Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników tego forum . Mam nadzieje ,że w dobrym miejscu umieściłem temat .

W przyszłości planuje zakup BWM seri 3 z silnikniem 1.6 roczniki pomiędzy 92-94 . Chciałbym sie dowiedzieć jakie są koszta miesięcznej exploatacji tego samochodu oraz czy jest maszyna droga w utrzymaniu .

Opublikowano
92 w ogóle nie bierz pod uwage jezeli już to od 09/93 bo wtedy jest już silnik na łancuchu jakie średnie przebiegi roczne bedziesz robił, koszty utrzymania podobne jak auta klasy średniej jak kupisz zadbany egzeplarz to będziesz zadowolony
Opublikowano

ja powiem o paliwie musisz sie liczyc na srednie spalanie 10 litrow w miescie,no chyba ze masz ciezka noge, :norty:

ubezpieczenie zalezy ile mas znizek ,wez rodzica najlepij w dowod ja place 550 na rok,czesci niech sie inni wypowiedza ja nic jeszcze nie naprawialem procz wymian oprzednich amorow koszt okolo 250zl kpl.

pzdr

MY NAME IS, KRZYSIU JEZYNA ZE SZCZECINA :wink:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=60823 ZOBACZ TO!!

http://img261.imageshack.us/img261/6339/logorot125ee4.jpg

Opublikowano
Auto jak kazde inne tylko radosc daje wiecej z jazdy :) Wszystko zalezy czy chcesz benzyne czy gaz, ile jezdzisz i jak itd... Ubezpieczenie w HDI asekuracja przy 60% znizek to 394zl poki co. Przy przebiegu rzedu 1200km miesiacznie wydaje 280 zl na gaz (nigdy wiecej) na benzyne pewnie ok 400zl :) Jezdze 70% czasu w miescie, tyle dodam. Co do czesci poki co nic nie musialem robic ale jak cos rypnie to wszedzie zaplacisz wiec nie ma co sie ludzic ze inny bedzie tanszy w utrzymaniu w tej klasie pojazdow oczywiscie... Jak juz Ci podpowiadano poszukaj z roku po 93 z silnikiem M42 jak juz szukac. Albo warto sie rozejrzec za 1,8is bo 1,6 mam i spisuje sie dzielnie (oczywiscie mowie o normalnej jezdzie normalnego kierowcy a nie sprintera od swiatel do swiatel) ale niekiedy brakuje mocy... "is" bierze paliwa podobnie jak 1,6 a ma o ile pamietam blisko 40 koni wiecej...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tani nie jest,ale czy inne są tańsze?No chyba,ze zdecydujesz sie na Dacię Logan :D

Oj. Jak sobie przypomne moje pierwsze auto:) Opel kadett 1.6D. Palilo to to ok 5-6 litrow w miescie, dodac jeszcze ze jedzilem na orenzadzie. Niewiele rzeczy sie psulo bo tez ich niewiele bylo:). Hmm. Ale z nigdy bym juz nie wrocil do takiego auta. Pozdro...

Opublikowano
ja osobiście nie polecam 1.6, mialem m43 z 98 roku i palil mi 10 litrów w mieście i nie bylo szans zeby spalił mniej nawet zmieniając biegi przy 2 tys obrotów, potem mialem 1.8 is i palił dokładnie tyle samo i wydaje mi sie ze jakbym sie postarał to dałoby sie zejsc niżej co w 1,6 bylo niemożliwe
........srebrne beem wjeżdża na teren........
Opublikowano

Zalezy od kwoty - przy ograniczonych funduszach lepiej brać dobre 1.6 niż zajechanego iSa... Z tym, że również sugeruję po końcówce 93 roku - żeby był na łańcuchu.

Koszty - ubezpieczenie na rodzica + ja jako współwłaściciel - 560zł (w tym NNW za 50zł i to w Warszawie) - za 1.6 będzie ciut taniej.

