Skocz do zawartości

własnie kupilem e36 - kilka klopotów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam wlasnie dzis kupilem betke e36 z grudnia 93 roku z silnikiem 1.8. wlasnie do niej mam kilka pytan:

1. ona byla stuknieta lekko w lewe kolo kierowcy - juz kupilem lewy "boczek" i amortyzatory i maglownice.

2. jaki gaz do niej wrzucic?? silik 8 zaworowy - 4 cylindry

3. tam byla instalacja gazowa i raz na jakis czas trzeba bylo przelaczyc na benzyne bo na gazie nie bylo mocy a po przelaczeniu powrotem na gaz bylo wszystko dobrze.

4. raz na jakis czas zapala sie kontrolka ABS ale abs dziala :|

5. pali sie kontrolka od klockow hamulcowych jak ja "zgasic"?

co mam wymienic, sprawdzic przed wyruszeniem w dluzsza droge?? dziekuje za szybka odpowiedz juz w sobote zabieram ja z wasztatu.

Edytowane przez papa2004
Opublikowano

jednym slowem kupiles auto po przejsciach. mam nadzieje ze chociaz bylo tanie ;)

1: to jest pytanie?

2. zwykla sruba starczy

3. no wiec? jakie pytanie?

4. szwankuje Ci czujnik w ktoryms kole

5. albo zrobic zwore na odpowiednich kabelkach albo kupic klocki z czujnikiem.

Opublikowano

jesli chodzi o gaz to szwankuje elektronika.

zwykly gaz starczy jak najbardziej. polecam srube bez elektroniki skomplikowanej. Prosta stacyjka + sruba, jak cos Ci nie tak bedzie chodzic sam bez problemu wyregulujesz bez koniecznosci podjezdzania do gazownika. Chyba ze chcesz sie bawic w sekwencje ale juz troceh drozej to wychodzi.

Opublikowano
jak wystarczy to wystarczy ;] po co placic za sekwencje :D ale zeby nie bylo jak kidedys ze restart na benzyne i spowrotem na gaz bo moc tracil musial przez sekunde zostac przelaczony na pb i potem znow na gazie i wszystko bylo lux ;]
Opublikowano
stary skad ten silnik wzioles 4 zaworowy,teraz takie robia??

:mad2:

:mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2:

nie chce być nie miły ale próbujesz sie nowego od razu czepnąć a jak narazie to naprawdę nie masz o co :mrgreen: przeczytaj uważnie to co napisał.

"silik 16 zaworowy - 4 cylindry"

i zastanów się jak jest :norty:

co do nowej e36 na forum...

1. dobrze że to zrobiłeś, masz już części :mrgreen: to podstawa

2.silnik 1.8 IS czy I? is śmigaja na II generacji gazu choć podobno to złe rozwiazanie ale wszyscy montują(też mam II gen)

3. ukłąd zapłonowy mógł (albo jest) do bani.kable świece,(LPG wymaga dużo)

4. :worried:

5. sprawdź czy masz podłaczone wszystkie czujniki, lub czy kabelki nie są gdzieś przetarte

Opublikowano

dziękuje za obronę ;]

silnik 1.8 i

założony był gaz z komputerem to chyba II gen - butla w kole

czy są kable przetarte to nie wiem zobaczę w wolnym czasie.

dzięki ;]

Opublikowano
generalnie tam gdzie mamy do czynienia z metalowym kolektorem dolotowym mozna zalozyc mikserówki i chodzic to bedzie inne lepiej vw golf 1.8 np inne gorzej. 124 na mechanicznym wtrysku. oczywiscie jesli ktos nie chce stracic mocy to wylacznie sekwent.
Opublikowano
stary skad ten silnik wzioles 4 zaworowy,teraz takie robia??

nie chce być nie miły ale próbujesz sie nowego od razu czepnąć a jak narazie to naprawdę nie masz o co :mrgreen: przeczytaj uważnie to co napisał.

"silik 16 zaworowy - 4 cylindry"

i zastanów się jak jest :norty:

2.silnik 1.8 IS czy I? is śmigaja na II generacji gazu choć podobno to złe

Jak się czyta takie wypowiedzi to odrazu milej się robi :-) Po to są fora żeby każdy mógł się wypowiedzieć co nie? I dzieci i dorośli i inni tacy sobie :)

On pisze "8 zaworów - 4 cylindry", drugi śmieje się że "4 zawory" a trzeci poprawia że autor pisał przecież o "16 zaworów - 4 cylindry" po czym pyta czy silnik IS czy I :D normalnie można beke zakręcić. Komuś tu brakuje elementarnej wiedzy. porażka....