci (zostal zanieczyszczony benzyna) nadaje sie tylko do jednego, do wymiany!