Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakkolwiek szukałem w tematach odpowietrzania, to nie bardzo znalazłem opis do TDS. Gdzie znajdyje się termostat i czy ma śrubkę odpowietrzającą?? Mój motorek bardzo powoli się rozgrzewa - ok 10km trzeba przejechać, żeby postawić wskazówkę i dziwnie ubywa w nim płynu. MOżliwe, że coś jest uszkodzone - głowica, węzyku itp, ale najpierw wypadałoby odpowietrzyć i sprawdzić.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Miałem tak kiedyś w E32... okazało się że tfu tfu padła głowica :evil:

Tylko, że był tam założony gaz który zniszczył silnik. Po tym przypadku mam wstręt do LPG i obiecałem sobie, że nigdy nie kupię samochodu zapalniczki... bez obrazy dla właścicieli BMW z LPG... Piszę to tylko w swoim imieniu.

Po pierwsze odp. układ chłodzenia po drugie zajrzyj do termostatu...

Ps. Czy przypadkiem nie odkręcałeś wlewu płynu chłodzacego na gorącym silniku?

Wiem, że BMW jest na to bardzo wrażliwa.

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano
nie, nie odkręcałem, aczkolwik jak go okręciłem kilka dni temu na zimnym silniku to przez 5sek ssał powietrze po całej nocy stania. dziwne jakieś, tak, czy tak nadal nie wiem, gdzie jest odpowietrznik...
Opublikowano

witam

hmmmm......jak miałem awarie to dolali płynu i cześć.Gdy spytałem się o odpowietrzenie to powiedzieli że już w moim typie sie nie odpowietrza.Odpowietrzy sie samo :D.Teraz mam zagwozdke ale było to 3500 km temu i jak do tej pory działa bez zarzutu :cool2:.Woz był robiony w A.S.O.A te 10 km to na 90 % padnięty termostat.

Opublikowano
Płyn się rozpręża i spręża. Dolewek jescze możesz mieć ze trzy. Jeśli będzie się to powtarzać w ilościach dużych to może być to podejrzane. Poczytaj moje posty, tam opisałem to całkiem zgrabnie.
Nie chcem, ale muszem... jeździć na gazie.
Opublikowano

tds nie trzba odpowietrzac. szukaj wycieku. jak sie nie grzeje to glowa malo prawdopodobna. ale... zawsze gdy podejrzenie jest zapowietrzeniem czy glowica zadajmy sobie jedno podstawowe pytanie:

JAK DZIALA OGRZEWANIENIE. JEZELI JUZ GRZEJE ZANIM SIE WSKAZÓEKA OD TEMP. RUSZY TO GLOWICE RACZEJ WYKLUCZAMY :!: :!:

a jak jest rozgrzany a dmucha jeszcze zimne moze byc zapowietrzony,glowa,uszczelka itd...

pozdro.

ps.przeciez glowice mozna tanio sprawdzić za 40 zeta.

na korek wlewu zaklada sie specjalny pojemnik z płynem reagujacym na co2. sutecznosc 100%

e39 3.0D
Opublikowano

a więc - ogrzewania idealnie, nawet jak wskazówka jest na niebieskim, to już zaczyna lecieć ciepło, nigdy sie nie wychyliła poza pion, nawet w sporych korkach - jak to w wawie ;) dolałem jak na razie płynu - latam dwa dni i jak na razie nic... jak coś się pojawi to napiszę..

dzięki

pozdrawiam

WESOŁYCH ŚWIĄT oczywiście ;)

• 1 rok później...
Opublikowano

Panowie....

czy w 525TDS płyn wlewa sie zbiorniczkiem wyrównawczym (przy jego wymianie)? Objrzałem w miarę dokładnie chłodnice...i nie ma tam żadnego innego korka wlewowego. I czy to prawda, że TDSów sie nie odpowietrza?

Opublikowano
Panowie....

czy w 525TDS płyn wlewa sie zbiorniczkiem wyrównawczym (przy jego wymianie)? Objrzałem w miarę dokładnie chłodnice...i nie ma tam żadnego innego korka wlewowego. I czy to prawda, że TDSów sie nie odpowietrza?

Tak,wlewa sie do zbiorniczka wyrównawczego.

Tak,sam sie odpowietrza,ale nie zapomnij ustawić temperature ogrzewania na max.