Ceny części - są relatywnie tanie - miałem wcześniej Fiata Uno 1.0 i dużej różnicy nie widzę - generalnie w Warszawie koszty serwisu są dość wysokie - to bardziej szkodzi mojemu portfelowi, nie ceny części.

Opublikowano
Auto jak kazde inne tylko radosc daje wiecej z jazdy :) Wszystko zalezy czy chcesz benzyne czy gaz, ile jezdzisz i jak itd... Ubezpieczenie w HDI asekuracja przy 60% znizek to 394zl poki co. Przy przebiegu rzedu 1200km miesiacznie wydaje 280 zl na gaz (nigdy wiecej) na benzyne pewnie ok 400zl :) Jezdze 70% czasu w miescie, tyle dodam. Co do czesci poki co nic nie musialem robic ale jak cos rypnie to wszedzie zaplacisz wiec nie ma co sie ludzic ze inny bedzie tanszy w utrzymaniu w tej klasie pojazdow oczywiscie... Jak juz Ci podpowiadano poszukaj z roku po 93 z silnikiem M42 jak juz szukac. Albo warto sie rozejrzec za 1,8is bo 1,6 mam i spisuje sie dzielnie (oczywiscie mowie o normalnej jezdzie normalnego kierowcy a nie sprintera od swiatel do swiatel) ale niekiedy brakuje mocy... "is" bierze paliwa podobnie jak 1,6 a ma o ile pamietam blisko 40 koni wiecej...

m42 to jest is wlasnie!!!!!!!! i jest klepany od 1989 roku.

POSZUKAJ ZANIM ZAPYTASZ, NIBY NIC A TAK WIELE!!!!!!!!!!!
Opublikowano

ja mam 318 z roku 04.94 jest juz na lancuszku rozrzadu

pali mi ona na 100km do 7.8 do 8.5 jazda do 120k/h

a leje 95Pb

uwazam ze to dobry wynik.....w miescie tez da sie wytrzymac od 10 do 12.5

nie ma sensu kupowac 316 poniewaz ten silnik jest za slaby na ta mase co posiada trojka....a pali tyle samo co 318

lepiej sie zbiera.....optymalny silnik poprotu....

BMW- Bedziesz Mial Wrazenia
Opublikowano
a zapomnialem dodac beemke mam juz rok......i nie robilem przy niej nic....zadnych dokladek....jedyne co zamierzam zrobic to sprzeglo wymienic:) bo troszeczk slizga:P
BMW- Bedziesz Mial Wrazenia
Opublikowano
Mam to autko od roku i nie narzekam nic do tej pory nie robilem oprócz wymiana klockow , plynow oleji to trzeba wymieniac na czas:)Noi zawiecha;/ ale to przez nasze drogi;/pozdro :mrgreen:
Niech MOC bedzie z Toba!!!
Opublikowano
Moja rada, to nie upieraj sie co do silnika. Szukasz 316, ale miej oczy szeroko otwarte, moze trafi Ci sie idealna 318! Jesli o mnie chodzi to szukalem 318, a kupilem 320 :twisted2: ...i chyba zwariowalem,bo lanie benzyny sprawia mi teraz przyjemnosc :roll2:
Opublikowano
Możesz śmiało kupować :!: Nie będę zachwalał na wyrost...ale opinie ludzi że BMW to skarbonka bez dna nie znajduje odzwierciedlenia w rzeczywistości...Ceny części są normalne,a zamienników jest sporo...Kupuj o ile cenisz bardziej sport nad komfortem...bo dla mnie właśnie BMW serii 3 do komfortowych nie należy...a już robię się tatusiowaty więc trochę komfortu mi się zachciało :mrgreen:
Freude am fahren...
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi , Co do silnika sie nie upieram , zależy na co trafie :) Ubezpieczenie to napewno będzie z ojcem jako współwłaściciel :)

