Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

kiedy wymienia się filtr paliwa?

jade w sobotę na wymianę oleju + filtr oleju + filtr powietrza i zastanawiam się kiedy i przy jakiej okazji wymienia się filtr paliwa.

dzięki za odp.

tylko 1.8 ale daje rade;)
Opublikowano
Zależy ile kto jeździ - nie słyszałem, żeby była jakaś reguła - jak jest dobre paliwo, to można i 10 lat nie wymieniać. Wydaje mi się, że wymienia się wtedy, kiedy pojawiają sie objawy jego zapchania.
Opublikowano

w dieslach w Polsce, filtr powinno sie wymieniac co 10 tys km, slowa " pompiarza" kgtory mi regenerowal pompe/

Jezdze na vpower diesel lub bp ultimate i wymieniam co 20 tys, chyba tak najlepiej dla mnie-tez koszt sam filtr..

Opublikowano

Autor pytania ma silnik benzynowy - nie diesla - w dieslu powinno się wymieniać przynajmniej raz na rok przed zimą. W benzynowych jak ktoś robi niewielkie przebiegi, to optymalnie można wymieniać co kilka lat.

A tak btw - to do mojego silnika filtr paliwa kosztuje minimum 60zł - ja dałem 74zł za Boscha.

Wiadomo, że raz na 10 lat to przesada, ale chciałem pokazać, że zasyfienie filtra nie jest zależne od czasu jego użytkowania, tylko od ilości i jakości benzyny jaka przez niego przepłynie.

Opublikowano

Witam,

W mojej ważnej księdze „sam naprawiam….E34” jest napisane, że niezależnie od typu silnika, filtr paliwa wymienia się co 80tys, ale w przypadku ON co 10tys należy odwodnić filtr.

Podejrzewam, że w polskich realiach lepiej 80tys. podzielić przez 2.

Pozdrawiam, marek.

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano

Niedawno wymieniłem w moim e 39 benzyna kosztował 100zł w modelach po liftingu zdażaja sie jeszcze droższe z jakimś zaworkiem po 300zł.

Auto od 97r do ubiegłego roku jezdziło w niemczecz 175000km a filter był jeszcze orginalny i nic się jeszcze nie działo.

Teraz bede wymieniał co 30000 km mimo że jeżdze na gazie, szkoda pompy paliwa

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, ja w swojej E34 2,5 TDS wymieniam co 5 tys. km, może dla niektórych to będzie przesada ale niestety paliwko na stacjach jest różne :evil: więc lepiej dmuchać na zimne. Szwagier załatwił sobie pompe paliwkiem na stacji Jet (teraz Lukoil) w Fordzie Tranzicie rok 2005, zrobił niecałe 120 tys. km, wymniana pompy w serwisie ok 5 patyków :duh: Do e34 nowa pompa to wydatek 7,5 patyka :mad2: , warto ryzykować ? Filtr od Opla pasuje idealnie a koszt to 21 pln - prosty rachunek.
Opublikowano
Jak ma fakture to niech oskarzy stację, sąsiad zalatwil tak sobie avensis nowa, wyjechal ze stacji statoil czy orlen przejechal 50 km i autko zaczelo sie dusic i pyrczec a jak stanal to juz zapalic nie mogl zazadał odszkodowania i dostał je
Opublikowano
Witam, ja w swojej E34 2,5 TDS wymieniam co 5 tys. km, może dla niektórych to będzie przesada ale niestety paliwko na stacjach jest różne :evil: więc lepiej dmuchać na zimne. Szwagier załatwił sobie pompe paliwkiem na stacji Jet (teraz Lukoil) w Fordzie Tranzicie rok 2005, zrobił niecałe 120 tys. km, wymniana pompy w serwisie ok 5 patyków :duh: Do e34 nowa pompa to wydatek 7,5 patyka :mad2: , warto ryzykować ? Filtr od Opla pasuje idealnie a koszt to 21 pln - prosty rachunek.
Jakosci paliwa filtr nie poprawi, a wymiana co 5kkm to przerost forumy nad trescią. Jesli filtr wymieniasz 10 razy czesciej niz zaleca producent, to co ile zmieniasz olej? Co napelnienie baku pod korek?
Opublikowano
Jakosci paliwa filtr nie poprawi
Jakości pewnie nie poprawi ale zatrzyma syf z paliwa, paliwo nawet na sprawdzonej stacji może się trafić zapaskudzone :evil:
wymiana co 5kkm to przerost formy nad trescią.
wymiana filtra to sprawa indywidualna ale lepiej częściej niż co 30-40kkm a znam takie przypadki :duh:

A olej wymieniam co 10kkm i obowiazkowo zawsze przed zimą :twisted: bo kocham moją turbinę :mrgreen:

Jak ma fakture to niech oskarzy stację
No niestety jest już po wymianie, a było to już jakiś czas temu więc już chyba po fakcie ale dobrze wiedzieć

Pozdro !

Opublikowano
Zależy ile kto jeździ - nie słyszałem, żeby była jakaś reguła - jak jest dobre paliwo, to można i 10 lat nie wymieniać. Wydaje mi się, że wymienia się wtedy, kiedy pojawiają sie objawy jego zapchania.

a jakie są objawy zanim auto zacznie się ksztusić?? myślę że jest troszke słabsze ale czy każdy to zauważy?? jest jeszcze coś??