Jeżeli faktycznie 1.6 pali tyle samo co 1.8 to dobry argument przemawiający na zakup mocniejszego , co do komfortu to wystarczy na poziomie dobrym , największym problemem będzie jednak przekonać rodziców ze BMW to nie skarbonka i worek bez dna i nie rozwinięcie skrutu Będziesz Miał Wydatki . ale i to zależy od egzemplaża na jaki trafie . A chciałbym aby ten samochód pojeździł ze mną drugie tyle lat co ma :)

chociaż z drugiej strony jako niedoświadczony młody kierowca jakim będe już nie długo :) na początku nie będzie łatwo takim samochodem jeździć :) Ale świat do odważnych należy . No chyba ,że wyjdzie tak iż dane mi będzie jeździć jakimś małym samochodzikiem :?

i jeszcze jedno : słyszałem ,że silniki BM-ek nie lubią gazu ?? jak to wygląda w praktyce ?

Opublikowano

To nieprawda, ze nie lubia gazu. Nie lubia ZLE ZALOZONEGO gazu.

W praktyce oznacza to, ze nalezy wystrzegac sie instalacji II gen i kupowac sekwencyjny wtrysk gazu. Ostatnio takie instalacje bardzo stanialy, do 4 cylidrowego silnika mozna je zalozyc w okolicach 2000 PLN.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Co do gazu - ja uważam, że BMW to nie kuchenka gazowa więc na gazie jeździć nie powinna.

Wszystkie 3 jakie znam i są na gazie mają problemy z utrzymywaniem obrotów, oraz po pewnym czasie z pracą na benzynie.

Więc jeśli już się zdecydujesz na BMW warto napędzać tym czym zaleca fabryka.

Opublikowano

Witam,Ja kupiłem bmke z silnikiem 1.6 M-43 na łańcuszku z roku 94 z fabrycznie załozona instalacja gazową u "makaronów" oczywiście sekwencja,i jestem bardzo zadowolony :D ,chciałem ekonomiczne autko ,jezeli szukasz takiego to własnie najlepiej z gazikiem :) mam ją 3 miesiace co zrobiłem to podstawowe wymiany olejów w silniku ,tylnym moscie,wspomaganiu,wymieniłem amorki bo juz waliły,za 1000 tysiaka i teraz nic nie puka nie stuka i pali mi po miescie troche ponad 10 literków gaziku :D

pozdrawiam

Opublikowano

Moja 318 pali 7,2 - 8l na 100 na 98PB.Na 95 wychodzilo mi ze palila 9,5w trasie. A w miescie srednio 98PB - 9,5-11jak spieszno. a na od 10 czasami do 13. Jak sie postaralem to 16 tez lykla .Wiec zalezy jak sie jezdzi. I lepiej moim zdaniem wybrac lepsza benzynke.

a czesci,to tak jak poprzednie opisy, normalnie jak do kazdego w tej klasie,moze na niektorych czesciach drozej ale to nie za czesto.

Pozdrawiam! i zycze udanych poszukiwan :cool2:

B M W
Opublikowano

Powiem tak,bmw pali tyle ile mu zalejesz,wg mnie porównywanie spalania nie ma sensu.wszystko zalerzy od stylu jazdy,warunków , stanu auta,terenu po jakim sie porósza.Ogólnie mówiąc,nie bój sie kupic bmw,auto naprawde komfortowe,fajnie sie jezdzi,koszty utrzymania w dużej mierze zalerzą,też od wersji silnikowej,napewno 2 litry nie jest autem zbyt ekonomicznym.

Kupując auto zwracaj uwagę na jego stan nie napalaj sie,podchodz do zakupu spokojnie bez emocji,nie daj nabrac sie na tak zwane okazje,bo pózniej możesz żałowac/

moim zdaniem bmw 316i po 93(silnik na łancuszku)to w miarę ekonomiczne autko jak na początek,koszty eksplautacji niższe,niższe oc,a do normalnej jazdy silniczek wystarcza.